Kurumlar arası hatta "kurumların bünyesinde bulunan birimler arası kordinasyon ve iletişim" eksiklerinden kaynaklanıyor tüm sıkıntılar. Emlak konut ayrı bir olay tabii. Çok sıkı denetim var kesin şartlar barındıyor. Pratikte anlatacak olursam, emlak konut ve TOKİ iş birliğiyle ihaleler yapılıyor ve iş dağılımları gerçekleşiyor. Örneğin 10000 konut yapılacak, basında adını duyduğum 4-5 tane büyük firma bu işleri ihale yoluyla alıyor(almışlar). Bu firmalardan birisi A firması olarak üstüne düşen 2500 konutu yapmaya başlıyor. Örneğin zeminde patlatma işlerini A firması B firmasına ihale ediyor. B firması 10k birim paraya aldığı işi C firmasına 9K birim paraya yaptırıyor. Bu işin devamını taşeronun taşeronunun taşeronu gibi 4 ve 5 taşeron şirketin sadece bir iş dalından para kazandıklarını çok duydum. Bu anlattığım sadece zemin patlatma ve temel açma işleri olarak bir iş koluna ait. İnşaat sektöründe yüzlerce kalem iş kolu var.
Bahsettiğiniz teknik nedenler kuruluma gelememe biraz yanıltıcı tabir bence. İş gücünü karşılayacak potansiyele sahip gücü(kasıtlı olarak yapıldığını düşünüyorum, birazdan değineceğim) yok firmanın. Örneğin 10000 konut yapılıyor ve projelerde internet, elektrik, atık su, temiz su, asfalt çalışmaları anahtar teslim olarak ihale ediliyor ve ihaleyi alan firmalar bunun üstesinden gelebiliyor. Yukarıda bahsettiğim o büyük firmalar dünya çapında büyük firmalar ve profesyonelliğin nirvanasındılar, yurt dışında çok büyük kamu ihaleleri alıp bitiriyorlar ve birçok projeyi bitirmişler. Sorunlar proje tamamlandıktan sonra başlıyor. Bu firma 10000 konutu yaptı işi teslim etti. Belediye de 10bin su ve kanalizasyon abonelik işlerinin altından kalkamıyor( hadi belediyenin kendince haklı sebepleri var diyelim). Tedaş 10 bin elektrik aboneliğinin üstesinden gelemiyor. Paraonline ve paratelekom 10 bin başvurunun üstesinden gelemiyor çünkü şehirde aktif olarak 1 veya 2 tane saha ekipleri var. Yeni ekip kuramıyorlar, kurdukları ekip sayısı çok az oluyor ve çalışanların hakkettiği maaşı alamıyorlar.
Not: 10 bin konutu örnek olarak verdim.
Eyyyyyy paratelekom ey paraonline yaklaşık 20bin konutun abonelik işlerinden cebinizi doldurmasını biliyorsunuz. Sattığınız ürünler ve hizmetler berbat. 10 iş gücüne sahiptiniz 100 iş yapmaya çalışıyordunuz. Ha öyle ha böyle elinize yüzünüze bulaştırarak yapıyordunuz. Şimdi karşınızda 20 bin iş gücü var sizin sahip olduğunuz 10-15 iş gücü böyle kepazelik olur mu?