matterzi

Becerikli
Yer
İstanbul
Günaydın herkese,
Laptopta termal macun yeniledim. İlk test ettiğimde sıcaklıklar normalden daha yüksekti. 1 gün sonra test ettiğimde işlemci sıcaklığı ciddi derecede düşmüş, ekran kartı sıcaklığı eskisinden 1 2 derece daha sıcaktı.

Bu neden olur? Ekran kartı macununun oturması daha uzun sürdüğünden olabilir mi? (Thermal Grizzly kullandım).

Son düzenleyen: Moderatör:
Peki bu aşırı ciddi bir şey mi (Mesela işlemci soğutucunun bakır kısmındaki istickerı sökmeden monte etmek ve kullanmak gibi) yoksa yine çalışır ancak 10-15 derece daha sıcak çalışır gibi bir şey mi? Neredeyse 1 yıldır bu şekilde kullanıyorum ve ekran kartı sıcaklığında bir fark göremedim ancak VRAM sıcaklığına bakmak hiç de aklıma gelmedi. Şimdi test edeceğim.

Putty yerine uygun kalınlıkta termal pad koysam putty kadar iyi sıcaklık aktarabilir mi?
Pad veya putty uygulanabilir ancak pad seçiminiz milimetresine kadar bile yanlış olursa blok düzgün oturmayabilir. O yüzden putty daha mantıklı.

VRAM'lere ciddi sıkıntılı bir durum bu. Ömrünü kısaltacaktır cihazın.

Pad veya putty uygulanabilir ancak pad seçiminiz milimetresine kadar bile yanlış olursa blok düzgün oturmayabilir. O yüzden putty daha mantıklı.

VRAM'lere ciddi sıkıntılı bir durum bu. Ömrünü kısaltacaktır cihazın.
Gpu-Z, Aida64, HWInfo programlarını kullandım ancak hiçbirinde VRAM sıcaklığı görünmüyor. Basit bir test için Forza Horizon 5'i 3.3GB kullanılabilir VRAM olmasına rağmen 1440p yüksek ayarda açtım, yaptığım ayarlar 5.8G VRAM istiyordu yani VRAM'leri tamamen doldurdum ve 20dk kadar oynadım. GPU-Z üzerinden ara ara baktım ve ekran kartı max 70 derece, HotSpot ise max 80 dereceydi. Eğer hotspot, VRAM sıcaklığını gösteriyorsa arada 10 derece fark var yani iyi, eğer o 80 derece başka bir sensörün sıcaklığı ise çok daha iyi.

Gpu-Z, Aida64, HWInfo programlarını kullandım ancak hiçbirinde VRAM sıcaklığı görünmüyor. Basit bir test için Forza Horizon 5'i 3.3GB kullanılabilir VRAM olmasına rağmen 1440p yüksek ayarda açtım, yaptığım ayarlar 5.8G VRAM istiyordu yani VRAM'leri tamamen doldurdum ve 20dk kadar oynadım. GPU-Z üzerinden ara ara baktım ve ekran kartı max 70 derece, HotSpot ise max 80 dereceydi. Eğer hotspot, VRAM sıcaklığını gösteriyorsa arada 10 derece fark var yani iyi, eğer o 80 derece başka bir sensörün sıcaklığı ise çok daha iyi.
Hotspot dediği sıcaklık GPU üzerindeki en sıcak noktadır. Çoğu dizüstü maalesef VRAM sıcaklıkları için bir sensör barındırmıyor.

Soğutucuyu ve VRAM'leri biraz inceledim. VRAM'lerin yüksekliği GPU ile aynı yani tam aynı seviyedeler. Bakır bloğu da dümdüz. Yani daha yoğun bir putty veya kalın termal pade gerek yok gibi.

macun.webp