Haluk Ekrem Özkaya

Başarılı
Oyun çıktıktan yıllar sonra oynamış birisi olarak söyleceklerimin tarihe not olarak geçmesini isterim.

1. Kimse Ellie'yi zorla ameliyat masasına yatırmadı (Joel için söylüyorum.)
2. Kimse onu zorla kaçırmadı & almadı.
3. Joel denen düngük vazgeçtim deyip onu alabilirdi? Veyahut kimseyi öldürmeden kızı alıp kaçabilirdi?
4. Abby kesinlikle mağdur ve team joel'u öldürmede haklı taraf. "düşünsenize babanızı birisi sebepsiz yere öldürüyor. (Allah korusun)"
5. Ellie çok kıl; aşırı ergen ve zekası fazlasıyla geride olan bir karakter (ölmeliydi)
6. Dünya canının derdindeyken, IQ'si 0 iki itici karakter mercimeği fırına verme derdindeydi.
7. Oyunu 42 saatte bitirdim gereksiz uzunlukta olduğunun kanaatindeyim.

Dipnot: Cordiseps denen virüsün gerçekten mutasyona uğrayabilme ihtimali çekmişti beni, hepsi bu.

Teşekkürler.

Son düzenleme:
7. madde dışında katılıyorum. Joel Ellie'nin peşine düşmesinler diye hepsini öldürdü. Ellie ve saz arkadaşları bir kez olsun empati yapıp biz ne yapıyoruz demiyorlar Joel'in yediği naneyi hiç düşünmüyorlar. Neyseki son kısımda doğru olanı yaptı Ellie.

Yani, ilk oyunu oynadınız mı bilemiyorum. Kaçırdığınız birkaç nokta var çünkü.
Soru soru cevap vereyim de karışıklık olmasın. Joel, Ellie'yi ameliyat sürecinde öleceğini bilmeden bu işe girişiyor. Sonrasını zaten biliyorsunuz.

Joel, ameliyat sürecinde Ellie'nin hayatını kaybedeceğini öğrendiğinde zaten engellemeye çalışıyor, Abby'nin babası olan doktor da buna karşı çıkıyor. Yani alayım da gideyim, bu iş bana sarmadı kafasında bir şey yok.

Hikayede Abby de mağdur tabii fakat oyuncuların sinir olduğu taraf oyunun ilk saatinde, hakkında hiçbir şey bilmediğiniz birisinin evrenin ana karakterini zıbank diye öldürmesi. Sonrasında hikayenin yarısı sayılabilecek büyük bir kısmını zorla Abby ile oynayıp, o süreçte de Neil amcanın saçma yazarlığı ve seçimleriyle ''Abby cici, Ellie kötü'' kafasını yaratması. Oyuncuların büyük bir kısmı da buna katılmıyor haklı olarak. Hikayenin genel anlamda ekstrem tesadüflere dayanmasını da es geçmeyelim, saçma sapan bazı noktalar var hikayede.

Ellie'nin ilk oyundakinin aksine çok daha edgy, saçma, Joel'a karşı tavırlarının da bir hayli kaba ve karakter dışı olduğunu düşünüyorum ben de. O yüzden kısmen katılıyorum size, ama ölmemeliydi.

Abby-Owen sahnesinden bahsediyorsunuz galiba 6.kısımda, yorum yapmıyorum.
Son kısım sizin biraz da oyun stilinize bağlı, ben bayağı etrafı araştıra araştıra oynamış olsam da 20-25 saat civarında bitti. Şahsen daha uzun olsa da gıkım çıkmazdı çünkü inanılmaz zevkli bir gameplay'i var bana göre.

Cordyceps ve Ellie üstünden yapılacak olan tedavi hakkındaki düşüncelerim başarılı olmasının çok çok küçük bir ihtimal olduğu. Remake'siz Part 1'e bakarsanız hastane ortamını, araç-gereç/teknoloji eksikliğini, hijyensizliği, sadece tek bir şansları olduğunu ve bunu boca etme imkanlarının çok yüksek olduğunu görürsünüz. Üstelik ellerindeki doktor da bu işlemi yapabilecek bir doktor değil. Zaten bu yüzden Part 1'in Remake'inde biraz daha mantık işine bindirme amaçlı olarak hastane ortamını çok daha üst düzeymiş gibi göstermişler. Klasik Neil Druckmann saçmalıkları.

