Şanslıysan mümkün. AM5 sistemler drop sorununa çok yatkın. Biraz ince ayar gerekebiliyor. Oyun bazlı sorunlar var esasen. CS oynarsın hiç drop olmaz, Valorant girersin drop'tan geçilmeyebilir mesela. Bazı oyunlar manuel Tuning ihtiyaç duyabiliyor. 3D işlemci olsa da durum bu. İlk zaten stok halde düz EXPO açık iken deneyeceksin. Sonrasında sorun olursa manuel uğraşırsın. 7800x3D termal olarak biraz rahatsız edebilir seni ama. Boştayken ya da Chrome falan açınca bile anlık 60-70 derece arasına zıplayıp fanları çıldırttığı oluyor.

iGPU kapat bir de bu çipteki, o da sorun.
Zaten diğer sistemde can sıkan iki oyun vardı, RDR 2 ve PUBG. Bu iki oyun dışında drop nadirdi ana yine vardı; hatta TLOU oyunlarında birkaç saniye donma olayı vardı. Bu sistemi dediğiniz şekilde ilk olarak bu iki oyunda test ederim; sonrası nasip. Zaten artık kafam rahat. Bir şey mi oldu? Beğenmedim deyip iadeye yolla birkaç güne paran hesapta.

3D'lere genelde IMC iyi denk gelmiyor, Cache avantajından dolayı EXPO kapatsan bile genelde aşırı performans kaybı yok. 500 FPS yerine 400-450 alıyorsun yani. %1'ler de yine 250'yse 200'e düşüyor. Durum bundan ibaret. Ama 3D olmazsa durum çok daha kötü olur bu senaryoda. 3D tolere ediyor.

@Ayhan Dönmez Hocam bir de her oyunda farklı derecede sorun çıkaran; bazı oyunlarda hiç sorun çıkarmayan ve FurMark gibi testlerde asla görüntü bozulması ve siyah ekran vermeyen ekran kartı arızasını nasıl yorumlarsınız? Kart 2 fanlı Galax modeliydi.

@Ayhan Dönmez Hocam bir de her oyunda farklı derecede sorun çıkaran; bazı oyunlarda hiç sorun çıkarmayan ve FurMark gibi testlerde asla görüntü bozulması ve siyah ekran vermeyen ekran kartı arızasını nasıl yorumlarsınız? Kart 2 fanlı Galax modeliydi.

Genelde öyle oluyor zaten. Ekran kartı hata tespiti zor. Teste gönderirsin bir şey olmaz, durduk yerde boştayken sistemi dondurur. Restart falan çeker bazen kafasına göre ya da drop sorunu yapar aralıklı. İlla yüke bindirdiğinde sorun olacak diye bir şey yok yani. Öyle olsa her şey çok kolay olurdu. @Ateş Hekimoğlu Tespiti de kolay değil o yüzden. Parça değişimi ile anlamışlardır zaten.

Siyah ekran sorunu dediğin crash mi yoksa BSoD, Kernel Power hatası vesaire mi?

Genelde öyle oluyor zaten. Ekran kartı hata tespiti zor. Teste gönderirsin bir şey olmaz, durduk yerde boştayken sistemi dondurur. Restart falan çeker bazen kafasına göre ya da drop sorunu yapar aralıklı. İlla yüke bindirdiğinde sorun olacak diye bir şey yok yani. Öyle olsa her şey çok kolay olurdu. @Ateş Hekimoğlu Tespiti de kolay değil o yüzden. Parça değişimi ile anlamışlardır zaten.

Siyah ekran sorunu dediğin crash mi yoksa BSoD, Kernel Power hatası vesaire mi?
FurMark'ta dediğiniz şeyler hiç olmuyordu. Bir de mesela ETS 2 oyununda da çok drop vardı hatta direkt hata vermeden oyun da kapanıyordu arada. Hatta günlük kullanımda imleç takılması, forumda kaydırırken ufak takılmalar falan da oluyordu. İmleç ve forum olayı @Zgoen32'de de vardı; onun kart ise Galax 5070'di. Ortak nokta ikimiz de GGTR'den almıştık.

@SunseTTime da sorunlarını çözerse tam olacak, onun sorun da tekrardan ekran kartı çıkmazsa iyi. Bu ara kart sorunları yaygınlaştı gibi.

FurMark'ta dediğiniz şeyler hiç olmuyordu. Bir de mesela ETS 2 oyununda da çok drop vardı hatta direkt hata vermeden oyun da kapanıyordu arada. Hatta günlük kullanımda imleç takılması, forumda kaydırırken ufak takılmalar falan da oluyordu. İmleç ve forum olayı @Zgoen32'de de vardı; onun kart ise Galax 5070'di. Ortak nokta ikimiz de GGTR'den almıştık.

Hazır sistem firmalarından bundan sonra ekran kartı alırken dikkatli olmak lazım o halde :D HBurada, Amazon satıcılı alıp test edip gerekirse iade/değişim yoluna gidersin.

Hazır sistem firmalarından bundan sonra ekran kartı alırken dikkatli olmak lazım o halde :D HBurada, Amazon satıcılı alıp test edip gerekirse iade/değişim yoluna gidersin.
Yeni sistem zaten PSU harici Amazon ve HB satıcılı. Bazı parçalarda da satıcı değil ama gönderici Amazon; o da aynı şey sayılır çünkü Amazon deposundan gelip satıcı farklı olsa bile iade işlemine Amazon bakıyor; kısaca yine iade garantili.

