NitrousOxide

Üyecik
Yer
Ankara, Türkiye
Arkadaşlar, internetimle alakalı garip bir sorunum var. Her türlü yolu denedim ama bir türlü çözemedim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Sorun Gelişim Süreci:
2025 yılı içerisinde aktif olarak kullanıyor olduğum Türk Telekom'un ZyXEL 3312-B10B modemini hiçbir sorun yaşamadan kullanıyordum.
  • Şubat - Mart Ayları: İnternet hızında gözle görülür bir düşüş ve ping sorunları gözlemlemeye başladım. (75 Mbps'lik paket kullanmama rağmen, asla 75 alamıyordum. ZyXEL modemde maksimum 40 Mbps alabiliyordum.) Bu sorunları binanın eski olmasına ve kabloların eski olmasına bağlayıp geçtim.
  • Yeni Modem Alımı: Aradan biraz zaman geçti ve modemi değiştirmeye karar verdim, Tenda V12 AC1200 satın aldım. Nisan - Mayıs - Haziran ayları boyunca sorunsuz bir şekilde kullandım. (Tenda modemde de hız testi yaptığımda maksimum 53 Mbps'nin üzerine çıkamıyordum.)
  • Tenda Sorunu ve Geri Dönüş: Bir gün eve geldim, modemi açtım ve DSL ışığı sabit yanmayıp internet ışığı kırmızı bir şekilde yanıp sönmeye başladı. Modemi resetlememe rağmen sorunum çözülmedi. Türk Telekom müşteri hizmetlerini aradım, modeme internet gelmediğinden bahsettim. Türk Telekom uzaktan ayar çekti, modemi kapatıp açın falan dedi ama yine düzelmedi. Bundan mütevellit eski (ZyXEL 3312-B10B) modemi taktım ve internet şak diye geliverdi.
  • ZyXEL ile Ciddi Sorunlar: İnternet gelmişti ama bu sefer ciddi sorunlar vardı:
    • Steam'den oyun indirmeye başlayınca biraz indiriyor ya da hiç indirmiyor ve zaman aşımı (timeout) hatası veriyordu.
    • YouTube gibi siteler inanılmaz geç açılıyor.
    • Kick ve Twitch gibi sitelerdeki stream'ler siyah ekranda kalıyor, hiçbir şey düzgünce yüklenmiyordu.
    • İnternet hızım da iyice 33 Mbps'nin altına düşmüştü.
  • Tenda'ya Tekrar Geçiş ve Başarısızlık: ZyXEL'i kullanmaya devam ettim biraz ve Ağustos ayının başında tekrardan Tenda'yı taktım ve Firmware güncellemesi yaptım. Güncellemeden sonra birkaç gün daha çalıştı ve tekrardan internet ışığı kırmızı bir şekilde yanıp sönmeye başladı, DSL ışığı da sabit yanmıyordu. Mecburen tekrardan ZyXEL'den devam ettim.

Kablo Değişimi ve Son Durum:
Bu sefer Türk Telekom'u arayıp arıza kaydı oluşturdum ve eve gelip bizzat modemin bağlı olduğu RJ11 kablosunun girişinden aşağı ankastre dolabına kadar sinyal ölçümü yaptılar. İnternet kablosunun çok eski olduğunu ve sinyalde zayıflık tespit ettiklerini ve internet kablomu değiştirmem gerektiğini söylediler.
  • Bunun üzerine bugün elektrikçi çağırıp CAT 6 kablo çektirdim. Hiçbir şekilde kabloya ek yaptırmadım ve modemin olduğu odadan aşağı ankastre dolabına kadar yepyeni, sıfır kablo çekildi.
  • Eve geldim, ZyXEL modemi taktım ve internet hızım hâlâ 33 Mbps'de takılı kalıyordu.
  • Tenda'yı bir takayım dedim ve bu sefer Tenda çalıştı fakat modem arayüzünün ayarlarından "igmp-proxy'i etkinleştir" ayarını aktif hale getirdikten sonra DSL ışığı sabit yanıp internet gelmeye başladı.
  • IP protokolü ayarını da IPv4/IPv6'dan sadece IPv4'e çevirdim.
  • Hız testi yaptım ve ne yazık ki internet hızım hâlâ 33 Mbps'nin üzerine çıkmıyor.
Aklınıza takılırsa, neden igmp-proxy ayarını etkinleştirdim, hiçbir fikrim yok. Kafama göre tiklemek istedim, garip bir şekilde DSL ışığı sabit yanmaya başladı ve internet geldi. Daha önceden bu özelliği hiç açmamıştım, tamamen deneme/yanılma yöntemiyle açmış bulundum. IP protokolünü de IPv4'e sabitledim.