Son düzenleme:
Oyun çıktıktan yıllar sonra oynamış birisi olarak söyleceklerimin tarihe not olarak geçmesini isterim.

3. Joel denen düngük vazgeçtim deyip onu alabilirdi? Veyahut kimseyi öldürmeden kızı alıp kaçabilirdi?
4. Abby kesinlikle mağdur ve team joel'u öldürmede haklı taraf. "düşünsenize babanızı birisi sebepsiz yere öldürüyor. (Allah korusun)"
5. Ellie çok kıl; aşırı ergen ve zekası fazlasıyla geride olan bir karakter (ölmeliydi)
6. Dünya canının derdindeyken, IQ'si 0 iki itici karakter mercimeği fırına verme derdindeydi.
7. Oyunu 42 saatte bitirdim gereksiz uzunlukta olduğunun kanaatindeyim.

Dipnot: Cordiseps denen virüsün gerçekten mutasyona uğrayabilme ihtimali çekmişti beni, hepsi bu.

Teşekkürler.
1. Joel'in Sarah'tan sonra birini kızı gibi hissetmesi, yanlış yolu seçmesine neden oldu.
3. Joel vazgeçtim dese de ateş böcekleri Ellie'yi vermezdi. Zaten başta ateş böcekleri ona emanet etti.
4. Abby çok linçleniyor ama kesinlikle haklı olduğunu katılıyorum. Ancak intikam onu mutlu etmedi.
5. Ellie'nin gıcık olduğum tarafları olsa da ölmesi abartı olurdu.
7. Hiç te bile. Daha da uzun yapsınlar.

Bu arada;
Ellie iyi bir insan değil. Ancak iyi bir baba.

Kimse öleceğini söylemedi, söylediklerindeyse zorla masaya yatırdılar. Oyun içi konuşmaları vs. hatırlarsan hep "bu iş bittikten sonra onu yapalım, bunu yapalım" tarzı muhabbetler dönüyordu. İkisi de basit bir ameliyat olacağını sonra gideceklerini sanıyorlardı.
Yukarıda cevapladım.
Yine yukarıda açıkladım. Ateş Böcekleri'nin lideri açık açık "bir şeye kalkışırsa gebertin" diye emir vermişti, hatırlarsan. Ayrıca peşinden gelmemeleri için de yaptı.
Babasını öldürdü, sebepleri tartışılır ancak Abby'nin de hayatını kurtardı. Joel olmasa zombiler bol tereyağlı iskender gibi yiyeceklerdi "kızı".
Ellie hep duygusal bir karakterdi. Beni pek rahatsız etmedi ama rahatsız olduysan da anlarım.
Dünya yıllardır canının derdinde hikayeye göre. Çocuklar virüs öncesi dönemi hiç görmeden büyüyorlar. Herkes duruma alışmışken romantizmi mantıklı ve gerçekçi buluyorum şahsen. Cinsiyet tercihleri başka bir tartışmanın konusu.

Birine bir şey yapmadan alamazdı. Ellie'yi geri verme gibi bir durumları yoktu. Kızını kaybetmiş bir babanın yıllar sonra bir kızla tanışıp uzun vakitler geçirip onu kendi öz kızı olarak benimsemesi ve onun ölmesini istememesi onu bence dümbük yapmaz ve bence dizide Ellie ne kadar itici olsa da oyunda sempatik bir karakter. Kalan dediklerine hemen hemen katılıyorum senin kadar çok keskin olmamakla beraber. İlk oyunla alakalı tek eleştirim bence Ellie ve Joel ilişkisi daha derin ve biraz daha uzun işlenebilirdi. Ben The Walking Dead oyununda Lee ve Clementine ikilisinin ilişkisinden daha etkilenmiştim. Onun haricinde oyun, hikaye ve karakter seçimleri çok iyiydi. Yılda bir düzenli olarak bitiririm oyunu. İkinci oyun olarak da söylemek istediklerimi söyleyeyim. Hikaye cidden ilk oyuna göre başyapıt. Herkes eleştiriyor fakat sıfır önyargıyla oynansa Abby'i sempatik bulursunuz demiyorum ama kesinlikle ne olursa olsun oyunun sonunda hem Ellie'yi döverken hem de Abby'i döverken kareye spamlamanız gereken yerde spamlayamazsınız. Hikayesi bence mükemmel işlemiş bir oyun ve mekaniklerden bahsetmeye bile gerek yok zaten olabilecek en üst düzeyde.

