kerem01121

Gelişen
Merhaba,

Yaklaşık 1 yıl önce yeni bir eve taşındım. Evi satın aldığımız kişi evde toprak hattı olduğunu söylemişti, ben de açıkçası ayrıca kontrol etmedim. Bu konuda biraz ihmalkâr davrandım, şimdiden kusura bakmayın.

Bu eve taşındıktan yaklaşık 4 ay sonra ekran kartım bozuldu. Servis ekran kartının yandığını söyleyip değişim ürünü verdi. Yeni gelen ekran kartı da yaklaşık 4 ay sonra aynı şekilde bozuldu.

Bu süreçte sorun başka bir yerden mi kaynaklanıyor diye:
  • PSU değiştirdim.
  • Anakart değiştirdim.
  • Akım korumalı priz aldım.
Ama buna rağmen ikinci ekran kartı da bozulunca sorunun bunlar olmadığını anladım. Bu arada tam bu dönemlerde evimizin yakınına yeni bir trafo yapımı da başladı. Voltaj dalgalanması olabilir diye voltaj regülatörü aldım.

Şu an 3. ekran kartımı regülatör üzerinden kullanıyorum, fakat içimde şu düşünce var: Topraklama sorununu çözmezsem bu ekran kartı da zamanla bozulacak gibi geliyor.

Benim düşünceme göre evde gerçek bir toprak hattı olmadığı için, kasada oluşan kaçak/statik elektrik kendini dışarı atamıyor ve kasa üzerinde birikiyor. Bu birikim de belli bir süre sonra ekran kartına ve diğer bileşenlere zarar veriyor. Zaten ilk ekran kartı bozulduğunda anakartımın da arızalanmış olması bu ihtimali güçlendiriyor.

Sorum şu: Elektrikten anlayan arkadaşlara soruyorum; geçici bir çözüm olarak, kalorifer peteğinin metal kısmına bakır bir toprak kablosu bağlayıp, kablonun diğer ucunu PSU'nun kasaya bağlanan vidasına bağlasam, bu işlem geçici de olsa topraklama görevi görür mü?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba olay toprağa bağlanması herhangi bir metale aktarmanız değil eviniz bahçeye yakın ise toprağa bir topraklama barası bağlayarak kendinize bir toprak hattı yaratabilirsiniz aklıma şu an gelen bir fikir bilgisayarınız yanına büyük bir saksı alarak barayı onun içine yerleştirmeyi deneyebilirsiniz hem çiçek koyarak görüntü kirliliğinden uzak bir şekil elde edersiniz

Dostum, aldığınız bina çok eskiyse elektrik tesisatının elden geçmesi gerekebilir. Hayır, yeni ise zaten bu durumun olması ancak denetim eksikliğinden, belediyenin işgüzarlığından olur. Yönetmelikte topraklama zorunlu. Eğer dediğin gibi topraklama yoksa ve bina yeniyse git elektrik elektronik teknikeri ya da mühendisi bul ölçüm yaptır sonra da dava aç.

Regülatör + online UPS kullanırsan maksimum derecede güvenli olur.

Şimdi gördüm kusura bakmayın :)

Regülatörüm var yazmıştım zaten + olarak online UPS kullanmak kasamdaki biriken elektriği nasıl atmamı sağlayacak?
Ben zaten buraya trafo yapılırken dalgalanmadan bozulduğunu düşünüp regülatör aldım stabil voltaj versin diye ama toprak işimi çözmüyor.

Dostum, aldığınız bina çok eskiyse elektrik tesisatının elden geçmesi gerekebilir. Hayır, yeni ise zaten bu durumun olması ancak denetim eksikliğinden, belediyenin işgüzarlığından olur. Yönetmelikte topraklama zorunlu. Eğer dediğin gibi topraklama yoksa ve bina yeniyse git elektrik elektronik teknikeri ya da mühendisi bul ölçüm yaptır sonra da dava aç.