Bu sistemi toplayıp standart ayarlarla RDR 2 ve PUBG testini yapınca sizi de etiketleyerek bu konuya yazacağım.

Parça değişimi ile anlamışlardır zaten.
Techolay ekibi sağ olsun birkaç saat tek tek parça deneyerek oyun testi yaptı; Steam'den takip etmiştim. En son benim ekran kartını kendi sistemlerine; onların ekran kartını benim sisteme takmışlar ve onların sistemde stutter başlamış; benimki düzelmiş.

Merhaba, drop sorunundan dolayı 3 haftalık hazır sistem iade sürecinden sonra paramı aldım ve yeni sistemimi sipariş ettim, Cuma günü toplarım sistemi. Bu sistem eski hazır sistemimle temelde aynı ve biraz korkmuyor değilim. Diğer sistemdeki sorun ekran kartından kaynaklıydı; diğer parçalardan değildi. Bu sistemde de yine 5070 Ti tercih ettim ama düzgün çalışacak mı diye merakta kaldım, olmazsa 9070XT geçeceğim.

Kısaca bu sistem oyunlarda stutter sorunu yapmadan stabil şekilde çalışır mı? Bileşenler aşağıda.

• Palit GamingPro-S 5070 Ti
• Ryzen 7 7800x3D
• XPG CL30 6000MHz RGB x2
• MSI B850 Gaming Plus Wi-Fi
• MSI MAG CoreLiquid A13 240
• AeroCool D501A ATX Kasa
• WD Blue 512GB + WD Blue 1TB
• MSI MAG A750BN PSU

@Ayhan Dönmez Hocam özellikle sizin yorumunuzu dikkate alacağım. Sistem iyi olmuş mu? Sistemi toplayınca önce BIOS güncelleyip sonrasında özel RAM Timing harici gerekli BIOS ayarlarını yapıp son sürüm Win11 Home kuracağım.

"S" ibareli bir GPU almanız taraftarı değilim. Soğutma performansı rezalet. V1 olsa sınırdan "tamam" diyebilirim ama "S"e olan görüşüm kolay kolay değişmez.
İnno3d 3X OC veya PNY OC modellerini almaya çalışın minimum.

7800X3D, 9700X varken bence gereksiz. Hem pahalı hem termal sorunlu hem de kapalı kutu olması sebebiyle.

Anakart yürüyen soru işareti. X870 Gaming , B850 Gaming X, X870 Eagle, illaki MSI olacaksa Gaming Plus'ın PZ modeli daha mantıklı olur.
PZ'yi alıcaksanız kasanın desteklediğinden emin olun. D501A desteklemiyor mesela.

MAG A13 240mm'ye +3.300 vermek pek mantıklı değil açıkçası. PS120SE hem 7800X3D'yi hem de 9700X'i soğutmaya yeter.

SSD'ler SN5000 ise iyi. DRAM yok ama iki tane olduğu için birini depolama diğerini Windows için kullanabilirsiniz.

PSU: https://share.google/yXQHXjhjG03sckNtY

"S" ibareli bir GPU almanız taraftarı değilim. Soğutma performansı rezalet. V1 olsa sınırdan "tamam" diyebilirim ama "S"e olan görüşüm kolay kolay değişmez.
İnno3d 3X OC veya PNY OC modellerini almaya çalışın minimum.

7800X3D, 9700X varken bence gereksiz. Hem pahalı hem termal sorunlu hem de kapalı kutu olması sebebiyle.

Anakart yürüyen soru işareti. X870 Gaming , B850 Gaming X, X870 Eagle, illaki MSI olacaksa Gaming Plus'ın PZ modeli daha mantıklı olur.
PZ'yi alıcaksanız kasanın desteklediğinden emin olun. D501A desteklemiyor mesela.

MAG A13 240mm'ye +3.300 vermek pek mantıklı değil açıkçası. PS120SE hem 7800X3D'yi hem de 9700X'i soğutmaya yeter.

SSD'ler SN5000 ise iyi. DRAM yok ama iki tane olduğu için birini depolama diğerini Windows için kullanabilirsiniz.

PSU: https://share.google/yXQHXjhjG03sckNtY
Teşekkür ederim. Ben sistemi zaten sipariş ettim çünkü her gün fiyatlar artıyordu. 3-5 fazlaya denk gelmiş veya şu parça şu olabilirdi gibi şeylere pek takılmıyorum. Tek derdim oyunlarımı donmadan oynayabilmek.

@SunseTTime da sorunlarını çözerse tam olacak, onun sorun da tekrardan ekran kartı çıkmazsa iyi. Bu ara kart sorunları yaygınlaştı gibi.

Ben seçilmiş kişiyim, bana bakarak ürün almaya kalkarlarsa geçmiş olsun. :D Şaka bir yana 5 aylık kasa tecrübeme istinaden parçaların Amazon'dan alınması gerektiğini düşünüyorum. Powered USB hub aldım bir haftada sorunsuz iade aldılar. Anakart desen 20-25 gün test amaçlı bendeydi, yine de sorunsuz iade oldu. Hepsiburada, Trendyol bu kadar da kolay almıyor iade. Yeni sistem toplayacak arkadaşların bilgisine.