Vallahi bi' kamyon yazılacak şey var fakat bu ikilemde en önemli kısım Ellie'nin rızasının alınmıyor olması, ikinci partta ''o masada ölmeliydim, hayatımın bir anlamı olurdu'' dese de kimsenin rızası olmadan böyle bir şeye girişemezsin. Hayatını kaybedeceğini bilmeyen bir kız çocuğu var ortada.

Neil Druckmann sebebiyle ikinci partın hikayesini pek kaale almamam Abby'i kafamda rezil birisine dönüştürse de gerçekten kötü yazılmış bir oyun. Şu curcunada Tommy ilk gördüğü insana kendini ve Joel'i tanıtacak kadar aptal olamaz. 20 senedir bu evrende hayatta kalıyorsun, tabiri caiz artık bu işin pro'su olmuşsun. Fakat etrafta ''silahlı haydutların'' olduğunu bilmene rağmen gördüğün ilk silahlı kişiye selam moruk ben Tommy, bu da Joel diyemezsin. İnanılmaz kötü bir yazarlık. İnanılmaz karakter dışı, tutarsız bir hareket.

Çok savunulan-sevilen Ateşböceklerinin bir terörist organizasyonu olduğunu da unutmamak lazım bu arada, sanki evrenin meleğiymiş gibi davranılıyor da birazcık.

Son düzenleme:
Bir tane dediğin hariç tamamen yanlış yorumlamışsın her şeyi. Belliki ilk oyunu oynamadın. İkincide de dikkatini verememişsin. Çıkarımların tamamen yanlış.

1. Kimse Ellie'nin zorla masaya yatırıldığını söylemiyor. Fakat ateş böcekleri tarafından zorla yatırılacaktı. Öleceğini bile bilmiyorlardı başta Joel dahil. Joel zaten özgür iradesi ile o masaya yattığının farkında. Aralarındaki kavga da bu yüzden çıkıyor.

2. Tam tersine, Ellie'nin bağışık olduğunu öğrenen ateş böceği üyeleri Ellie'yi alıkoyuyor ve hapsediyor. Zombiye dönüşüp dönüşmediğini gözlemliyor ısırıldıktan sonra. İkinci oyunda bunu görmedin.

3. Joel'in ateş böceklerinin inine giripte öyle elini kolunu sallayarak çıkabileceğini mi düşündün? :) Vazgeçtim dediği anda öldürülecekti zaten. İnsanlık için tek umuttu Ellie. Keyfi katliam yapmadı. Masada doktorlar eşliğinde duran kızı öylece alıp çıkamazdı. İki seçeği vardı Ellie'yi kurtarmayı seçti.

4. Abby tipik intikam almayı isteyen bir karakter. Onu kenara koy. Babası çok masum değildi. Oyunu iyi takip etmemişsin. Ellie'nin ölmesi gerektiğini söyleyen bir adam. Ellie'nin babası yok mu? Bir babanın kızını öldüreceksin ve suçsuz mu olacaksın? Joel babası gibiydi Ellie'nin. Dünya iyiliği için bile olsa bu kararı verebilecek hakkı kendinde bulamazsın. O yüzden Allah korumadı :) Hatta bir konuşmada Abby'nin babasına, "ya senin kızın olsaydı bunu kabul eder miydin?" diye sorduklarında cevap veremiyor. Abby konuşulanları duyup, ben kabul ederdim baba diyor. Yani babası kendi kızına böyle bir şey yapmayı göze alamıyor haliyle. Ellie'ye neden yapılsın peki? Joel kızını (Ellie) o adamı öldürmeden kurtaramayacağını biliyordu. Herif çünkü izin vermeyecekti gitmelerine. Ateş böcekleriyle çalışan bir adam. Ölmesi çok normal. Abby'nin de intikam almak istemesi normal. Fakat Joel o adamı hayvanı öldürür gibi öldürmedi Abby'nin Joel'i öldürdüğü gibi. Abby'de pislik bir karakter. Zaten arkadaşları arasında da bilindik bir durum. Hamile arkadaşının kocası ile iş pişirmeyi biliyor. Ona bir şey demiyorsun ama? :)

