The Elder Scrolls Online İnceleme
The Elder Scrolls Online: Bethesda'nın yarattığı Skyrim oyunuyla RPG oyun kategorisinde bambaşka bir seviyeye çıkan üzerinden yıllarca geçmesine rağmen haââ oynanan Elder Scrolls evreninin MMORPG oyunudur.
Oynanış Tarzı: MMORPG temalı. Karakter oluşturma ekranında kafa karıştıracak cinse birçok sınıf barındırıyor. Oyuna başladığınız zaman belli bir antrenman bölümünü geçip önünüze gitmek için birkaç harita sunuluyor bunlar arasından seçim yapıp online dünyaya giriş yapıyorsunuz. Önce birkaç görev yapıp belirli bir seviyeye ulaşıp kendinizi tamamen online dünyaya adayabilirsiniz. Oyundaki seviye sınırı 50. Seviye 50'ye ulaştıktan sonra 'Champion Points' denilen 'CP' diye kısaltma olarak kullanılan yeni seviye sistemi açılmakta ve bu seviye sistemiyle birlikte karakterinizi pasif yetenekler olarak geliştirmektesiniz. CP sınırı ise 3600'dür ama bu ciddi bir seviyedir ben uzun süreli oynamama rağmen 2000 üstünde bir kişi gördüm. Harita olarak cidden büyük. Hatta bazı haritaları sadece 6-8 saatlik tek kişilik oyun olabilecek mod da haritalar. PVP ve PVE modları bulunuyor. PVE olarak zindanlarda ya da açık dünyalarda dolaşabilirsiniz. PVP olarak tüm haritanın ortasında cidden büyük bir bölgede açık dünyada PVP keyfine varabilirsiniz. Ek olarak arena bölgeleri bulunmakta belli bir kişilerle zindan tarzı oyuncu bulup PVP'yi tadabilirsiniz.
Hikaye Ve Oynanış: Hikaye olarak her haritada farklı ana ve yan hikayeler bulunmakta ve oyunda Skyrim haritası da dahil olmak üzere önceki oyunların da haritasını ve ekstra birçok haritayı da barındırmaktadır. İsterseniz tek kişi oynayarak ana hikayeleri yan hikayeleri bitirip tonlarca zaman harcayabilirsiniz. Bana sorarsanız hikayeler oynadığım bütün MMORPG oyunlarından geniş kapsamlı ama bir hikayeli tek kişilik oyun olamayacak kadar da sığ olmuş. Eğer ben oyuncularla oynamak istiyorum diyorsanız açık dünyada birçok oyuncuyla karşılaşıp haritada bulunan 'Miniboss' düzeninde oluşan kısa süreli bölgelerde vakit geçirebilirsiniz. Oyunda ayrıca çoğu MMORPG oyununda bulunmayacak kadar çok 'Dungeon' bulunmakta.
Dungeon Yapısı: Klasik zindan yapısı. Bazılarının ortalarında 'Miniboss' barındıran sonunda ana 'Boss' içerir. Oyunda 'Veteran' ve 'Normal' olmak üzere zindanlar bulunmakta. Dilerseniz belli bir seviyeden sonra Veteran zindanlara girebilirsiniz ya da aynı zindanın normalini oynayabilirsiniz. Zindanda dört kişilik basit olarak iki 'DPS' karakteri, bir 'Healer' karakteri ve bir 'Tank' karakterinden oluşan ekiple giriş yapıyorsunuz. Veteran denen kavram ise zindanın daha gelişmiş hali ve aynı şekilde de düşmanların daha gelişmiş hallerini barındırıyor. Veteran bir zindanda kademe kademe her karakterin yapacağı bir görev olmalı ve o zindanın taktikleri bilinmelidir yoksa zindanı ekipçe bitiremezsiniz ya da çok zorlanırsınız. Oyun bu yönden çok tatmin edici yapmış her zindanın veteran modunun kendine has taktikleri bulunuyor. 'Neden veteran modunu oynayayım madem zor ?' diye soruyorsanız ana sebebi yetenek setinize uygun silahlar ve zırhlar sadece bazı zindanların veteran modundan elde ediliyor.
ESO+: ESO+ size oyunda çıkmış en son güncel DLC hariç hepsini sunmaktadır. Ekstra olarak toplanabilir eşyalar için sınırsız ek bir envanter sunmaktadır. DLC paketleri sıra sıra almaktansa ESO+ alıp daha ucuza getirebilirsiniz. ESO+ yoksa bazı zindanlara ve haritalara giriş yapamazsınız. Bana göre oyunun en keyifli olan yerleri 12 kişilik zindan benzeri yerlere girmek ancak ESO+ olmadan yani DLC'lere sahip olmadan bunlardan mahrum kalıyorsunuz. Kendi yorumum kısmında bu konuya ekstra deyineceğim.
Lonca: Oyunda Ticaret, Sohbet, PVP, PVE gibi lonca türleri bulunmakta. Satış yapmak için ticaret loncalarına girmek zorundasınız. Bilindik Loncalar sizden giriş için ve haftalık olarak vergi kesiyor çünkü bu Loncalarda satış olanağınız daha kolay. Loncaların bazılarının kendilerine ait bölgeleri bulunmakta.
Kendi Yorumum: 10 Yıl Metin2, Silkroad, Knight Online gibi başyapıtları oynamış biri olarak bu oyun çok farklı bir seviyede benim için. Öncelikle Türkçe dil desteği bulunmuyor ve dil olarak çok kapsamlı bir oyun kendisi o yüzden zorluk çıkartabilir. 'ESO+ almadan oyunu oynayabilir miyim?' diye soruyorsanız kesinlikle evet rahatlıkla 100-200 saat keyfinize göre oynayabilirsiniz ki ben öyle yaptım. Belli bir yerden sonra daha da gelişip PVP'yi tadacağım ya da oyunda ekstra zindanları ve 10-12 kişilik zindan tarzı şeylere dahil olacağım diyorsanız şart. Ben oynadığım dönemde Steam ESO+ fiyatı olarak 40₺ belirlemişti ve rahatlıkla birkaç ay alabilmiştim fakat şu an bu fiyatlandırma 8.99$. Online oyuncu sayısından bağımsız kişi sayısı az olsa bile oynanabilecek bir oyun. Yetenekler olarak çok kapsamlı saatlerce anlatılması gereken yetenek sayısı barındırmakta. Her sınıfa ait aktif, pasif yeteneklerin yanında kullandığınız silahların bile yetenekleri bulunmakta. Ben oynadığım dönemde 12 kişilik zindanlarda Discord girip saatlerce sohbet muhabbet edip farklı insanlarla tanışıp zindanı bitirmeye çalıştığımızı hatırlıyorum bu keyfi çoğu oyundan almamışımdır. Oyuncuları olarak çok iyi bir oyuncu kitlesi var diyebilirim. Asla gelip bulaşan birine rastlamadım. Tabii ki bazı durumlarda sinir krizi geçirenlere rastladım onlar da normal. Daha söyleyemediğim aklıma gelmeyen bir ton noktası vardır. Sorarsanız ekstra yardımcı olurum.
Fiyat Ve Alışveriş Linki: Fiyatı indirimle beraber 3.59$ sürekli indirime giriyor haberiniz olsun. Steam
Not: Her Bethesda oyununda olduğu gibi MOD indirmeniz şart bu oyuna da. İnternette araştırınca belli modları anlatan ve hangilerinin indirilmesi gerektiğini anlatan videolar bulunmakta. Kurulumuna kadar detaylı bir şekilde anlatılıyor.
Puanım: 8.5/10.
GÖRSELLER
İyi oyunlar