Merhaba, drop sorunundan dolayı 3 haftalık hazır sistem iade sürecinden sonra paramı aldım ve yeni sistemimi sipariş ettim, Cuma günü toplarım sistemi. Bu sistem eski hazır sistemimle temelde aynı ve biraz korkmuyor değilim. Diğer sistemdeki sorun ekran kartından kaynaklıydı; diğer parçalardan değildi. Bu sistemde de yine 5070 Ti tercih ettim ama düzgün çalışacak mı diye merakta kaldım, olmazsa 9070XT geçeceğim.

Kısaca bu sistem oyunlarda stutter sorunu yapmadan stabil şekilde çalışır mı? Bileşenler aşağıda.

• Palit GamingPro-S 5070 Ti
• Ryzen 7 7800x3D
• XPG CL30 6000MHz RGB x2
• MSI B850 Gaming Plus Wi-Fi
• MSI MAG CoreLiquid A13 240
• AeroCool D501A ATX Kasa
• WD Blue 512GB + WD Blue 1TB
• MSI MAG A750BN PSU

@Ayhan Dönmez Hocam özellikle sizin yorumunuzu dikkate alacağım. Sistem iyi olmuş mu? Sistemi toplayınca önce BIOS güncelleyip sonrasında özel RAM Timing harici gerekli BIOS ayarlarını yapıp son sürüm Win11 Home kuracağım.

Hocam dün dedim zaten Amazon ve HB'den tek tek topluyorum diye. Sizce daha bulaşır mıyım hazır sistem işine? 😀 Bir de 5070 Ti almak için o modeli almaya mecburdum.

Ben dün ne yediğimi hatırlamıyorum, doğrudur :D Bu PSU yine Gen5, tek kablo 300w verebiliyordu. TDP 300w kartın zaten, o yüzden problem yaşamazsın gibi. OCCT Power testi ve Furmark KNOT MSAA x4 preset ile teste al 1440p'de, o zaman belli olur. MSI AIO ve anakart ilk tercihim olmazdı, ama çok da problem olmaz gibi. S model için @ShadowLegion gibi kullanman uygun olur.

@Ateş Hekimoğlu DRAM'siz SSD'lerde Windows + gaming senaryosunda bazı oyunlarda drop sorunu yine olabiliyor. @LH44 gerekli bilgiyi verir SSD konusunda. RAM seçimi olması gerektiği gibi ama M-Die çıkıyor artık bu modül. H16M black magic diye adamlar uğraşmıyor AM5'te, çok eski bir çip. Stabilizasyonu AM5'te zor o yüzden. Birtakım ileri ayarlar ile mümkün genelde. 7800x3D'de o ayarlar açık olmayacak, 9700x tercih ederdim o yüzden. AMD Ryzen 9000 ile ince ayarlar sundu birtakım BIOS içerisinde yer alan. 7000'de mevcut değil bunlar.

Ben dün ne yediğimi hatırlamıyorum, doğrudur :D Bu PSU yine Gen5, tek kablo 300w verebiliyordu. TDP 300w kartın zaten, o yüzden problem yaşamazsın gibi. OCCT Power testi ve Furmark KNOT MSAA x4 preset ile teste al 1440p'de, o zaman belli olur. MSI AIO ve anakart ilk tercihim olmazdı, ama çok da problem olmaz gibi. S model için @ShadowLegion gibi kullanman uygun olur.
Sağ olun. Aslında sizin dediklerinizden sonra Intel toplayacaktım ama diğer sistemde sorun ekran kartından çıktığı için yine 7800x3D tercih ettim. Bu sefer daha kaliteli anakart, GPU'ya uygun kablosu olan PSU ve sizin herkese dediğiniz gibi 6000 CL30 RAM almaya dikkat ettim. PSU ilk başta ileride ekran kartı falan alırım diye ROG 1000W aldım ama yeni ekran kartı alana kadar eskiyeceği için iptal edip 750W döndüm.

Sağ olun. Aslında sizin dediklerinizden sonra Intel toplayacaktım ama diğer sistemde sorun ekran kartından çıktığı için yine 7800x3D tercih ettim. Bu sefer daha kaliteli anakart, GPU'ya uygun kablosu olan PSU ve sizin herkese dediğiniz gibi 6000 CL30 RAM almaya dikkat ettim. PSU ilk başta ileride ekran kartı falan alırım diye ROG 1000W aldım ama yeni ekran kartı alana kadar eskiyeceği için iptal edip 750W döndüm.