5. Ellie tam tersi çoğu yetişkinden bile olgun bir karakter. O yaşta kendi iradesiyle dünyayı kurtarabileceğini sanarak canını hiçe saydı. Kendi isteğiydi ölümüne karşılık dünyanın kurtulması. Joel'in geçmiş hakkında sürekli yalan söylemesine karşı, gerçeği söylemediği için de tavır takındı. Predator gibi korkusuzca insan ve zombi öldüren bir kızı nasıl ergen sınıfına koyabildin ilginç. Babası yerine koyduğu Joel ölünce gözü intikamdan başka bir şey görmez oldu. Tek sahip olduğu ailesi oydu. Dina gibi herkes Ellie'yi terk ederdi ama Joel eli kanda olsa Ellie'yi hiçbir zaman terk etmezdi. Dina bile terk etti sonunda Ellie'nin intikam hırsı yüzünden. Tam tersi içinin rahat etmesi için destek olması gerekirdi.

6. Dünya yıllardır canının derdinde oyunun hikayesinde. Ellie daha bebekken o durumlar vardı. İnsanlar ne yapsın? Birbirlerine vakit ayırmayacaklar mı? Çocuğu olanlar bile var Tommy gibi Dina gibi. "HAYAT DEVAM EDİYOR" cümlesi boşuna yok. İnsanlığın zombilere karşı üremesi gerekir zaten. Çoğunluk olarak kendilerine daha çok kaynak ve koruma sağlarlar bu şekilde. Yoksa dünya yok olup gidecek. Hayatlarını düzene sokmuşlar öyle veya böyle. Zombileri kabullenerek. Ne yapmalarını bekliyorsun başka? :) Sen olayı anlık değerlendiriyorsun ama zombiler dünyayı istila edeli on yıllar geçiyor. Joel dede oluyor resmen.

7. Tek katıldığım nokta bu. Oyunun uzunluğu konusunda doğru söylüyorsun. Bir yerden sonra hadi artık bit diyor insan. Mekan yapılarının aynı olması ve Abby gibi hiç tanınmayan bir karakterle oyun boyu oynamak sıkıyor. Ellie'nin yüzünü göremedik Abby'den sonra.

Son düzenleme:
7. madde dışında katılıyorum. Joel Ellie'nin peşine düşmesinler diye hepsini öldürdü. Ellie ve saz arkadaşları bir kez olsun empati yapıp biz ne yapıyoruz demiyorlar Joel'in yediği naneyi hiç düşünmüyorlar. Neyseki son kısımda doğru olanı yaptı Ellie.
Ya sonda doğru olanı yapmadı çünkü karşısındaki kişi silahsız ve sen ona bıçakla falan saldırıyorsun :D delikanlılık mı lan bu? Ayrıca çok doğru bir noktaya değindin, empati sıfır, mal a*k lan bi dur düşün işte

Bir tane dediğin hariç tamamen yanlış yorumlamışsın her şeyi. Belliki ilk oyunu oynamadın. İkincide de dikkatini verememişsin. Çıkarımların tamamen yanlış.

1. Kimse Ellie'nin zorla masaya yatırıldığını söylemiyor. Fakat ateş böcekleri tarafından zorla yatırılacaktı. Öleceğini bile bilmiyorlardı başta Joel dahil. Joel zaten özgür iradesi ile o masaya yattığının farkında. Aralarındaki kavga da bu yüzden çıkıyor.

2. Tam tersine, Ellie'nin bağışık olduğunu öğrenen ateş böceği üyeleri Ellie'yi alıkoyuyor ve hapsediyor. Zombiye dönüşüp dönüşmediğini gözlemliyor ısırıldıktan sonra. İkinci oyunda bunu görmedin.

3. Joel'in ateş böceklerinin inine giripte öyle elini kolunu sallayarak çıkabileceğini mi düşündün? :) Vazgeçtim dediği anda öldürülecekti zaten. İnsanlık için tek umuttu Ellie. Keyfi katliam yapmadı. Masada doktorlar eşliğinde duran kızı öylece alıp çıkamazdı. İki seçeği vardı Ellie'yi kurtarmayı seçti.

4. Abby tipik intikam almayı isteyen bir karakter. Onu kenara koy. Babası çok masum değildi. Oyunu iyi takip etmemişsin. Ellie'nin ölmesi gerektiğini söyleyen bir adam. Ellie'nin babası yok mu? Bir babanın kızını öldüreceksin ve suçsuz mu olacaksın? Joel babası gibiydi Ellie'nin. Dünya iyiliği için bile olsa bu kararı verebilecek hakkı kendinde bulamazsın. O yüzden Allah korumadı :)

5. Ellie tam tersi çoğu yetişkinden bile olgun bir karakter. O yaşta kendi iradesiyle dünyayı kurtarabileceğini sanarak canını hiçe saydı. Kendi isteğiydi ölümüne karşılık dünyanın kurtulması. Joel'in geçmiş hakkında sürekli yalan söylemesine karşı, gerçeği söylemediği için de tavır takındı.

6. Dünya yıllardır canının derdinde oyunun hikayesinde. Ellie daha bebekken o durumlar vardı. İnsanlar ne yapsın? Birbirlerine vakit ayırmayacaklar mı? Çocuğu olanlar bile var Tommy gibi Dina gibi. "HAYAT DEVAM EDİYOR" cümlesi boşuna yok. İnsanlığın zombilere karşı üremesi gerekir zaten. Çoğunluk olarak kendilerine daha çok kaynak ve koruma sağlarlar bu şekilde. Yoksa dünya yok olup gidecek. Ne yapmalarını bekliyorsun başka? :)

7. Tek katıldığım nokta bu. Oyunun uzunluğu konusunda doğru söylüyorsun. Bir yerden sonra hadi artık bit diyor insan. Mekan yapılarının aynı olması ve Abby gibi hiç tanınmayan bir karakterle oyun boyu oynamak sıkıyor. Ellie'nin yüzünü göremedik Abby'den sonra.
1.) İlk oyunu ps'den oynadım.
2.) Çıkarımlarımın yanlış olduğunu düşünmüyorum

Hiçbir suretle katılmıyorum.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum bu bir yazılan senaryo. Gerçek hikaye değil. O yüzden ona göre düşünmek gerek.

Senaryonun mantığına göre Joel'un psikolojisi bozuk. Ellie'yi kızın yerine koyuyor. İyi bir insan olduğunu zaten kimse de iddia etmiyor. Ellie'nin öleceğini bilmiyor. Son anda söylüyorlar. Ki o ölen şerefsiz doktor Joel'a söylenmesini bile istemiyor. Kıza zaten hiç sormuyorlar. Bunun kararını sen veremezsin pislik doktor.

Joel'un doktoru öldürmesi aslında ilk oyun yapılırken tamamiyle random bir hareketti. İkinci oyunu bunun üzerine yaparız diye bir şey yok. Zaten söylüyorlar yıllar sonra oturup senaryosunu yaptık diye. Doktora ölüm sahnesi yazmamış olsalardı ikinci oyunun senaryosu böyle olamazdı. Belki ateş böceklerinin liderinin kız kardeşi falan olurdu Abby vs.

Neyse,

İkinci oyunda sevilmeyen şey şu,

Abby'nin Joel'u öldürmeye hakkı var fakat burada oyun vurucu olsun devamı büyük bir heyecan ve keyifle oynansın diye Abby Joel'u döve döve öldürüyor. Bakınız bu çok ağır bir ölüm şeklidir. Az önce dizinin 2. bölümünü de izledim ve yine çıldırdım. Dizide görünce de aynı etkiyi yaptı bende ve izleyen herkeste muhtemelen.

Şimdi burada saçma olan şu, ilk oyunun en sevilen karakterini, deli gibi duygusal bağ kurulmuş karakterini kardeşinin ve kızının (manevi) gözü önünde döverek öldürtürsen artık oyuncuların katil karakterden nefret edeceği kesin. Bütün oyunu da Abby'yi öldürmek için oynayacakları da kesin ve bunu biliyorsun.

