Picky

Uzman
Arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde yeni aldığım PSU'nun montajı için kasayı açtım. Açmışken de hava üfleyen kompresör ile kasanın içine genel bir hava tuttum. Fanlara da tutarken her zaman bir elimle fanı sabit tutup öyle üfletirim. Dikkat etmeme rağmen RPM biraz yükselince böyle ince bir hışırtı tarzı mı desem, ona benzer bir ses geliyor fandan. Kasam da daha çok yeni, üzerinde gelen fanlardan. Bu ne sesi olabilir? Kasayı açıp ses gelen fanı hafif bir oynatma gibi bir şey yapsam düzelir mi? Nasıl bir müdahalede bulunmalıyım?

Kasam "Montech King 95 Pro"

Fanın içindeki rulmana roz kaçmış olabilir o yüzden ses çıkartıyordur. Bence bütün fanları tek tek dinle hangisinden ses geliyor diye.

Kesin olduğun fanın kanatlarını hafifce sağa sola salla eğer ki ortada boşluk hissediyorsan rulman kaynaklı olabilir yağlamayı dene ama WD40 kullanma.

Kasa kapağı açıkken bilgisayarı çalıştır, parmağınla fanın merkezine hafifçe dokunup durdur. Ses kesiliyorsa sorun o fandan.

Fanın içindeki rulmana roz kaçmış olabilir o yüzden ses çıkartıyordur. Bence bütün fanları tek tek dinle hangisinden ses geliyor diye.

Kesin olduğun fanın kanatlarını hafifce sağa sola salla eğer ki ortada boşluk hissediyorsan rulman kaynaklı olabilir yağlamayı dene ama WD40 kullanma.

Kasa kapağı açıkken bilgisayarı çalıştır, parmağınla fanın merkezine hafifçe dokunup durdur. Ses kesiliyorsa sorun o fandan.
Hocam ses ekran kartının fanlarından birinden geliyor tespit ettim. Biraz canım sıkıldı açıkçası. Aynı şeyi ekran kartı fanına da uygulanabilir mi ki? Ne yapmak lazım?

Hocam ses ekran kartının fanlarından birinden geliyor tespit ettim. Biraz canım sıkıldı açıkçası. Aynı şeyi ekran kartı fanına da uygulanabilir mi ki? Ne yapmak lazım?

Dediğim şeylerin aynısını ses gelen ekran kartı fanına uygula.

Bazı ekran kartlarında fanların ortasındaki stickerin altında bir tıpa olur o tıpayı cıkarınca fanları yağlayabiliyoruz.

Fan PC çalışırken mi ses çıkarıyor yoksa elinle döndürdüğünde de mi ses çıkarıyor?

İstersen ekran kartı modelini markasıyla beraber at kontrol edeyim.

Bazı ekran kartlarında fanların ortasındaki stickerin altında bir tıpa olur o tıpayı cıkarınca fanları yağlayabiliyoruz.

Fan PC çalışırken mi ses çıkarıyor yoksa elinle döndürdüğünde de mi ses çıkarıyor?

Fanı manuel olarak fulleyip(msı afterburnerden) biraz çalıştırırsa belki toz geçebilir. Ama eğer geçmezse her çalıştığında biraz daha yıpranacaktır fan. Yağlama deliği yoksa sıkıntı.

PC çalışırken ses çıkarıyor hocam. Ekran kartına pekte ihtiyaç duymayan bir MMORPG oynuyorum bu aralar. Genel olarak fanı açmıyor ekran kartı ama arada fan açtığında geliyor bu ses. Sağlam bir AAA oyun oynasam demek ki sürekli gelecek. Normalde ekran kartını söker bir kenara koyar kasa içini öyle temizlerim / hava üfletirim. Bin pişman oldum ya.

"MSI Radeon RX 6800 Gaming Z Trio 16GB GDDR6 256 bit"

Fanı manuel olarak fulleyip(msı afterburnerden) biraz çalıştırırsa belki toz geçebilir. Ama eğer geçmezse her çalıştığında biraz daha yıpranacaktır fan. Yağlama deliği yoksa sıkıntı.
Korkutmayın hocam ya. Yok mu bir çözümü bunun. Zaten AMD kart ömrümden ömür götürmeye başladı artık çökmelerden bıktım. Fiziksel bir şey de eklensin istemiyorum üstüne. Değiştirecek durum yok.

PC çalışırken ses çıkarıyor hocam. Ekran kartına pek de ihtiyaç duymayan bir MMORPG oynuyorum bu aralar. Genel olarak fanı açmıyor ekran kartı ama arada fan açtığında geliyor bu ses. Sağlam bir AAA oyun oynasam demek ki sürekli gelecek. Normalde ekran kartını söker bir kenara koyar kasa içini öyle temizlerim / hava üfletirim. Bin pişman oldum ya.

"MSI Radeon RX 6800 gaming Z Trio 16 GB GDDR6 256 bit"

Korkutmayın hocam ya. Yok mu bir çözümü bunun. Zaten AMD kart ömrümden ömür götürmeye başladı artık çökmelerden bıktım. Fiziksel bir şey de eklensin istemiyorum üstüne. Değiştirecek durum yok.

Hocam ilk öncelikle ekran kartı garanti durumuna bak, garanti dışı ise dediklerimi deneyin. Garanti kapsamındaysa MSI fan değişimi yapıyormuş. Garanti içerisinde ve garanti ile uğraşmak istemiyorsan kendin yapacaksan yetkisiz kullanıcı müdahalesi oluyor yapmamda sakınca yok dersen yapabilirsin.

Fanın ortasında MSI logolu sticker var Sticker'ı ince spatula veya iğne ile dikkatlice kaldır geri yapıştıracaksınız dikkatli ol.
Altında küçük siyah tıpa olacak çıkarmayı deneyin biraz uğraştırıcı olabilir.
1 damla makine yağı / ince mineral yağ / silikon yap damlat. Bence bir %85 ihtimalle düzelir.

Fanı manuel olarak fulleyip(MSI afterburnerden) biraz çalıştırırsa belki toz geçebilir. Ama eğer geçmezse her çalıştığında biraz daha yıpranacaktır fan. Yağlama deliği yoksa sıkıntı.

Arkadaşın dediğini test edin hocam bu da yapabilir.

Yağlama deliği MSI gaming Z Trio serisinde olması lazım sizin kullandığınız ekran kartında da vardır umarım kesin var diyemem bakıp öğrenmeniz lazım.