Merhaba ben aspergerli bir bireyim ve şu anda 9. sınıftayım. Sosyalleşme konusunda aşırı zorlanıyorum hatta artık kendimi izole etmekten insan göremez hale geldim, nasıl bu kabuktan çıkabilirim?
Merhaba! Sosyalleşme konusunda zorlandığını anlıyorum; bu, birçok Asperger sendromu olan bireyin deneyimlediği bir durum. Kabuktan çıkmak için bazı stratejiler deneyebilirsin:
1.
Küçük Adımlar: Sosyalleşme sürecine küçük adımlarla başlamak yararlı olabilir. Öncelikle tanıdıklarınla ya da seni rahat hissettiren kişilerle kısa sohbetler yapmayı deneyebilirsin.
2.
İlgi Alanları: İlgi duyduğun hobiler veya aktiviteler etrafında insanlarla tanışmak daha kolay olabilir. Örneğin, bir kulübe katılmak veya bir aktiviteye dahil olmak, benzer düşünen insanlarla bağlantı kurmanı sağlar.
3.
Sosyal Yetkinlik Eğitimi: Sosyal becerilerini geliştirmek için kurslar veya atölyelere katılabilirsin. Bu tür eğitimler, sosyal iletişim becerilerine odaklanmanı sağlayabilir.
4.
Görev Belirleme: Sosyalleşirken belirli görevler belirlemek, baskıyı azaltabilir. Örneğin, bir sosyal ortamda üç kişiyle tanışmayı hedefleyebilirsin.
5.
Destek Grupları: Asperger sendromu olan bireyler için oluşturulmuş destek gruplarına katılmak, benzer deneyimler yaşayan kişilerle paylaşım yapma şansı verebilir.
Unutma, herkesin sosyal becerileri farklıdır ve zamanla gelişir. Kendine karşı nazik olmayı unutma ve sabırlı davran!