Dosya Ekleri

• IMG_5399.webp
    IMG_5399.webp
    2,8 MB · Görüntüleme: 57
Herkese merhaba. Ryzen 5 9600X işlemci kullanıyorum. Corsair 360 mm sıvı soğutma ile, soğutmadan gelen fabrikasyon macunu kullanıyordum. Fakat oyunlarda sıcaklıklar 80'e kadar çıkıyordu (80W tüketirken). Thermal Grizzly Kryonaut macun kullandım fakat sıcaklıklarım değişmedi. Neden böyle oldu? Bu macunun sihir gibi olduğunu falan söyleyenler vardı, ne oldu? :D aşağıya nasıl sürdüğümün de resmini atıyorum. Yorumlarsanız sevinirim. Ya da neden böyle, sizce?

Eki Görüntüle 163204Eki Görüntüle 163205

Bence tjmax ayarı 'Auto'dayken AMD işlemciler gereksiz yere ısınıyor. Ben değeri 75 dereceye sabitledim sıcaklık 65 dereceyi geçmiyor. Ekstra bir PBO yapılandırması yapmadıysanız işe yarayabilir. Ekstra bir test yapmadım sadece OCCT benchmark sonuçlarını karşılaştırdım. İşlemci 88W güç çekiyor benchmark sonuçları aynı.

Şöyle bir not düşeyim: MSI anakart kullanıyorum. Yeni BIOS arayüzünün bir Bug'ı olabilir emin değilim.

Vallahi ben anlayamadım arkadaşlar büyük bir ihtimalle ddr5 kanadında AMD işlemcileri çok ısınıyor yani bu şekilde üretilmişler, zaten AMD sitesinde de bu işlemcilerin çok yüksek derecelerde sorunsuz çalıştıkları uzun sürece çalışacakları da yazıyormuş öyle duymuştum bir yerden yani yapacak bir şey yok. İşlemci frekans düşürmüyorsa yani oyunlarda bir performans kaybı yaşatmıyorsa yapacak bir şey yok yani çünkü benim kendi kullandığım sıvı soğutma ile intel işlemciyi adam occt testinde 200 watt'ta 87 derecede çalıştırıyordu. Demek ki intel daha yüksek wattlarda aynı sıcaklıklarda çalışabilecek bir işlemci modeli üretiyor amd'ye göre. Bu arada sıvı soğutma modelim ise CORSAİR İCUE LİNK H150İ LCD 360 MM WHİTE

Kişilerin söylemleri yerine testlerine bakmak lazım, iyi macundu evet artık eskidi ve daha iyileri var.

Ayrıca hiçbir macun mucize yaratmaz giriş seviye bir macunla üst düzey bir macun arasında 4 derece bile oynamaz, iş soğutucuda biter.

Kasanın sağındakiler reverse fan mı?

Kasanın alt tarafında fan var mı?
Kasanın altındaki fanlar ters takılı bir şekilde yani içeriye doğru hava verecek şekildeydi, kasadaki bütün fanları ters taktım Sadece sıvı soğutma fanları egzoz görevi görüyor fakat derecelerde herhangi bir değişiklik yine de olmadı, demek ki Yaz ayından dolayı mı böyle yoksa AMD işlemcileri mi böyle gerçekten anlamış değilim artık takmıyorum da o kıvama geldim 😃 bu arada işlemcim kışın hiç ısınmıyordu hatta forza Horizon 5 oynarken 55 60 dereceyi hiç geçmiyordu bile, genel olarak 55 50 o derecelerde takılıyordu, üstelik corsair'in 2 fanda sıvı soğutmasını kullanıyordum.

Dosya Ekleri

• 20250704_203625.webp
    20250704_203625.webp
    3,8 MB · Görüntüleme: 46
Son düzenleme:
Vallahi ben anlayamadım arkadaşlar büyük bir ihtimalle DDR5 kanadında AMD işlemcileri çok ısınıyor yani bu şekilde üretilmişler, zaten AMD sitesinde de bu işlemcilerin çok yüksek derecelerde sorunsuz çalıştıkları uzun sürece çalışacakları da yazıyormuş öyle duymuştum bir yerden yani yapacak bir şey yok. İşlemci frekans düşürmüyorsa yani oyunlarda bir performans kaybı yaşatmıyorsa yapacak bir şey yok yani çünkü benim kendi kullandığım sıvı soğutma ile Intel işlemciyi adam OCCT testinde 200 Watt'ta 87 derecede çalıştırıyordu. Demek ki Intel daha yüksek wattlarda aynı sıcaklıklarda çalışabilecek bir işlemci modeli üretiyor AMD'ye göre. Bu arada sıvı soğutma modelim ise Corsair iCUE link H150i LCD 360 mm white.

Hocam kesinlikle kurulumda veya soğutucunda bir problem var. Bu işlemciyi Reddit'de D15 ile maksimum 75 derecede sabit tutanlar var.
Ki elindeki soğutucu yeterince güçlü bir gözden geçir derim.

Biri de 70 derecede sabit tutmuş.

Hocam kesinlikle kurulumda veya soğutucunda bir problem var. Bu işlemciyi Reddit'de D15 ile maksimum 75 derecede sabit tutanlar var.
Ki elindeki soğutucu yeterince güçlü bir gözden geçir derim.
Hocam sıvı soğutmanın kablolarını kontrol ediyorum birisi soğuk birisi sıcak olması gerekiyor pompa kabloları, üstelik yazılımından bütün pompa ve fan devirlerini kontrol ediyorum hepsi de gayet sağlıklı bir durumda, bu gibi şeyler bozuk olsa işlemci hiç soğumaz mantıken, aklıma şu da gelmiyor değil herhalde benim kullandığım anakartın ısı yönetimi bence farklı bununla ilgili bir bios güncellemesi getirmeleri lazım çünkü 2025 başında çıkmış yeni bir anakart, daha önceden b650 serisi kullanıyordum Asus tarafında bu işlemcim bu kadar ısınmıyordu, fakat x870e yonga setle anakart aldım MSI fakat ısınıyor.