Tesla Model Y almak mantıklı mı?

Ywgizefe

Becerikli
Merhaba,

Babam araç değiştirmeyi düşünüyor. Şu an Dacia duster kullanıyoruz ancak bagaj hacminin yetersiz olması ve yakıt tüketiminin yüksekliği bizim için ciddi dezavantajlar oluşturuyor.

Babam iş gereği gün içerisinde oldukça fazla yol yaptığı için aylık yakıt giderimiz ortalama 30 bin TL civarında seyrediyor.

İlk etapta BYD Seal modellerine yönelmiştik. Fakat yazılım tarafında beklentilerimizi tam karşılamaması ve bagaj alanının da istediğimiz kadar geniş olmaması nedeniyle bu seçeneği eledik.

Daha sonra Tesla Model Y modellerine bakmaya başladık. Geniş bagaj hacmi, başarılı yazılım deneyimi, gelişmiş sürüş destek sistemleri ve elektrikli oluşu bizim açımızdan oldukça cazip özellikler sunuyor.

Ancak burada bir kararsızlık yaşıyoruz. Bir tarafta şu anda satışta olan yeni kasa juniper, diğer tarafta ise eski kasa olarak geçen Legacy modeller bulunuyor.

Sıfır bir juniper tercih edecek olursak, giriş seviyesindeki versiyonu için yaklaşık 2,5 milyon TL gibi bir bütçe ayırmamız gerekiyor.

Buna karşılık, 50 bin kilometrenin altında ve temiz kullanılmış ikinci el Model Y Legacy performance modelleri de bulunabiliyor. Açıkçası benim de babamın da gönlü daha çok Legacy performance'tan yana.

Bu noktada merak ettiğim konu şu: Sırf sıfır araç olduğu için en baz donanımlı Juniper'i tercih etmek mantıklı mı, yoksa temiz durumdaki ikinci el bir Model Y Legacy performance daha mı mantıklı olur?

Bir diğer merak ettiğim konu ise Legacy serisinde en yüksek menzil sunan versiyonun hangisi olduğu. Bu konuda net bir bilgiye ulaşamadım. Gün içinde uzun mesafeler yaptığımız için menzil bizim için önemli kriterlerden biri.

Şarj konusunda ise çok büyük bir problem yaşamayacağız. Aracı geceleri evde şarj etme imkânımız var. Ayrıca gün içinde dükkânda boşta kaldığı zamanlarda da şarja takabiliriz. Bu yüzden şarj altyapısı bizim için belirleyici bir sorun oluşturmuyor.

Bu şartlar altında siz olsanız hangi seçeneği tercih ederdiniz?

Açıkçası ben her zaman bir teknolojik aletin, arabanın vs ilk sahibi olmaktan yanayım. Gücüm yettikçe hep öyle yapıyorum. Kimin nasıl kullandığı belli olmuyor.

Yakıt için gayet mantıklı olur. Ayrıca arabadan az buz anlıyorsanız zaten sıfır araba almaya direkt yaklaşmayacaksınızdır. Sıfır araba demek artı 500.000 TL aşağı yukarı daha fazla para ödemek demek en az. 1-2 yıl kullanılmış düşük kilometre çok daha mantıklı olur ki modeline ve sınıfına göre daha eski araçta tercih edilebilir.

Hocam Juniper daha yeni ama giriş paket olduğu için boş kalıyor. Temiz Legacy Performance ya da Long Range daha dolu ve daha keyifli olur. Menzilde en iyisi Long Range. Sizin kullanımda temiz Legacy daha mantıklı duruyor.

Dediğin her şey doğru, üzerine bir şey eklemeye gerek yok. Kozmetiğine, bataryasına motoruna zarar verilmemiş bir Performance çok güzel akar.

2.5'a boş paket Tesla yani dünyanın en saçma araç tercihi oluyor. Aynı paraya dolu TOGG var nasıl olsa. Sırf Tesla diye sadece Türkiye'de tercih ediliyor. YD maalesef çok daha fazla araç çeşidi olduğu için tonla öneri olur da Türkiye'de kısıtlı kalıyor insan.

Uzun yolda şarj konusunda sorun yaşar mı bilmiyorum açıkçası. Şarj güzergahını planlaması gerekli. Yoğunluk olduğu zamanlarda da şarj istasyonlarının sıralarında saatlerce bekleyebilir. Kışın ve yüksek hızlarda da belirgin bir şekilde menzil düşüklüğü yaşarsınız. Performans modelinin de bildiğim kadarıyla vergisi çok yüksek. Aynı zamanda araç sizi yalıtım gibi şeylerden de memnun bırakmayabilir. Bunlar yerine verimli dizel bir uzun yol aracı hem daha keyifli olup hem de yakıt tüketimini baya düşürebilir. 2.5m'a boş paket Tesla da alınmaz o da var.

Yazdıklarınız için teşekkür ederim. Ben de zaten Legacy performance veya long range düşünüyordum.

Size sormak istediğim bir konu var. Biz Ankara'da yaşıyoruz. Babamın dükkâna gidişi yaklaşık 1 saat, dönüşü de 1 saat sürüyor. Haliyle her gün bu kadar yol yapmak insanı yoruyor. Otonom sürüş kısmını ise tam anlayamadım.

Aylık 5.000 TL olduğunu söyleyenler de var, sınırsız paketi 116 bin TL'ye aldığını söyleyenler de. Bu konuda beni biraz bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
Teşekkür ederim.

Hocam bizim araba dizel sözde az yakıyor ancak babam gün içinde fazla km yaptığı için Dacia dusterda bile fazla yakıyor.

Aaa pardon evden şarj etme imkanınız olduğunu görmemişim. O şekilde masraflarınız baya düşer. Araç olarak ise açıkçası yeni boş paket Tesla'yı almazdım. Performance Legacy hem keyifli olur hem de görünüşü daha güzel Tek sıkıntısı vergi. Sınırsız paket olarak kastettiğiniz Geliştirilmiş Otopilot mu?

Hocam otonom sürüş ile alakalı hiçbir fikrim yok birisi yardımcı olup anlatırsa konuyu kavrayacağım
Size de şöyle söyleyim Tesla'nın uygulamasında 116 bin TL'ye otonom aldığını gördüm ancak Tesla'nın kendi sitesinde fsd yazıyor.
Ayrıca sınırsız internet paketi varmış.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…