Ama Naughty Dog çift taraflı intikam senaryosu üzerinde kesin kararını verdiği için doğal olarak ne yapıyor? Oyunun yarısından sonra yani Abby yönetilmeye başlandıktan sonra hem güncel olaylarda hem de flashbacklerde Abby'nin aslında kötü bir insan olmadığı vurgusunu oyuncuların gözüne gözüne sokmaya başlıyor.

Fakat demin anlattığım dehşet brutal cinayet sahnesinden dolayı doğal olarak oyuncuların büyük bir çoğunluğuna bu "Abby aslında iyi biri haklılık payı var" mantığı yerleşemiyor ve oyun sayısız eleştiri alıyor. Hatta NDog bu algıyı yıkmak için Ellie'ye sürekli ergen tripleri ve aşırı nefret yüklüyor. Hamile bir kadını bile öldürtüyor.

Sonra da gidiyor Abby ile ilk oyunun tamamında ve ikinci oyunun yarısına kadar olan bölümde duygusal bağın zirvesine ulaşmış karaktere karşı bizi dövüştürüyor. Bildiğin Ellie'ye arkadan saldırmaya çalışıyoruz. Bu berbat bir karardı bana göre. İğrençti. Binlerce yorum ve inceleme okudum. Abby'yi oynarken herkes sıkıldı, ağzında kötü bir tad kaldı, elliye karşıyken bilerek kendini öldürttü vs.

Sonra ki saçmalık ise Abby dövüşü kazanıyor hem Gina'yı hem de Ellie'yi kel kız Abby dedi diye sağ bırakıyor. Saçma! Aylar önce babasını kafasından vurdu diye döverek öldüren biri, sevdiği adamı ve hamile kankasını öldüren birini sağ bırakmaz! Bu da Abby'yi vicdanlı gösterme taktiğiydi ama yemezler. O zaman Abby ikisini de gebertsin oyun bitsin madem öyle.

Ondan sonra da Ellie'nin travmayla başa çıkamamasını, nefretine yenilmesini gösteriyoruz ayağına tekrar Abby'nin peşine düşürtüyorlar ve o da Abby'nin gitmesine izin veriyor geliyor Gina da terk etmiş. Ellie mal gibi kalmış oluyor oyun bitiyor.

Yok yani bana geçmez. Kötü bir senaryo bu.

Abby Joel'u adam gibi kafasından vuracaktı hatta biraz tedirgin olacaktı kararsız şekilde vuracaktı sonradan da üzülecekti vs. Ellie onu bulunca o da istemeyerek öldürecekti ya da öldürmeyecekti. Ama sen bu kadar nefret yükledikten sonra o karakteri 10 saat oynatıyorsun finalinde de affettiriyorsun olan Ellie'ye oluyor.

Ya da hiç bu işlere girmeyecektin Abby Joel'u öldürecekti (vahşice ya da normal fark etmez) Ellieye birkaç bölüm daha ekleyecektin ondan sonra Ellie kızı bulacaktı ve öldürecekti. Dram için de Gina'yı, Tommy'yi öldürtebilirdin. Biraz klasik bir senaryo olurdu ama sahneler güzelce hazırlandıktan sonra Abby de öldükten sonra müthiş bir şekilde insanlar rahatlamış zevk almış şekilde biterdi.

Ya da Abby illa olacak diyorsan 10 saat boyunca değil, karışık karışık oynatacaktın. Son sahnede dövüştürecektin ve oyuncu kimi seçmek istiyorsa seçip öbürünü öldürecekti misal. Bu da fantastik ve efsane olabilirdi.

Özetle bunların hepsi fikirdir ve kişiden kişiye göre değişir fakat yadsınamaz bir gerçek var ki o da bu ana karakterin birini öldürüp diğerini de kötü gösteren bu ikinci oyunun çok yoğun bir eleştiri almış olması. Ha Naughty parasına bakıp geçmiştir muhtemelen ya da keşke böyle yapmasaydık demiştir orasını bilmiyorum.

Zaten oynanış mekaniği açısından gelmiş geçmiş en iyi oyundur onu tartışan yok.