NitrousOxide
Üyecik
Arkadaşlar, internetimle alakalı garip bir sorunum var. Her türlü yolu denedim ama bir türlü çözemedim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sorun Gelişim Süreci:
2025 yılı içerisinde aktif olarak kullanıyor olduğum Türk Telekom'un ZyXEL 3312-B10B modemini hiçbir sorun yaşamadan kullanıyordum.
Kablo Değişimi ve Son Durum:
Bu sefer Türk Telekom'u arayıp arıza kaydı oluşturdum ve eve gelip bizzat modemin bağlı olduğu RJ11 kablosunun girişinden aşağı ankastre dolabına kadar sinyal ölçümü yaptılar. İnternet kablosunun çok eski olduğunu ve sinyalde zayıflık tespit ettiklerini ve internet kablomu değiştirmem gerektiğini söylediler.
İnternet üzerinden altyapı kontrolü yaptığımda da 76 Mbps'ye kadar hız alabileceğimi söylüyor.
Sistem Özellikleri:
Sorun Gelişim Süreci:
2025 yılı içerisinde aktif olarak kullanıyor olduğum Türk Telekom'un ZyXEL 3312-B10B modemini hiçbir sorun yaşamadan kullanıyordum.
- Şubat - Mart Ayları: İnternet hızında gözle görülür bir düşüş ve ping sorunları gözlemlemeye başladım. (75 Mbps'lik paket kullanmama rağmen, asla 75 alamıyordum. ZyXEL modemde maksimum 40 Mbps alabiliyordum.) Bu sorunları binanın eski olmasına ve kabloların eski olmasına bağlayıp geçtim.
- Yeni Modem Alımı: Aradan biraz zaman geçti ve modemi değiştirmeye karar verdim, Tenda V12 AC1200 satın aldım. Nisan - Mayıs - Haziran ayları boyunca sorunsuz bir şekilde kullandım. (Tenda modemde de hız testi yaptığımda maksimum 53 Mbps'nin üzerine çıkamıyordum.)
- Tenda Sorunu ve Geri Dönüş: Bir gün eve geldim, modemi açtım ve DSL ışığı sabit yanmayıp internet ışığı kırmızı bir şekilde yanıp sönmeye başladı. Modemi resetlememe rağmen sorunum çözülmedi. Türk Telekom müşteri hizmetlerini aradım, modeme internet gelmediğinden bahsettim. Türk Telekom uzaktan ayar çekti, modemi kapatıp açın falan dedi ama yine düzelmedi. Bundan mütevellit eski (ZyXEL 3312-B10B) modemi taktım ve internet şak diye geliverdi.
- ZyXEL ile Ciddi Sorunlar: İnternet gelmişti ama bu sefer ciddi sorunlar vardı:
- Steam'den oyun indirmeye başlayınca biraz indiriyor ya da hiç indirmiyor ve zaman aşımı (timeout) hatası veriyordu.
- YouTube gibi siteler inanılmaz geç açılıyor.
- Kick ve Twitch gibi sitelerdeki stream'ler siyah ekranda kalıyor, hiçbir şey düzgünce yüklenmiyordu.
- İnternet hızım da iyice 33 Mbps'nin altına düşmüştü.
- Tenda'ya Tekrar Geçiş ve Başarısızlık: ZyXEL'i kullanmaya devam ettim biraz ve Ağustos ayının başında tekrardan Tenda'yı taktım ve Firmware güncellemesi yaptım. Güncellemeden sonra birkaç gün daha çalıştı ve tekrardan internet ışığı kırmızı bir şekilde yanıp sönmeye başladı, DSL ışığı da sabit yanmıyordu. Mecburen tekrardan ZyXEL'den devam ettim.
Kablo Değişimi ve Son Durum:
Bu sefer Türk Telekom'u arayıp arıza kaydı oluşturdum ve eve gelip bizzat modemin bağlı olduğu RJ11 kablosunun girişinden aşağı ankastre dolabına kadar sinyal ölçümü yaptılar. İnternet kablosunun çok eski olduğunu ve sinyalde zayıflık tespit ettiklerini ve internet kablomu değiştirmem gerektiğini söylediler.
- Bunun üzerine bugün elektrikçi çağırıp CAT 6 kablo çektirdim. Hiçbir şekilde kabloya ek yaptırmadım ve modemin olduğu odadan aşağı ankastre dolabına kadar yepyeni, sıfır kablo çekildi.
- Eve geldim, ZyXEL modemi taktım ve internet hızım hâlâ 33 Mbps'de takılı kalıyordu.
- Tenda'yı bir takayım dedim ve bu sefer Tenda çalıştı fakat modem arayüzünün ayarlarından "igmp-proxy'i etkinleştir" ayarını aktif hale getirdikten sonra DSL ışığı sabit yanıp internet gelmeye başladı.
- IP protokolü ayarını da IPv4/IPv6'dan sadece IPv4'e çevirdim.
- Hız testi yaptım ve ne yazık ki internet hızım hâlâ 33 Mbps'nin üzerine çıkmıyor.
İnternet üzerinden altyapı kontrolü yaptığımda da 76 Mbps'ye kadar hız alabileceğimi söylüyor.
Sistem Özellikleri:
- İşletim Sistemi (OS): Windows 11 Pro (25H2 Build: 26200.7171)
- Anakart: MSI X570-A Pro
- Ethernet Çipi ve Sürücüsü: Realtek 8111H Gigabit LAN Controller, 10.74.1128.2024 (09.05.2025 tarihli)
Son düzenleyen: Moderatör: