Bakalım yıllarca ABD'ye güvenip silahlanmak yerine boş işlerle uğraşan Avrupa, Rusya'yı nasıl durduracak?
AB ülkelerine tek tek baktığında büyük ordulara sahip değil ancak hepsinin toplam envanter varlığı ve teknoloji avantajı Rusya'nın üstünde. Şimdi askeri varlıklarını yükseltmek için yıllık nominal GDP'nin belli bir yüzdesi kadar askeri harcama yapma anlaşmasına gidildi. Yalnız tüm AB'yi toplasan nükleer güç bakımından Rusya etmediği kısmı gerçek ama bir kişi bile nükleer bir silah kullanırsa herkes elinde ne varsa atacağı için zaten herkesin sonu olur. O konuda stratejik düşünmeye gerek yok.

Yanlış anladınız hocam veya ben kendimi yanlış ifade etmiş olabilirim. Bu durumu savunmuyorum tabii ki yaptığı saygısızlık ama Trump'ı diğer birçok liderden ayıran özelliklerinden birisi bu açıksözlülüğü. Lafı eveleyip gevelemiyor direk karşısındakinin yüzüne söylüyor. Benim hayranlık duyduğum kısım bu, aklından geçenleri söylemesi.
Her doğru, her yerde söylenmez.

Amerika güçleniyor. Kesin Zelensky mırın kırın etmiştir Whatsapp'tan falan kral niye bizim madenlere çöktün ayıpsın valla falan gibisinden. Trump da ona sinirlenmiştir. ABD'nin gerçekten ABD olduğu bir 4 yıl göreceğiz. İşte gerçek ABD budur diyeceğiz. Herkese duyurulur. Şimdiden bayağı şeye çöktüler bile. :D

AB ülkelerine tek tek baktığında büyük ordulara sahip değil ancak hepsinin toplam envanter varlığı ve teknoloji avantajı Rusya'nın üstünde. Şimdi askeri varlıklarını yükseltmek için yıllık nominal GDP'nin belli bir yüzdesi kadar askeri harcama yapma anlaşmasına gidildi. Yalnız tüm AB'yi toplasan nükleer güç bakımından Rusya etmediği kısmı gerçek ama bir kişi bile nükleer bir silah kullanırsa herkes elinde ne varsa atacağı için zaten herkesin sonu olur. O konuda stratejik düşünmeye gerek yok.
Eğer ABD karışmazsa ki sanmıyorum ama hadi diyelim karışmadı, Avrupa Birliği kesinlikle dümdüz olur.

Bir de komedyen diye adamı aşağılamaya çalışıyorsunuz.
Aslında aşağılamak için dememiştim fakat o iktidara geldikten sonra ülkenin ne hale geldiği ortada. Başka birisi olsaydı belki bu noktaya kadar gelmezdi diye tahmin ediyorum. Bilemiyorum bana çok çapsız ve tecrübesiz bir adam gibi geliyor Zelenski. Hiç ummadığı bir anda ülkesini savaşın ortasında buldu ve her şey elinde patladı. Her şeyi ona yıkmak doğru olmaz tabii ki ama hala daha bir çok konuda çok ısrarcı. Nereye kadar devam edecek bu vatan savunması al işte müttefiklerin bir bir eksiliyor. Zaten onlar sayesinde ayaktaydı şimdi bir de borçlu duruma düştü. Kendi halkını da düşünmeli. Artık anlaşma mı yapacak, ülkenin doğusunu Ruslara mı bırakacak bilmiyorum fakat Ruslar yavaş ta olsa ilerliyor.

Gerekirse ABD veya Hindistan, Rusya'ya destek olur diye düşünüyorum. Avrupa'nın güçsüzleşmesi işlerine gelir. Zaten yavaş yavaş daha kötüye gidiyorlardı. ABD'nin, Ukrayna'ya vurduğu darbe işleri hızlandırır. Ama böyle bir durumda 3. Dünya Savaşı'da kaçınılmaz olur gibi.

Keşke biz tarafsız kalsaydık bu duruma. Yıllardır bizi istemeyen Avrupa için şartsız koşulsuz yardım etmek hiç akıl alır gibi değil.

Eğer ABD karışmazsa ki sanmıyorum ama hadi diyelim karışmadı, Avrupa Birliği kesinlikle dümdüz olur.
AB'nin dümdüz olması demek Rusya'nın en büyük ekonomik işbirliklerinin sonu anlamına geliyor. Bu Rusya'nın da işine gelecek bir şey değil. Savaş Ukrayna, Baltık ülkeleri ve Polonya toprakları içinde kalır öyle bir durumda. Sonucunda da iki tarafın kazanacağını sanmam. AB ülkeleri toplam envanter varlığında önde ama yıllardır pembe hayalleri içinde yaşadıkları için kırılganlar. Rusya da eski SSCB dönemindeki askeri gücüne sahip değil, maddi yetersizliklerden orduda ciddi küçülmelere gitmek zorunda kaldılar. 2 tarafın da kazanacağı bir savaş olmaz.

Başka birisi olsaydı belki bu noktaya kadar gelmezdi diye tahmin ediyorum.
Başka birisi olsaydı da değişen çok şey olmayacaktı ki. 2 seçeneği var; ya Rusya'ya sürekli kendi topraklarını verip sonunda ülkeyi Rusya'ya bırakacaklardı ya da bizim ve Baltık ülkelerinin yaptığı gibi NATO'ya kaçmaya çalışıp varlığını devam ettirmeye çalışacaktı. 2 durum da Ukrayna için lose - lose anlamına geliyor, ABD her zamanki ihanetlerinden birini yapmamış olsaydı en azından NATO'ya kaçmak kazanç olmasa da kayıptan da büyük oranda kurtulmak anlamına gelecekti.

Ab'nin dümdüz olması demek Rusya'nın en büyük ekonomik işbirliklerinin sonu anlamına geliyor. Bu Rusya'nın da işine gelecek bir şey değil. Savaş Ukrayna, baltık ülkeleri ve Polonya toprakları içinde kalır öyle bir durumda. Sonucunda da iki tarafın kazanacağını sanmam. Ab ülkeleri toplam envanter varlığında önde ama yıllardır pembe hayalleri içinde yaşadıkları için kırılganlar. Rusya da eski SSCB dönemindeki askeri gücüne sahip değil, maddi yetersizliklerden orduda ciddi küçülmelere gitmek zorunda kaldılar. 2 tarafın da kazanacağı bir savaş olmaz.

3.cü Dünya Savaşı olursa zaten Rusya kaybedeceğini anlarsa tüm dünyayı da kendisiyle beraber yakar. En fazla nükleer bombaya sahipler sonuçta. Sonunu düşünemiyorum.

3.cü Dünya Savaşı olursa zaten Rusya kaybedeceğini anlarsa tüm dünyayı da kendisiyle beraber yakar. En fazla nükleer bombaya sahipler sonuçta. Sonunu düşünemiyorum.
İş küresel bir savaşa giderse sonunda olacak şey bu muhtemelen ama bizim konuştuğumuz senaryo AB - Rusya arasındaki olası bir durum.