Bu PSU ile sorun yaşamaman lazım bu sistemde. RAM konusunda tek sıkıntı H16M olması, ona da yapacak bir şey yok. RAM krizinde ancak bu kadar oluyor. SSD konusunda DRAM'siz modeller biraz problematik olabiliyor, o kısım da şans. Her oyunda sorun yok, bazılarında drop sorunu olabiliyor yine. 7800x3D de gereksiz ısınan bir işlemci, stokta kullanmazsın yine de. Fabrikasyon olarak -15 Curve Optimizer genelde stabil oluyor 8 çekirdekte de.

Kitli işlemci olduğundan PBO Enabled yaptığında ya da Advanced, sadece güç limitini 1000 Watt ve 1000 Amper dayıyor anakart. İşlemci o kadarını kullanamıyor tabii. Tek yapabildiğin işlem All Core Undervolt aslında. Bunu yapmazsan çoğu oyunda 5.05 GHz göremiyorsun. Gereksiz ısınıyor, Cache konumu yanlış. 9000 serisinde o yüzden termal iyileştirme yapılmıştı. @Ateş Hekimoğlu

@Ateş Hekimoğlu DRAM'siz SSD'lerde Windows + gaming senaryosunda bazı oyunlarda drop sorunu yine olabiliyor. @LH44 gerekli bilgiyi verir SSD konusunda. RAM seçimi olması gerektiği gibi ama M-Die çıkıyor artık bu modül. H16M black magic diye adamlar uğraşmıyor AM5'te, çok eski bir çip. Stabilizasyonu AM5'te zor o yüzden. Birtakım ileri ayarlar ile mümkün genelde. 7800x3D'de o ayarlar açık olmayacak, 9700x tercih ederdim o yüzden. AMD Ryzen 9000 ile ince ayarlar sundu birtakım BIOS içerisinde yer alan. 7000'de mevcut değil bunlar.
Hocam altı üstü boş vakitlerde oyun oynamak için gerçekten bu kadar kafa patlatmaya, ayar yapmaya gerek var mı diye de sorguluyorum. Bu seviye parçalarla drop sorunuyla uğraşan birkaç kişi bu forumda toplandık; onun dışında herkes takıp BIOS falan güncelleyip oyununu oynuyor. Benim bu yeni sistemde ilk mesajda dediğim gibi fazla ayar yapmadan standart ayarlarla kullanıp kafam rahat oyun oynamam mümkün mü? İlk mesajımın son kısmında yazıyor dediğim şey.

Hocam altı üstü boş vakitlerde oyun oynamak için gerçekten bu kadar kafa patlatmaya, ayar yapmaya gerek var mı diye de sorguluyorum. Bu seviye parçalarla drop sorunuyla uğraşan birkaç kişi bu forumda toplandık; onun dışında herkes takıp BIOS falan güncelleyip oyununu oynuyor. Benim bu yeni sistemde ilk mesajda dediğim gibi fazla ayar yapmadan standart ayarlarla kullanıp kafam rahat oyun oynamam mümkün mü? İlk mesajımın son kısmında yazıyor dediğim şey.

Şanslıysan mümkün. AM5 sistemler drop sorununa çok yatkın. Biraz ince ayar gerekebiliyor. Oyun bazlı sorunlar var esasen. CS oynarsın hiç drop olmaz, Valorant girersin drop'tan geçilmeyebilir mesela. Bazı oyunlar manuel Tuning ihtiyaç duyabiliyor. 3D işlemci olsa da durum bu. İlk zaten stok halde düz EXPO açık iken deneyeceksin. Sonrasında sorun olursa manuel uğraşırsın. 7800x3D termal olarak biraz rahatsız edebilir seni ama. Boştayken ya da Chrome falan açınca bile anlık 60-70 derece arasına zıplayıp fanları çıldırttığı oluyor.

iGPU kapat bir de bu çipteki, o da sorun.

@Ateş Hekimoğlu iGPU özellikle 3D işlemcilerde baş belası. 1:1 modda 6000-6400 arası açmana mani oluyor, stabillik bozuyor. Bir de gereksiz Watt ve sıcaklık artışı yapıyor, boşta yükte fark etmez. IO Die zaten Ryzen'de sıcak çalışıyor monolitiklere ve İntel'e göre. Ekstra ısınıyor bu ince ayarları çekmezsen. O yüzden önemli biraz bazı ayarlar.