1.8V ile CL13 diyorsun ama arkadas CL12 yapiliyor demis. Sein ulastiginda en fazla 3933 - CL14. Yani 4000 CL12 degil. Yok boyle bir RAM.
Yanlis anlama ama "Sansliysa 4000 MHz CL18, cok sansliysa 4000 MHz CL16 kullanabilir." cumlesinden sonra boyle bir cumle kurman, konu hakkinda pek de fikrin yokmus gibi bir izlenim sunuyor.

Al, asagida 4200 MHz CL13 calistiran var. 4200-13 ile 4000-12, teoride performans olarak birbirine cok yakin. Illa tam 4000-12 istiyorsan arayip bulurum dert degil, olay B-Die ile alakali fikrin olmadigi halde biliyormus gibi konusman.

Screenshot_20250906_114848_Chrome.webp

1.8V ile CL13 diyorsun ama arkadas CL12 yapiliyor demis. Sein ulastigin da en fazla 3933 - CL14. Yani 4000 CL12 degil. Yok boyle bir RAM.
Bu arada mesajimi dogru okumadiniz sanirim. Standart kosullarda yapilabilen degerlerin bunlar oldugunu soylemistim. RAM'lerin ustune dogrudan ufleyecek fan koysam, ben de 4000-12 yaparim. 3600 MHz CL12 bile 1.65V civari bir voltaj istiyor, 3800-12 veya 4000-12 gibi degerleri standart kullanici herhangi kosullarda saglayamaz cunku B-Die bu degerleri saglayacak voltajda rahatlikla 60 derece ustune cikar ve B-Die, sicakliga duyarli bir cip.

Samsung'un B-Die yongalari ile 4000 MHz'ye cikilabiliyor. C-Die ya da D-Die'larda 3600'de kaliyor genelde. B-Die olanlar 4000 MHz'ye ciksa da CL20'ye dusuyor. Pratikte fark kalmiyor nerede ise. Belki benchmarklarda ya da cok uzun sureli renderlarda biraz fark eder ama pek degecegini sanmam.
Nasıl bilmiyorum demeden bilmediğimi gösterebilirim :D
B Die olup da kendi XMP'siyle o frekanslarda CL16-14 olarak kutudan çıkan modeller var, neyin CL20'sini yaşıyorsun? Elimde 4 tane C Die var, ikisi 3000 C16, ikisi 3200 C16, 4x8 3600 C18 olarak kullanıyorum 1.35V'ta günlük. Bizzat @Toxpox ile aynı RAM'leri 3733 C17 ve 4133 C18 çalıştırdık R5 3600X ve R5 5500 kullandığım dönemlerde, IMC'den dolayı stabiliteyi tutturamadık yoksa RAM'ler kaldırıyordu. En çöp çiple bunları yapabiliyoruz. B Die tüm DDR4 çipleri arasında timingleri en çok sıkılabilen çip, 5000 C18 giden CJR bile 3600-4000 C16 yapamayabiliyor.

B-Die 2.0V civarına kadar voltajla iyileşme gösterirken C-Die genelde 1.35V'da voltaja doyuyor örneğin.
4133 denerken voltaj düşürmüştük, 1.33'te çalışmıştı 1.35'te siyah atmıştı :D Gerçekten çok garip bir çip C.

Anlaşılan satın almadan öğrenmek pek mümkün değil gibi :D
Zaten Amazon, alıp deneyelim bakalım ne çıkacak. Keşke RAM üreticileri hangi modülleri kullandıklarını adam akıllı açıklasa veya yazsa.

Anlaşılan satın almadan öğrenmek pek mümkün değil gibi :D
Zaten Amazon, alıp deneyelim bakalım ne çıkacak. Keşke RAM üreticileri hangi modülleri kullandıklarını adam akıllı açıklasa veya yazsa.

2. el düşünürsen adamakıllı çipe sahip modeller bulup atayım. 3200 MHz CL16'dan iyi bin B-Die gelme ihtimali yok denebilir.

2. el düşünürsen adamakıllı çipe sahip modeller bulup atayım. 3200 MHz CL16'dan iyi bin B-Die gelme ihtimali yok denebilir.
2.el elden dışında tercih etmiyorum hocam gidip görmeden test etmeden almam açıkçası. Birde sıfırda en azından 2-3 taksite bölme avantajı var. Benzer fiyat bandında sıfır önerilere açığım ama özellikle 3600 modüllere. Mesela Lexar Thor var benzer fiyat bandında sizce o nasıldır?

2.el elden dışında tercih etmiyorum hocam gidip görmeden test etmeden almam açıkçası. Birde sıfırda en azından 2-3 taksite bölme avantajı var. Benzer fiyat bandında sıfır önerilere açığım ama özellikle 3600 modüllere. Mesela Lexar Thor var benzer fiyat bandında sizce o nasıldır?

Lexar Thor'da ChangXin, LongSys veya Hynix gelebilir. Pek tavsiye etmem. Çoğu markanın fiyatı uçmuş o durumda tercih edilebilir tabii.

Şunu bilgisayarcı satıyormuş. Görsel kalitesi düşük ama okuyabildiğim kadarıyla kitlerden teki B-Die. Anakartın 4 slotluysa bir konuş bence, hem etiket görseli hem test iste.

Lexar Thor'da ChangXin, LongSys veya Hynix gelebilir. Pek tavsiye etmem. Çoğu markanın fiyatı uçmuş o durumda tercih edilebilir tabii.

Şunu bilgisayarcı satıyormuş. Görsel kalitesi düşük ama okuyabildiğim kadarıyla kitlerden teki B-Die. Anakartın 4 slotluysa bir konuş bence, hem etiket görseli hem test iste.

Maalesef hocam anakartım 2 slot o yüzden 2x16 arayışındayım.

Maalesef hocam anakartım 2 slot o yüzden 2x16 arayışındayım.

Manuel OC önceliğim değil XMP kullanırım dersen Timetec'i al geç madem. Samsung C-Die gelirse iade edebilirsin. Hynix CJR gibi bir şey gelirse de fena olmayan RGB bir belleğe sahip olmuş olursun.

Bu arada 16-18-18 kitmiş, C-Die olma olasılığı düşük.