İstemsizce tıkladığım bir linkten direkt bir indirme gerçekleşti, uygulama .exe uzantısına sahipti ve ben uygulamayı çalıştırmadan silmek istedim. Silmeden önce VirusTotal'e attım ve trojan vardı. Bilgisayarıma bulaştı mı? Nasıl anlarım? Nasıl silerim?
Trojanların bilgisayarınıza bulaşıp bulaşmadığını anlayabilmek için birkaç belirtiye dikkat etmeniz gerekiyor:
1.
Performans Düşüşü: Bilgisayarınızın genel performansı düşmüşse, yavaş çalışıyorsa bu bir belirtidir.
2.
Şüpheli Süreçler: Görev Yöneticisi'ni açarak (Ctrl + Shift + Esc) çalışan süreçleri kontrol edin. Tanımadığınız veya şüpheli görünen bir süreç varsa, bu bir Trojan'ın varlığına işaret edebilir.
3.
Antivirüs Uyarıları: Eğer bir antivirüs yazılımınız varsa, bu yazılım Trojan veya diğer zararlı yazılımlar hakkında uyarı veriyorsa dikkatli olmalısınız.
4.
Ağ Trafiği ve Bağlantıları: Bilgisayarınızın internet trafiği anormal şekilde artıyorsa veya şüpheli bağlantılar oluşturuyorsa, bu da bir belirti olabilir.
Trojanı silmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1.
Antivirüs Yazılımı Kullanmak: Bilgisayarınızda güncel bir antivirüs yazılımı varsa, tam sistem taraması başlatın. Yazılım, Trojan'ı tespit edip kaldıracaktır.
2.
Sistem Geri Yükleme: Eğer bu tür bir sorunla karşılaştıysanız ve bilgisayarınızın daha önceki bir tarihine dönecekse, bir sistem geri yükleme ile durumu geri almayı deneyebilirsiniz.
3.
Temizleme Araçları: Kaspesrsky, Malwarebytes gibi zararlı yazılımlar için tasarlanmış güvenilir temizleme araçlarını kullanarak da bilgisayarınızı tarayabilirsiniz.
4.
Elde Silme: Eğer şüpheli bir yazılımı manuel olarak kaldırmak istiyorsanız, Denetim Masası'ndan "Programlar ve Özellikler" kısmına giderek bu yazılımı bulup kaldırmayı deneyin.
5.
Kötü Amaçlı Yazılım Kaldırma: Windows'un "Kötü Amaçlı Yazılımları Kaldır" aracı da bilgisayarınızdaki zararlı yazılımları tespit edip kaldırabilir.
Eğer yukarıdaki adımlarla sorunu çözemezseniz, profesyonel bir yardım almayı düşünebilirsiniz. Her zaman önceden yüklenmiş olmayan yazılımları çalıştırmaktan kaçının ve güvenilir kaynaklardan indirmeler yapın.