emre259

Uzman
İyi sosyaller, uzun zamandır bir direksiyon seti arayışındaydım. Orta segment bir şey almak istiyordum. Bir yandan herkesin aldığı Logitech G29, diğer yandan Moza setleri derken fiyatlar da giderek arşa çıkınca aramayı bıraktım bir süre ancak geçtiğim gün Vatan Bilgisayar'a girdiğimde onlarca yeni direksiyon seti getirdiklerini gördüm. Thrustmaster'ın neredeyse tüm modellerini getirmişler. Kısa bir araştırma yaparak yenilenmiş bir model olan Thrustmaster T248R modelini aldım. Başlamadan önce;

Ürünün fiyatı 22.400 TL.

Bu fiyata DD destekli Moza R3 var ama pedal seti istediğim gibi olmadığı için elemek zorunda kalmıştım.
Ve yine aynı fiyata shifter içeren Logitech G29 var ama onu da eski sisteminden ötürü eledim.

Ne doğru düzgün bir videosu ne de satıcısı var, sanırım ilk Vatan getirmiş ülkeye.

Kutu içeriği

1.webp

• X1 Direksiyon
  • X1 Pedal
  • X1 2MT Kalın Örgü TypeC to TypeA
  • X1 48W Adaptör
  • X1 Sert Fren Yayı
  • X1 Alyan

Malzeme Kalitesi

2.webp

Şimdi burada 2 farklı model olduğunu fark ettim, 248 ve 248R. Yapay zekâ bile ikisinin farklı olduğunu bilmiyor. Bu modelin en büyük farkı kozmetik olarak revizyona uğraması. Dış malzeme derimsi hafif yumuşak sünger. İç simit plastik. Karbon detaylar eklenmiş. Orta konsolda frçalanmış plastik.

Genel olarak plastik ağırlıklı, ama tabii ki ucuz ve boş hissettirmiyor. Özellikle dış simit olayı baya kurtarmış.
Tuş hissiyatları güzel, fazlaca tuş seçeneği var ve kombinasyon yapılabiliyor.

3.webp

Kilit mekanizması demir, sağlam herhangi bir hareket sallanma yok, ama dikkat. Ben öylesine yaptğım bir bağlantıda kabloların direksiyonun köşesinde sıkıştığını fark etmemişim ve sıkıştırmışım. 2 kablo üst üste ezilmiş. Sonradan fark ettim. Sonra gizli kablo düzenine geçtim, en temizi.

Yazılım ve fonksiyonlar

ff.webp

Özellikle beğendiğim yer burası diyebilirim. Direksiyon seti ile ilgili neredeyse her şeyin bir açıklaması, uygulanışı ve çözümü var. Örneğin gece oynayışlarında nokta ışıklar sizi rahatsız ediyorsa 5 kademe ayar yapabiliyorsunuz. LCD ekranın parlaklığını ayarlayabiliyosunuz, Hızlı erişimde Force kuvveti yüzdesel olarak eklenmiş, buna ek olarak boost modu var 3 seviye. Taşı toprağı iliğime kadar hissetmek istiyorum diyenler için.

Ekranın fonksiyonelliği gerçekten başarılı. Vites artacağı zaman ışıkların yanıp sönmesi, ışıkların rengini ayarlayabilme, LCD ekranda birden fazla kombinasyon oluşturabilme gibi güzel seçenekler var. Açıkçası hızı oradan takip etmiyorum ama vites işi konusunda güzel.

Pedal

5.webp

Bence en güzel parçası. Kutunun tüm ağırlığının sebebi de buymuş. Tabii her güzel şeyin farklılıkları da var bunlara değineceğim. Pedal tok ve baya bir ağır. Ayak gelen yerler metal. Vidalardan söküp metal parçaları yukarı aşağı sağ sol yönlere çekebiliyorsunuz. Ben gazı bir kademe sola çektim. Parça olarakta hall effect sensörleri yerleştirmişler, yani uzun vadede ses, bozulma olmayacak. Bu yönden güzel.

Fren acayip sert geldi. Baktım fabrikadan yumuşak tel ile çıkıyormuş, kutudaki ekstra olan tel daha sert, herhalde onunla basmak imkansız olur. Daha yumuşatabilirmiyiz diye araştırırken frene ek kauçuk parça takmışlar. Bunu talimatlara göre söküp çıkardım, yaklaşık 30 saniye sürdü, bir kademe daha yumuşadı. Bu da demek oluyor ki fren sertliği için 4 kademe var, aşırı sert, sert, normal, normalden az. Buna da kombinasyon yapılabilir.

Beğenmedim
  • F1 Shifter çok ses çıkarıyor. Muhtemelen arkasına bir şey koyacağım çok tak tak etmesin.
  • Pedalı sabitlemek zor, halı da ve yerde ister istemez frene basınca kalkıyor hareket ediyor. şimdilik arkasına sert bir kutu koydum, hareket etmiyor ama frene asılınca biraz kalkıyor.
  • Fiyatı 25.000 TL olsaymış direksiyonda daha fazla metal malzeme kullansalarmış.
  • H vitesinin çok pahalı olmasını beğenmedim. Ya logitech vitesi takacağım, ya da ileride orijinalini alırım. Şimdilik acelesi yok.

Genel görüşüm

tt.webp

Hibrit bir sistemi var, kayış ve dişli. Ses seviyesi az-orta. Oyuna kapılınca fark edilmiyor. Sürüş hissiyatı gerçekten güzel. G29 ve T300 RS GT deneyimledim, gerçekten ikisinin arası güzel bir şey olmuş. Torku kuvveti gayet yerinde, uyumluluğu, ince detayları çok beğendim.

Kime tavsiye ederim derseniz, ikinci el sitelerde dolaşırsanız bir hevesle alıp satmaya çalışan çok kişi olduğunu görürsünüz. Bu yüzden yarış oyunlarını pek sevmeyen, az vakit geçiren kişiler veya kendinden emin olmayanlar bence bütçeyi kısıp ikinci el G29 ile başlasın.

Ben her zaman sevdiğim için muhtemelen bir üst modele geçene kadar satmayacağım Bu yüzden bunu tercih ettim. Burdan Vatan'a da sevgiler, hiç bu kadar direksiyon setini bir arada görmemiştim, buna Boeing ve F16 simülasyon kolları dahil.

Son düzenleyen: Moderatör: