Dünya da ABD haricinde Ruslar ve çinliler gibi alternatiflerin olması lazım. Çok kutupluluk her zaman daha iyidir. ABD kesinlikle çökmez sistemi çok iyi kurmuş. Rusya da çökmez nükleer kozu var. Çökecek olan Avrupa ve Türkiye gibi yalnız ülkeler olur. Dünyanın sonuna kadar bu döngü değişmez.

Çin de çökecek gibi duruyor. Sovyetlerin son dönemi gibi bir şey onların ki.

@Bold Pilot düşündürücü atıcağına videoyu izle anlarsın.

@13021, Eğer video abartı değil tamamiyle gerçek ise bir ülkenin kendini geliştirme ihtimali kalmadıysa bu da demek oluyor ki "Madem ben gelişemiyorum rakiplerimi çökertirim geriye çekerim anlayışı hakim olur bu da demek oluyor ki çin kendisine tehdit olarak gördüğü ülkelere yakında savaş ilan edecek.

@13021, Eğer video abartı değil tamamiyle gerçek ise bir ülkenin kendini geliştirme ihtimali kalmadıysa bu da demek oluyor ki "Madem ben gelişemiyorum rakiplerimi çökertirim geriye çekerim anlayışı hakim olur bu da demek oluyor ki çin kendisine tehdit olarak gördüğü ülkelere yakında savaş ilan edecek.
Bunun hazırlıklarını yapıyorlar zaten kan felan stokluyorlar.

Sonunda böyle olacağı belliydi zaten fakat Trump'ın bu açık sözlülüğüne hayranım. Biden gibi bir moruktan sonra izlemesi aşırı keyif veriyor, dünyanın yöneticisi ve farkında. Sizce bir komedyen ülkenin sonunu getirdi diyebilir miyiz?

Evet bir liderin açık sözlülüğü korkusuzluğu var fakat bu kelimenin tam anlamıyla kansızca başka tabiri yok, bir ülkenin bütün gelirlerinin neredeyse %50'sini istemek.
Üstelik istediğin ülke kabul etmiyor diye onu düşman ilan etmen tam da ABD'nin yapacağını bir alçaklık.

Sonunda böyle olacağı belliydi zaten fakat Trump'ın bu açık sözlülüğüne hayranım. Biden gibi bir moruktan sonra izlemesi aşırı keyif veriyor, dünyanın yöneticisi ve farkında. Sizce bir komedyen ülkenin sonunu getirdi diyebilir miyiz?

Zelensky'ye de helal olsun dik durdu ve arap yalakaları gibi şekilden şekilde girmedi.

Ben de kötünün iyisi olarak düşünüyorum Trump'ı.
Aynen öyle bunak hiçbir halta yaramayan yürüyen zombidense en azından az çok bir şeyler katkısı oluyor bunun.

Bu yaşananların Amerikan halkının (en azından büyük bir bölümünün) için oldukça eğlenceli bir gösteriden ibaret olduğunun da bilinmesi gerekir. Trump'ın seçilme sebeplerinden biri de "eğlenceli ve komik" olması ve dün yaşanan olayın bu meme'leri yapılmaya başlanmıştır bile.

Bütün dünya yaşananlardan ders çıkarmıştır umarım.

Eğer yapay zeka alanındaki gelişmeler (sadece yazılım değil, donanım ve enerji de önemli hatta daha da önemli) ABD tekelleşmesi ile sonuçlanırsa bütün dünyayı çok korkunç bir dönem bekliyor olabilir.

Trump örnek alsın. Başkan dediğimiz böyle davranır:

IMG_3936.webp

Avrupa liderleri de Ukrayna’nın yanında.

IMG_3937.webp

Rusya gibi bir ülkenin kara askeri kabiliyeti ermiş ve yok olma noktasına gelmiş. Ellerinde T-90 kalmamış, bir avuç T-80 ve hurda T-72A/Ural kalmış. Ekipmanları çöp olmuş. ABD, Rusya'nın askeri gücünü yok edebilme fırsatı varken eliyle geri itiyor ve insanlara halen daha Rusya güçlüymüş imajı yaratıyor. Trump palyaço seviyesinde bir insan.

Bu adamı destekleyen yarım akıllı var mıdır ki acaba hala? Kendisi resmen dünyaya "Amerikaya güvenmeyin" mesajı verdi.

Trump gercekten politika konusunda komik birisi. Turkiye'ye AI, silah ambargosu uygulanacağına yatirim yapsa su anda Orta Dogu'nun en güçlü ülkesinde (Türkiye) kurulu olan üslerine isi düştüğü zaman tam erişim saglardi. ABD, bugün Orta Doğu'da bir orgutle mücadele edecek olsa keyfimiz isterse hiçbir uçak kaldirtmayiz. NATO ve BM'den de ayrilsalar da YPG'nin savunucu ama unsuru kalmasa. Avrupa PKK gibi orgutleri desteklemek yerine kendi sorunlarina odaklansin. ABD resmen kendini rakip ilan etti. BM Israil'e karşı yaptırım yapacağında ABD veto ediyor. Bir defolsa keşke.

Son düzenleme:
ABD, Rusya'nın askeri gücünü yok edebilme fırsatı varken eliyle geri itiyor ve insanlara halen daha Rusya güçlüymüş imajı yaratıyor.
5 binden fazla termonükleer savaş başlığına sahip bir ülke isterse hiç tankı, uçağı, gemisi olmasın yine de süper güçtür. Ordusu yoksa bile ne yapacaksın? İstila mı edeceksin? Kendi sonları gelirken bunu sessiz bir şekilde bekleyeceklerini sanmıyorsun herhalde. Bu kapasiteye sahip bir ülkeyi sıkıştırırken sınırını bilmezsen kendiyle birlikte her şeyi imha eder.