Sizede geç cevap verdiğim için özür dilerim...
Dün evdeki prizleri kontrol ederken sarı yeşil toprak kablosu gördüm.
Bugün voltmetre istedim arkadaşımdan sağ olsun getirdi.
Amacımda toprağın nötr e bağlı sahte toprakmı yoksa gerçek toprakmı olup olmadığını anlamaktı çünkü eski binalarda bir prize çekilip diğerine çekilmeme olayları olabiliyormuş malum türkiyedeyiz işini bilmeyen usta çok :D her neyse az öncede
Elektrik panomu açtığımda nötr'e toprak kablosu köprülenmiş ve sarılmış ben onu görmeme rağmen ölçümlerimi yaptım ve toprağın olmadığını gördüm
Faz ile nötr ü ölçtüm 230 çıktı
Nötr ile toprağı ölçtüm 0 çıktı toprak ile fazı ölçtüm 230 çıktı demek ki bu köprülendiği iddiasını daha da güçlendiriyor ki gözümlede gördüm elektrik panosunda.

Merhaba olay toprağa bağlanması herhangi bir metale aktarmanız değil eviniz bahçeye yakın ise toprağa bir topraklama barası bağlayarak kendinize bir toprak hattı yaratabilirsiniz aklıma şu an gelen bir fikir bilgisayarınız yanına büyük bir saksı alarak barayı onun içine yerleştirmeyi deneyebilirsiniz hem çiçek koyarak görüntü kirliliğinden uzak bir şekil elde edersiniz.

Size de yaptığınız yorum için öncelikle teşekkür ederim ama o olay öyle işlemiyormuş araştırdığıma göre.
Saksıya toprak doldurup kendime toprak çekersem odam için PC'deki stresi daha da arttırır diye okudum.
Bana göre mantıksız geldi fakat olmamasından iyidir diye de düşünüyorum sizde haklı olabilirsiniz.

Son düzenleme:
Şimdi gördüm kusura bakmayın :)

Regülatörüm var yazmıştım zaten + olarak online UPS kullanmak kasamdaki biriken elektriği nasıl atmamı sağlayacak?
Ben zaten buraya trafo yapılırken dalgalanmadan bozulduğunu düşünüp regülatör aldım stabil voltaj versin diye ama toprak işimi çözmüyor.

Sizede geç cevap verdiğim için özür dilerim...
Amacımda toprağın nötr e bağlı sahte toprakmı yoksa gerçek toprakmı olup olmadığını anlamaktı çünkü eski binalarda bir prize çekilip diğerine çekilmeme olayları olabiliyormuş malum türkiyedeyiz işini bilmeyen usta çok :D her neyse az öncede
Elektrik panomu açtığımda nötr'e toprak kablosu köprülenmiş ve sarılmış ben onu görmeme rağmen ölçümlerimi yaptım ve toprağın olmadığını gördüm
Faz ile nötr ü ölçtüm 230 çıktı
Nötr ile toprağı ölçtüm 0 çıktı toprak ile fazı ölçtüm 230 çıktı demek ki bu köprülendiği iddiasını daha da güçlendiriyor ki gözümlede gördüm elektrik panosunda.

Size de yaptığınız yorum için öncelikle teşekkür ederim ama o olay öyle işlemiyormuş araştırdığıma göre.
Saksıya toprak doldurup kendime toprak çekersem odam için PC'deki stresi daha da arttırır diye okudum.
Bana göre mantıksız geldi fakat olmamasından iyidir diye de düşünüyorum sizde haklı olabilirsiniz.
Çünkü regülatör sadece voltaj seviyesini düzeltirken online (double-conversion) UPS şebekeyi bilgisayardan tamamen elektriksel olarak ayırır; AC'yi DC'ye çevirip yeniden temiz, saf sinüs AC üreterek trafo geçişleri, ani Spike'lar, harmonikler ve mikro kesintiler dâhil şebekeden gelen tüm pisliği donanıma ulaşmadan yok eder, 0 ms geçiş süresi sayesinde PSU'ya darbe bindirmez ve topraklama olmasa bile yüksek enerjili Transient'lerin içeri girmesini engelleyerek anakart, PSU, SSD ve VRM gibi hassas bileşenlerin hasar riskini ciddi şekilde düşürür.

Çünkü regülatör sadece voltaj seviyesini düzeltirken online (double-conversion) UPS şebekeyi bilgisayardan tamamen elektriksel olarak ayırır; AC'yi DC'ye çevirip yeniden temiz, saf sinüs AC üreterek trafo geçişleri, ani Spike'lar, harmonikler ve mikro kesintiler dâhil şebekeden gelen tüm pisliği donanıma ulaşmadan yok eder, 0 ms geçiş süresi sayesinde PSU'ya darbe bindirmez ve topraklama olmasa bile yüksek enerjili Transient'lerin içeri girmesini engelleyerek anakart, PSU, SSD ve VRM gibi hassas bileşenlerin hasar riskini ciddi şekilde düşürür.