İnternet üzerinden altyapı kontrolü yaptığımda da 76 Mbps'ye kadar hız alabileceğimi söylüyor.

Sistem Özellikleri:
  • İşletim Sistemi (OS): Windows 11 Pro (25H2 Build: 26200.7171)
  • Anakart: MSI X570-A Pro
  • Ethernet Çipi ve Sürücüsü: Realtek 8111H Gigabit LAN Controller, 10.74.1128.2024 (09.05.2025 tarihli)

1.webp

0.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Anlattığınız tüm bu karmaşık sorunlar ve özellikle yeni kabloya rağmen 33 Mbps hız sınırına takılmanız, büyük olasılıkla düşük SNR (sinyal gürültü oranı) gibi zayıf hat değerlerinden kaynaklanıyor. Türk Telekom'un otomatik sistemi (DSLAM), hattınızda bir stabilite sorunu algılayıp, bağlantı kopmasın diye hızınızı daha düşük (muhtemelen 35 Mbps'lik) bir profile sabitlemiş olabilir.

Durumu netleştirmek için modem arayüzünüze (Tenda'yı kullanarak) girip, "DSL Durumu", "Hat Bilgileri" veya "xDSL İstatistikleri" gibi bir bölümden SNR Marjı (SNR Margin), Hat Zayıflaması (Line Attenuation) ve Ulaşılabilir Hız (Attainable Rate) değerlerini gösteren ekranın görüntüsünü bizimle paylaşabilir misiniz? Bu değerler, sorunun kaynağını (iç tesisat mı, yoksa dış hat mı) anlamamız için kritik öneme sahip.

Hat değerlerinizi paylaşır mısınız? İstatistik'te 2. seçenekte bulabilirsiniz.
Anlattığınız tüm bu karmaşık sorunlar ve özellikle yeni kabloya rağmen 33 Mbps hız sınırına takılmanız, büyük olasılıkla düşük SNR (sinyal gürültü oranı) gibi zayıf hat değerlerinden kaynaklanıyor. Türk Telekom'un otomatik sistemi (DSLAM), hattınızda bir stabilite sorunu algılayıp, bağlantı kopmasın diye hızınızı daha düşük (muhtemelen 35 Mbps'lik) bir profile sabitlemiş olabilir.

Durumu netleştirmek için modem arayüzünüze (Tenda'yı kullanarak) girip, "DSL Durumu", "Hat Bilgileri" veya "xDSL İstatistikleri" gibi bir bölümden SNR Marjı (SNR Margin), Hat Zayıflaması (Line Attenuation) ve Ulaşılabilir Hız (Attainable Rate) değerlerini gösteren ekranın görüntüsünü bizimle paylaşabilir misiniz? Bu değerler, sorunun kaynağını (iç tesisat mı, yoksa dış hat mı) anlamamız için kritik öneme sahip.
Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim, ekran görüntülerini mesaja ekliyorum. 16.11.2025 Saat: 21:11 itibariyle istatistikler.

Dosya Ekleri

• 1.webp
    1.webp
    16,8 KB · Görüntüleme: 91
  • 2.webp
    2.webp
    18 KB · Görüntüleme: 67
  • 3.webp
    3.webp
    20,5 KB · Görüntüleme: 82
Hattınızın fiziksel kalitesi şu anda iyi görünüyor; 18.0 SNR değeri ve 78 Mbps 'Ulaşılabilir Hız', yeni çektiğiniz CAT6 kablonun iyi bir iş çıkardığını ve 75 Mbps'lik paketi tam kapasite altyapınızın desteklediğini gösteriyor.

Ancak "Oran" (atana hız) değerinizin tam olarak 35 Mbps'te kilitli olması iki anlama gelebilir: Ya Türk Telekom'a kayıtlı mevcut tarifeniz 75 değil 35 Mbps'lik bir pakettir (bunu faturanızdan veya online işlemlerden teyit etmelisiniz) ya da -paketiniz 75 Mbps ise- eski kablo sorunlarından kalan bir hız sabitlemesi (profil kilidi) sistemde unutulmuştur.

