Çözüldü The Last of Us Part 1 sürekli çöküyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Emir

Yetkili Üye
Moderatör
Yer
Mersin, Türkiye
Merhabalar,

Epic Games üzerinden oynuyorum oyunu dosya doğrulaması filan her şeyi denedim fakat bu ne lanet bir oyun ise sürekli çöküyor. Art arda 8 kez çöktü. Bu oyunu stabil bir şekilde oynamanın yolu yok mu? Ekran kartı ve diğer donanımların sürücüleri hepsi güncel. VRAM yetmediğinden çöktüğünü düşünebilirsiniz fakat MSI Afterburner ve AMD Adrenalin'den baktığımda şu anda maksimum 6 GB VRAM kullanıyor. Ne yapılabilir?

Denediğim bazı şeyler:
  • Oyunu ''En düşük'' grafik ayarlarına çekmek,
  • FSR açmak,
  • AMD SmartAcess Memory adlı zımbırtıyı kapatmak,
  • 60 FPS'de oyunu sabitlemek.
Sistemim:
  • Ekran kartı: RX 7600 8GB VRAM
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F

Çözüm
Merhaba, hepinize müteşekkirim.

Sorun şu şekilde çözüldü: Oyunun kurulu olduğu E diski yani SATA SSD bölümünden M.2 SSD'ye taşıdım. Böylelikle çökme sorunu çözülmüş oldu.

Nedenini anlamadığımız bir şekilde https://amzn.eu/d/aEzdkYP bu arkadaş oyunu gerektiği gibi çalıştıramıyordu. 1 aylık bir ürün olmasına rağmen hayret ettirdi kendisinden. Belki de fabrikadan yazılımsal veya donanımsal bir sorun ile çıkmış olabilir, garantiye göndereceğim.

Güncelleme ekleyeyim hemen buraya eğer ki hâlâ donmalar devam ediyor ise FSR açmayı deneyin. Yine çöküyorsa FSR'da full performans modunu seçin ve FPS'i 60 olarak sabitleyin.
Oyun açılırken kapanmıyor, açıldıktan bir süre sonra oynarken kapanıyor.
1749730667982.webp

Çözüm yolu olarak kendisine "core.psarc", "sp-common.psarc" ve "common.psarc" dosyalarını açabilecekse açıp kontrol etmesini açamıyorsa da sırayla silip yeniden dosya doğrulaması yaparak indirmesini sundum. Ancak internet ile ilgili son iki gündür sorun yaşadığı için henüz deneyemedi.
Bu dosyaları silerek veya başka yere taşıyarak Launcher'dan dosya kontrolünü tekrar çalıştırabilir ve dosyalarını baştan inmesini sağlayabilir. Bence bu cevaptan sonra ilk denenmesi gereken şey bu. psarc dosyaları muhtemelen hasarlı. Bu uzantı PlayStation oyunlarında kullanılan sıkıştırma uzantısı diye biliyorum. (PlayStation oyunlarının bilgisayar sürümlerinde de bu format kullanılabilir.)

@5670, attığınız bağlantı herhangi bir işe yaramadı. Zaten belirttiğim gibi VRAM durumuyla herhangi bir ilgisi yok olayın. Olsaydı eğer VRAM aşımı olurdu diye düşünmekteyim. Ayrıca belirtmek isterim ki direkt olarak bir bağlantı paylaşıp hiçbir şey yazmamak pek etik olmasa gerek. Ve Techolay Sosyal İçerik Paylaşımı ve Telif Hakları, Kural 12'ye göre de kural dışı kalıyor, bilginize.

@5670, attığınız bağlantı herhangi bir işe yaramadı. Zaten belirttiğim gibi VRAM durumuyla herhangi bir ilgisi yok olayın. Olsaydı eğer VRAM aşımı olurdu diye düşünmekteyim. Ayrıca belirtmek isterim ki direkt olarak bir bağlantı paylaşıp hiçbir şey yazmamak pek etik olmasa gerek. Ve techolay sosyal kuralları 12'ye göre de kural dışı kalıyor, bilginize.
Yaşadığınız problemin VRAM ile alakası olduğunu düşünmemeniz, yaşadığınız problemin paylaştığım bağlantıyla çözülemeyeceği anlamına gelmiyor. Sorununuz çözülmemiş olarabilir, fakat yazdığınız mesajı dikkatli okudum ve buna göre yaptım paylaşımı. Attığım bağlantıyı dikkatli okursanız "özellikle" kelimesinin geçtiğini görebilirsiniz çünkü bir kesinatı yok zaten ve illa ki sadece VRAM ile alakalı yaşadığınız problemleri çözeceğine dair bir kaide de yok. Aynı şekilde "Bir ilgisi yok" demenin doğru olduğunu düşünmüyorum ben.

