XMP kapalıyken hata almıyorsan RAM'lerde sorun yok demektir. XMP açıkken hata alıyorsan, XMP profilindeki bellek hızı ve/veya zamanlamalar nedeniyle RAM'ler stabil çalışmıyor demektir. Muhtemelen bellek hızı sebebiyle stabil çalışmıyor olabilir.
Intel işlemcilerde RAM frekanslarını biraz düşürmek gerekiyor diye biliyorum. Intel'in sitesinde i7 14700KF için 5600 MHz yazıyor. Ama elbette manuel OC ile biraz daha üstüne çıkabilir.
Yani sorununun çözümü manuel overclock yapmak. İstersen XMP'yi açtıktan sonra RAM frekansını manuel olarak 5600 veya 6000 MHz'ye düşürerek tekrar test et. Sorun çıkmazsa yavaş yavaş frekansı arttır ve her frekans ayarlamandan sonra RAM'leri yine teste sok. Hata almayacağın stabil bir frekans aralığını bul ve onu kullan.
Ancak yine de RAM'ler için manuel OC demek, yalnızca RAM frekansı ayarlamak değildir. Zamanlamaları da uygun bir şekilde ayarlayarak daha iyi performans alabilirsin RAM'lerden. Ben manuel OC yapmaktan anlamıyorum, o yüzden yanlış yönlendirmek istmemiyorum. RAM'lerine manuel OC yapmak için bence ayrı bir konu açmalısın.
Ayrıca bu konuda gayet bilgili olduğunu bildiğim
@deadfellow arkadaşı da buraya etiketlemiş olayım. Ya manuel OC için ayrı bir konu aç ve mutlaka
@deadfellow etiketle ya da kendisi buradan da tavsiyelerde bulunur. Size kalmış bir şey.
RAM'lerin bozuk değil, için rahat olsun.