İlk olarak tarifenizin hızını kontrol etmenizi, eğer 75 Mbps olduğundan eminseniz bu hat değerlerini (Ulaşılabilir Hız: 78, Atanan Hız: 35) belirterek Türk Telekom'dan profilinizi güncellemelerini istemenizi öneririm.

Hattınızın fiziksel kalitesi şu anda iyi görünüyor; 18.0 SNR değeri ve 78 Mbps 'Ulaşılabilir Hız', yeni çektiğiniz CAT6 kablonun iyi bir iş çıkardığını ve 75 Mbps'lik paketi tam kapasite altyapınızın desteklediğini gösteriyor.

Ancak "Oran" (atana hız) değerinizin tam olarak 35 Mbps'te kilitli olması iki anlama gelebilir: Ya Türk Telekom'a kayıtlı mevcut tarifeniz 75 değil 35 Mbps'lik bir pakettir (bunu faturanızdan veya online işlemlerden teyit etmelisiniz) ya da -paketiniz 75 Mbps ise- eski kablo sorunlarından kalan bir hız sabitlemesi (profil kilidi) sistemde unutulmuştur.

İlk olarak tarifenizin hızını kontrol etmenizi, eğer 75 Mbps olduğundan eminseniz bu hat değerlerini (Ulaşılabilir Hız: 78, Atanan Hız: 35) belirterek Türk Telekom'dan profilinizi güncellemelerini istemenizi öneririm.
Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Ekim ayında taahhüt sürem bitiyordu, taahhüt öncesinde de 75 Mbps'lik paketteydim, Tenda modemi ilk aldığım zamanlar 53 Mbps'yi çok rahat görüyordum. Sonradan sonraya iyice yavaşlamaya başlamıştı, sizin sayenizde neden düşük hız aldığımı öğrenmiş oldum. Dediğiniz gibi, DSLAM kilidini kaldırmam için Türk Telekom müşteri hizmetleri ile iletişime geçmem gerekiyor sanırım. Gelişmeleri buradan aktaracağım, tekrardan ilginiz için çok teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• 1.webp
    1.webp
    20,9 KB · Görüntüleme: 91
Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Ekim ayında taahhüt sürem bitiyordu, taahhüt öncesinde de 75 Mbps'lik paketteydim, Tenda modemi ilk aldığım zamanlar 53 Mbps'yi çok rahat görüyordum. Sonradan sonraya iyice yavaşlamaya başlamıştı, sizin sayenizde neden düşük hız aldığımı öğrenmiş oldum. Dediğiniz gibi, DSLAM kilidini kaldırmam için Türk Telekom müşteri hizmetleri ile iletişime geçmem gerekiyor sanırım. Gelişmeleri buradan aktaracağım, tekrardan ilginiz için çok teşekkür ederim.
Tarifenizin 75 Mbps olduğunu teyit etmenizle birlikte durum tamamen netleşti. Gönderdiğiniz resimdeki 35 Mbps'lik "Oran" değeri, paketinizle alakasız ve kesinlikle Türk Telekom kaynaklı bir hız kısıtlaması (DSLAM kilidi) olduğunu kanıtlıyor.

Hattınızın 78 Mbps 'Ulaşılabilir Hız' desteklediğini belirterek müşteri hizmetlerini arayın ve bu 35 Mbps'lik profil kilidini kaldırıp sizi 75 Mbps'lik paketinize geri almalarını isteyin. Hat değerleriniz iyi olduğu için bu işlemi hemen yapmaları gerekir.

1763324400115.webp

Bende de Tenda V12 vardı bir anda internet gitti daha da gelmedi bozuldu başka modem taktım internet geldi bu sefer de değerlerim düşmüştü aklınızda bulunsun farklı ZyXEL harici modem bulmanız lazım ya da riske girip 0 daha iyi modem alıp denemenizi öneririm.

Tarifenizin 75 Mbps olduğunu teyit etmenizle birlikte durum tamamen netleşti. Gönderdiğiniz resimdeki 35 Mbps'lik "Oran" değeri, paketinizle alakasız ve kesinlikle Türk Telekom kaynaklı bir hız kısıtlaması (DSLAM kilidi) olduğunu kanıtlıyor.

Hattınızın 78 Mbps 'Ulaşılabilir Hız' desteklediğini belirterek müşteri hizmetlerini arayın ve bu 35 Mbps'lik profil kilidini kaldırıp sizi 75 Mbps'lik paketinize geri almalarını isteyin. Hat değerleriniz iyi olduğu için bu işlemi hemen yapmaları gerekir.

