ribbons

Uzman
Hazır olarak aldığım 2 yıllık sistemim oyunlara girince 70-80 dereceleri görmeye başladı. Yaklaşık iki hafta önce bir tozunu aldım. Oyunlarda drop oluyordu. Temizledikten sonra ısılarım bayağı bir düştü. Fakat son 2 gündür yine 82 dereceleri görmeye başladı. Anladım ki artık termal macun yenilenmesinin zamanı gelmiş. Elimde Artics MX4 var. Yaklaşık 3 sene önce eski PC'm için almıştım ve artmıştı. Tekrar onu mu kullansam yoksa yeni bir ürün mü alıp direk onunla işimi görsem?

Bu arada hazır geldiği için kasa sıvı soğutma mevcut. Daha önce hiç çıkarıp temizlemedim çünkü nasıl yapılır pek emin değilim. İçindeki sıvı bitene kadar dokunsam mı bilemiyorum. Önerilerinizi bekliyorum ve sistemi aşağıdan bulabilirsiniz.

32 GB 3600 MHz CL 18 Dual.
RTX 4060 Ti 8 GB.
ASUS Prime B550M-K
Ryzen 5 5600.
NZXT H510 mid Tower kasa.
DeepCool LE300 marrs 120mm.

Net bir zamanı yok aslında yenilemenin. Isı sorunu oluşmaya başladığını düşündüğünüzde yenileyin. Kullanım sıklığı, PC'de ne yaptığınız, hangi macunu kullandığınız gibi durumlar değişken olduğundan dolayı uygun zamanı sizin belirlemeniz daha doğru olur.

Aynı macunu kullanmanızda sakınca yok.

Sıvı soğutmaya dokunmanıza gerek yok. Macun yenilenmiş olmasına rağmen soğutmada sorun varsa o zaman sıvı soğutmayı gündeminize alırsınız.

Hazır olarak aldığım 2 yıllık sistemim oyunlara girince 70-80 dereceleri görmeye başladı. Yaklaşık iki hafta önce bir tozunu aldım. Oyunlarda drop oluyordu. Temizledikten sonra ısılarım bayağı bir düştü. Fakat son 2 gündür yine 82 dereceleri görmeye başladı. Anladım ki artık termal macun yenilenmesinin zamanı gelmiş. Elimde Artics MX4 var. Yaklaşık 3 sene önce eski PC'm için almıştım ve artmıştı. Tekrar onu mu kullansam yoksa yeni bir ürün mü alıp direk onunla işimi görsem?

Bu arada hazır geldiği için kasa sıvı soğutma mevcut. Daha önce hiç çıkarıp temizlemedim çünkü nasıl yapılır pek emin değilim. İçindeki sıvı bitene kadar dokunsam mı bilemiyorum. Önerilerinizi bekliyorum ve sistemi aşağıdan bulabilirsiniz.

RTX 4060 Ti 8 GB.
ASUS Prime B550M-K
Ryzen 5 5600.

Sıvı soğutmanın içindeki sıvı bitmez bitse bile zaten bitene kadar pompa arıza yapacaktır sıvı soğutmanın 4 bir yanında vidalar olur onu sökün pompa bloku çıkacaktır peçete ile eskisini silip X veya nokta şeklinde macunu sürün.

Ayrıca ne kalitede olursa olsun 120mm soğutma önermiyoruz hocam çoğu kule tipinden bile kötü performansları en az 240.

Net bir zamanı yok aslında yenilemenin. Isınma sorunu oluşmaya başladığını düşündüğünüzde yenileyin. Kullanım sıklığı, PC'de ne yaptığınız, hangi macunu kullandığınız gibi durumlar değişken olduğundan dolayı uygun zamanı sizin belirlemeniz daha doğru olur.

Aynı macunu kullanmanızda sakınca yok.

Sıvı soğutmaya dokunmanıza gerek yok. Macun yenilenmiş olmasına rağmen soğutmada sorun varsa o zaman sıvı soğutmayı gündeminize alırsınız.

Peki hafta sonu büyük ihtimalle macun değiştirmeyi halledebilirim. Teşekkürler!

Sıvı soğutmanın içindeki sıvı bitmez bitse bile zaten bitene kadar pompa arıza yapacaktır sıvı soğutmanın 4 bir yanında vidalar olur onu sökün pompa bloku çıkacaktır peçete ile eskisini silip X veya nokta şeklinde macunu sürün.

Ayrıca ne kalitede olursa olsun 120mm soğutma önermiyoruz hocam çoğu kule tipinden bile kötü performansları en az 240.

Macunu yaymak gerekiyor mu yoksa sadece X ve nokta şeklinde yapıp bırakmam mı gerek. Eskiden yaparken nokta şeklinde sürüp gelen kürek aracıyla yayıyordum üstüne de stock soğutucuyu takardım. Sıvı soğutmalarda işlem farklı değildir herhalde. Ve evet, 120mmnin ne kadar kötü olduğunu aldıktan sonra anladım. Bilsem işlemciyle gelen stock soğutucuyu takardım sadece. Kassama 240mm olanlar sığar mı emin değilim. Ama sıvı soğutmanın pompası bozulup arıza yaparsa en çok önerilen thermarlright'ın Assassin diye bir soğutucusu var mış ondan bir tane edineceğim sanırım. Şu an sıvı soğutmanın bana pek etkisi yok gibi geliyor. Sadece görünüş. Tekrardan teşekkürler cevaplarınız için!

İlave olarak anakart üzerinde voltaj ayarı ve soğutmanın ne aralıkarda devreye gireceğine dair ayarlar var. Performans düşmeden ısıyı düşürebiliyoruz. Termal macun sürerken çok kalın tabaka olarak sürmemeye dikkat edin. Macunun amacı CPU ve soğutma bloku arasınının tam dolmasını sağlamaktır. "under volt" terimini de bu işleme dahil edin.

Son düzenleme:

RTX 4060 Ti 8 GB.
ASUS Prime B550M-K
Ryzen 5 5600.

Genelde 1 yılda bir olabilir çünkü o zamana kadar macun da iletkeni tam bitmiyor parcalariniza kadar zarar vermiyor isinmada açısından.

Son düzenleme:
Macununa göre yenileme sıklığı drğişir. Mesela ben en son Noctua macun sürdüm. Noctua yenileme sıklığı 5 yıl ve üzeri diyor. Arctic MX-4 kullanmıştım. 1 yıl sonra yenilemiştim yanlış hatırlamıyorsam.

Kaliteli macunsa 1 yılda bir ideal, maksimum 2 yılda bir kesinlikle değiştirilmeli bence. Termal pad daha uzun gidebilir.