Anladım teşekkür ederim ama şu anda online USP alacak bütçem yok ben neyin bozduğundan emin olamadığım için anakartımıda psumuda değiştim param varken bir de üstüne akım korumalı priz ile regülatör aldım çok bütçemi sarstı.
Üstüne tekrar bozulunca daha da sarsıldım çünkü sorunu bilmiyordum. En azından şu an biliyorum ama alacak bütçemin olmaması canımı sıkıyor tekrar arıza yapar mı 1 ayda 2 ayda diye.

Size de geç cevap verdiğim için özür dilerim...
Faz ile nötrü ölçtüm 230 çıktı

Ölçüm yapmanız isabet olmuş, yük altında ölçüm yaptığınızı varsayıyorum. Çünkü evde yük yoksa teorik olarak nötr ile toprağın arasındaki potansiyel fark 0'a çok yakın olabilir. Gerçi zaten panoda nötr ile toprak hattının köprülenmiş olduğunu görmüşsünüz. Hiç ölçüm yapmasanız da olurdu :D

Bu söylediğiniz şeye sıfırlama deniyor. Bu eskiden yapılan çok yaygın bir uygulamaydı. Şu an Türkiye'de yapılması yasak. Şu an binanızda olan uygulama ölüm tehlikesi yaratır. İşi bilmeyen bir elektrikçi gelip faz ile nötr ü ters bağlarsa buzdolabına vb dokunan kişi direkt çarpılır. :rofl: (Şaka değil)
Şimdi eğer sitede & apartmanda oturuyorsanız yönetimine binanın toprak hattı olmadığını, sıfırlama işlemi yapıldığını ve bunun can ve mal güvenliğine sebebiyet veren ciddi bir sorun olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini söyleyin. Bir elektrikçi bunu zaten çözer.

<Müstakil bir evde olsanız bir tenceye bakır kablo bağlayıp 1M toprağın altına gömüp direkt toprak hattına bağlayabilirsiniz. Tabii şimdi dediğim bu cümleyi AI ye attığınızda 50 tane sebep sayacaktır yapma diye. :rofl::rofl::rofl:>

Şimdi yönetime bildirdiniz, yönetimde tek tek gitti herkese durumu anlattı. XX kadar para lazım, herkese yansıtılacak vb dendi. Oradan bir tane beyaz atletli hayvanımsı insan çıktı ve "Ben bunu karşılamıyorum, yaptırırsanız yaptırın yaptırmazsanız yaptırmayın kabul etmiyorum." Dedi. Bu durumda yapmanız gereken şey çok basit. TEDAŞ'a dilekçe yazacaksınız. Dilekçenizde oturduğunuz binada toprak hattı olmadığını, sıfırlama işlemi yapıldığını, bu işlemin can & mal güvenliğine ciddi zarar verdiğini ve mevzuata tamamen aykırı olduğunu, düzeltilmesinin elzem olduğunu söyleyin. Herhangi bir AI ile bu dilekçeyi hazırlayabilirsiniz diye sanıyorum. Ya da örnekleri internette vardır belki.
Bu durumda TEDAŞ'tan bir saha ekibi gelecek, ölçümleri yapacaktır. Daha sonra binanın elektriğini kesip mühürleyecek, ve düzeltilene kadar açmayacaktır. Zaten bu olduktan sonra o beyaz atletli dayı hayata küsecektir ve badem bıyıklarını satarak binanın elektrik tesisatı için güzel bir gelir kaynağı olacaktır. :thumbsup:

Ölçüm yapmanız isabet olmuş, yük altında ölçüm yaptığınızı varsayıyorum. Çünkü evde yük yoksa teorik olarak nötr ile toprağın arasındaki potansiyel fark 0'a çok yakın olabilir. Gerçi zaten panoda nötr ile toprak hattının köprülenmiş olduğunu görmüşsünüz. Hiç ölçüm yapmasanız da olurdu :D

Bu söylediğiniz şeye sıfırlama deniyor. Bu eskiden yapılan çok yaygın bir uygulamaydı. Şu an Türkiye'de yapılması yasak. Şu an binanızda olan uygulama ölüm tehlikesi yaratır. İşi bilmeyen bir elektrikçi gelip faz ile nötr ü ters bağlarsa buzdolabına vb dokunan kişi direkt çarpılır. :rofl: (Şaka değil)
Şimdi eğer sitede & apartmanda oturuyorsanız yönetimine binanın toprak hattı olmadığını, sıfırlama işlemi yapıldığını ve bunun can ve mal güvenliğine sebebiyet veren ciddi bir sorun olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini söyleyin. Bir elektrikçi bunu zaten çözer.