Paylaştığım bağlantının yeterince detaylı olduğunu düşünürek yaptım paylaşımı. Fakat kural ihlali yaptıysam kusura bakmayın.

Log dosyasına baktım ve sorun bellek kaynaklı gibi. Öte yandan bu VRAM değil de normal bellek gibi.

Çökme tam olarak burada başlıyor:

Kod:
14:00:27,3756175    tlou-i.exe    9452    RegOpenKey    HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management    REPARSE    Desired Access: Query Value
14:00:27,3756345    tlou-i.exe    9452    RegOpenKey    HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management    SUCCESS    Desired Access: Query Value
14:00:27,3756502    tlou-i.exe    9452    RegQueryValue    HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\HotPatchRestrictions    NAME NOT FOUND    Length: 20
14:00:27,3756622    tlou-i.exe    9452    RegCloseKey    HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management    SUCCESS   
14:00:27,3756742    tlou-i.exe    9452    RegOpenKey    HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\WerFault.exe    NAME NOT FOUND    Desired Access: Query Value, Enumerate Sub Keys
14:00:27,3756881    tlou-i.exe    9452    RegOpenKey    HKLM\Software\Microsoft\Wow64\x86\xtajit    NAME NOT FOUND    Desired Access: Query Value
14:00:27,3758890    tlou-i.exe    9452    CreateFile    C:\Windows\System32\WerFault.exe    SUCCESS    Desired Access: Read Data/List Directory, Execute/Traverse, Read Attributes, Synchronize, Disposition: Open, Options: Synchronous IO Non-Alert, Non-Directory File, Attributes: N, ShareMode: Read, Delete, AllocationSize: n/a, OpenResult: Opened
14:00:27,3759971    tlou-i.exe    9452    CreateFileMapping    C:\Windows\System32\WerFault.exe    FILE LOCKED WITH ONLY READERS    SyncType: SyncTypeCreateSection, PageProtection: PAGE_EXECUTE_READWRITE

Memory Management kontreolü sonrasında oyun çöküyor.

@5670, dediği gibi şunu bir yapalım:

Windows Sanal Belleği (Page File) Artırma

Sanal Bellek Ayarlarını Açın:

• Win + S tuşlarına basın, ardından “Gelişmiş sistem ayarlarını görüntüle” yazın.
  • Açılan pencerede Gelişmiş sekmesine gidin > Ayarlar (Performans bölümü) > tekrar Gelişmiş sekmesi > Değiştir... (Sanal Bellek altında).
"Tüm sürücüler için disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet" seçeneğinin işaretini kaldırın.

Özel Boyut Ayarlayın:

• Başlangıç boyutu (MB): RAM’inizin 1.5 katı
    (16 GB için → 24576 MB)
  • En fazla boyut (MB): RAM’inizin 3 katı
    (16 GB için → 49152 MB)
Ayarla > Tamam deyin ve bilgisayarı yeniden başlatın.

Sanal belleği artırmak, fiziksel RAM/VRAM yetersiz kaldığında oyunun çökmesini önlüyor.

Merhaba, hepinize müteşekkirim.

Sorun şu şekilde çözüldü: Oyunun kurulu olduğu E diski yani SATA SSD bölümünden M.2 SSD'ye taşıdım. Böylelikle çökme sorunu çözülmüş oldu.

Nedenini anlamadığımız bir şekilde https://amzn.eu/d/aEzdkYP bu arkadaş oyunu gerektiği gibi çalıştıramıyordu. 1 aylık bir ürün olmasına rağmen hayret ettirdi kendisinden. Belki de fabrikadan yazılımsal veya donanımsal bir sorun ile çıkmış olabilir, garantiye göndereceğim.

Güncelleme ekleyeyim hemen buraya eğer ki hâlâ donmalar devam ediyor ise FSR açmayı deneyin. Yine çöküyorsa FSR'da full performans modunu seçin ve FPS'i 60 olarak sabitleyin.

Son düzenleme:
Çözüm
Geri
Yukarı Alt