Eki Görüntüle 202606
Merhabalar tekrardan, bugün tam beş kez Türk Telekom müşteri hizmetlerini aradım. Bugün eve geldiğimde internet hız testi yapayım dedim ve zar zor 1.3 Mbps alabildim :) Bugün benim şansıma ikamet ettiğim bölgede çalışma var mış, bundan dolayı hız düşüklüğü olabilir diye otomatik ses kaydı dinlettiler her seferinde. Beş farklı kişiyle konuştum, basitçe anlattım, yeri geldi ayrıntılı bir şekilde DSLAM'den falan bahsettim ama hiçbiri yardımcı olamadı ve bu beni zerre şaşırtmadı çünkü müşteri hizmetlerine bağlanmak bile başlı başına bir çile..

Çalışmanın saat 19:00 sularında biteceğini söylediler, ben de 19:00'a kadar bekleyip tekrar aradım. Bu sefer teknik desteğe her bağlanmaya çalıştığımda arıza kaydından bahsedip ana menüye yönlendirdi ve iyice sinirlenmeye başladım. Ya sabır dedim tekrar aradım, bu sefer de Türk Telekom'un sistemlerinde arıza çıktığından ötürü randevu oluşturamıyorlarmış o yüzden sistemden hiçbir şeye müdahale edemiyoruz dediler. :) İşin komik yanı 2002'den beridir Türk Telekom sabit internet abonesiyim, daha önce bu kadar saçma sapan bir sorun yaşamamıştım. Az önce tekrardan arayayım dedim ve en basit şekliyle "75 Mbps'lik paketteyim ama hızım çok düşük, neden düşük hız alıyorum?" deyince hemen başarılı bir şekilde randevu oluşturup yarın eve gelip test yapacaklarını söylediler.

Aslında inanılmaz derecede basit bir çözüm yolu var ama insanların bilgisizliğinden mi kaynaklı desem, müşteri hizmetlerinde çalışan insanların hiçbir şeyi umursamayıp uğraşmak istememesi mi desem? Ne desem bilemedim, müşteri hizmetlerini arayıp durmaktan sesim kısıldı artık. Uzaktan modemin alabildiği hızın yüksek olduğunu görüyorlar ama hiçbir şekilde müdahale etmek istemiyorlar ya da müdahale edemiyorlar. Fiber geleceğini bilsem zerre umurumda olmaz, beklerim diyeceğim ama fiberin bile ne zaman geleceği muallak.

Yarın ekip geldikten sonra gelişmeleri aktaracağım, umarım başarılı bir şekilde sonuçlanır. :)

Bende de Tenda V12 vardı bir anda internet gitti daha da gelmedi bozuldu başka modem taktım internet geldi bu sefer de değerlerim düşmüştü aklınızda bulunsun farklı ZyXEL harici modem bulmanız lazım ya da riske girip 0 daha iyi modem alıp denemenizi öneririm.
Sizin yaşadığınız sorunun birebir aynısını ben de yaşamıştım, modemi ilk aldığım süreçte sorunsuz bir şekilde kullandım fakat internet bağlantım zayıflamaya başladıkça modem IP adresi alamaz hale gelmişti. Kendi kendime modem bozuldu mu acaba diye şüpheye falan düştüm, farklı yerlerde deneme şansım oldu ve sorunun modemden kaynaklı olmadığını öğrendim. Modem arayüzündeki konfigürasyonun doğru yapılmamasından kaynaklı arayüzde sürekli "kimlik doğrulama hatası" diye bir hata ya da anlaşılmayan rusça bir hata veriyordu.

Firmware güncellemesi, IGMP-Proxy ve bağlantı eşleme ayarlarından sonra herhangi bir kopma ya da bağlantı sorunu yaşamadım. ZyXEL ile aynı stabilitede çalıştığını söyleyebilirim. Ama söylediklerinizde çok haklısınız, her zaman daha iyi bir marka/modem almakta kesinlikle fayda var, en başlarda TP-Link almayı çok istiyordum ve Tenda'da böyle saçma sapan sorunlarla karşılaşınca biraz soğudum.

Dosya Ekleri

• IMG_0001.webp
    IMG_0001.webp
    201 KB · Görüntüleme: 53
Son düzenleme:
Aynı modemi kullanıyorum. Netspeed bana kullanıcı adı ve şifreyi verdi ve girdim. Başka bir ayar yapmadım ve herhangi bir sorun yaşamadım. Ama tabi kişiden kişiye değişebilir.