<Müstakil bir evde olsanız bir tenceye bakır kablo bağlayıp 1M toprağın altına gömüp direkt toprak hattına bağlayabilirsiniz. Tabii şimdi dediğim bu cümleyi AI ye attığınızda 50 tane sebep sayacaktır yapma diye. :rofl::rofl::rofl:>

Şimdi yönetime bildirdiniz, yönetimde tek tek gitti herkese durumu anlattı. XX kadar para lazım, herkese yansıtılacak vb dendi. Oradan bir tane beyaz atletli hayvanımsı insan çıktı ve "Ben bunu karşılamıyorum, yaptırırsanız yaptırın yaptırmazsanız yaptırmayın kabul etmiyorum." Dedi. Bu durumda yapmanız gereken şey çok basit. TEDAŞ'a dilekçe yazacaksınız. Dilekçenizde oturduğunuz binada toprak hattı olmadığını, sıfırlama işlemi yapıldığını, bu işlemin can & mal güvenliğine ciddi zarar verdiğini ve mevzuata tamamen aykırı olduğunu, düzeltilmesinin elzem olduğunu söyleyin. Herhangi bir AI ile bu dilekçeyi hazırlayabilirsiniz diye sanıyorum. Ya da örnekleri internette vardır belki.
Bu durumda TEDAŞ'tan bir saha ekibi gelecek, ölçümleri yapacaktır. Daha sonra binanın elektriğini kesip mühürleyecek, ve düzeltilene kadar açmayacaktır. Zaten bu olduktan sonra o beyaz atletli dayı hayata küsecektir ve badem bıyıklarını satarak binanın elektrik tesisatı için güzel bir gelir kaynağı olacaktır. :thumbsup:

Ben öyle inanılmaz bilgili bir insan değilim. Forumlardan ve yapay zekâlardan destek alarak öğrenmeye çalışıyorum, bana göre bu kesinlikle kötü bir şey değil. Herkesin dediği gibi bilmemek değil öğrenmemek ayıp :)
Bu eve taşındığımdan beri bilgisayarım sürekli arıza çıkarıyor. Sorunu tek tek eleyerek ilerledim ama evde hiç topraklama olmayabileceği ihtimali açıkçası aklımın ucundan bile geçmedi. Şu an bir elektrikçiye verebilecek bütçem de kalmadı. Binadaki insanlar genelde 60–70 yaş üstü, bazılarının evinde internet bile yok. Böyle bir konuyu açsam büyük ihtimalle kimse ilgilenmez. Zaten yakında kentsel dönüşüm konuşuluyor.
Şu an benim pencerem binanın bahçesine bakıyor. İnternette okuduğuma göre 1, 5–2 metre uzunluğunda bir bakır çiviyi toprağa çakıp, oradan bir kabloyla kasamın PSU vidasına bağlamayı düşündüm; en azından statik elektriği boşaltmak için. Bir diğer düşündüğüm şey de, çektiğim kabloyu panodaki nötr–toprak köprüsünü kaldırıp panodaki toprak barasına bağlamak.
Bu konularda ne kadar doğru düşündüğümü bilmiyorum, o yüzden fikir almak istiyorum.

Kısa bir aradan sonra tekrar merhaba! Kimseden tık çıkmadı dediğinizi söylediğimde bende severler böyle işi diyerek gittim odama toprak hattı çektim elimle bahçeden düşündüğüm kadar uğraştırıcıda değilmiş:
Kendi problemlerini kendileri çözsünler TEDAŞ'a elektriğimi de bu akılsızlar yüzünden kestirmek istemiyorum.

Aynı toprak sorunu bizde de var hatta evde sadece odam, banyo ve mutfakta toprağın olduğunu öğreneli 1 hafta oldu. Şans eseri kasayla kalorifer arasına kendimi kablo gibi temas ettirdim ve çarpıldım. Henüz neyse ki bir hasar olmadan klimanın bağlı olduğu topraklı prize sistemimi bağladım. Topraksız olan o prize ise topraklı olandan bir kablo çekeceğim toprağı paylaştırmak için.