creazy

Başarılı
Merhaba arkadaşlar,

Aile içi iletişimden eğitime, inanç anlayışından toplumsal baskılara ve hatta akraba evlilikleri gibi hassas konulara kadar geniş bir perspektifle Türk aile yapısı hakkında bir sohbet başlatmak istiyorum.

Sizce Türk aileleri gerçekten iyi mi, yoksa derinlerde ciddi sorunlar mı barındırıyor? Mevcut durumda ailelerin çocuklarına yaklaşımları yeterince sağlıklı mı? Bu konular hakkında neler düşünüyorsunuz?

Sizce 2050–2100 yılları arasında Türk aile yapısı daha bilinçli, daha sağlıklı ve daha anlayışlı bir hale gelebilir mi, yoksa mevcut düzen devam mı eder?

Görüşlerinizi merak ediyorum. Katkı sağlayan herkese şimdiden teşekkürler.

Hayır, Türk aileleri iyi değil. Mevcut durumda ailelerin çocuklarına yaklaşımları hiç sağlıklı değil. Var mı başka soru?

Bazı ailelerin kız çocuklarını zorla başörtüsü takmaya yönlendirmesi veya isteği dışında kur'an kurslarına göndermesi gibi durumlar, maalesef toplumumuzda hala yaşanabiliyor.

Sizce bu tür yönlendirmeler bir çocuğun kendi fikirlerini, inançlarını ve özgür iradesini yok saymak değil midir? Eğer ortada bir baskı, psikolojik zorlama ya da çocuğun ruhsal gelişimini etkileyen bir durum varsa, bu, çocuk haklarına aykırı bir durum olarak kabul edilmez mi?

Peki ya devlet? Devlet, bu tür durumlara neden müdahale etmiyor ya da edemiyor? Böylesine ciddi bir durumda devletin, çocuğu koruma altına alması gerekmez mi? Yoksa sistem içinde bu tür olaylar görmezden mi geliniyor?

Sizce bu konu sadece bir inanç meselesi mi, yoksa aynı zamanda özgürlük, eğitim ve çocuk hakları meselesi midir?

Bazı ailelerin kız çocuklarını zorla başörtüsü takmaya yönlendirmesi veya isteği dışında kur'an kurslarına göndermesi gibi durumlar, maalesef toplumumuzda hala yaşanabiliyor.

Sizce bu tür yönlendirmeler bir çocuğun kendi fikirlerini, inançlarını ve özgür iradesini yok saymak değil midir? Eğer ortada bir baskı, psikolojik zorlama ya da çocuğun ruhsal gelişimini etkileyen bir durum varsa, bu, çocuk haklarına aykırı bir durum olarak kabul edilmez mi?

Peki ya devlet? Devlet, bu tür durumlara neden müdahale etmiyor ya da edemiyor? Böylesine ciddi bir durumda devletin, çocuğu koruma altına alması gerekmez mi? Yoksa sistem içinde bu tür olaylar görmezden mi geliniyor?

Sizce bu konu sadece bir inanç meselesi mi, yoksa aynı zamanda özgürlük, eğitim ve çocuk hakları meselesi midir?
Devlet konusunu hiç açmayalım çıkamayız hocam. Aynı zamanda Türkiye'de özgürlük, eğitim ve çocuk haklarının olmadigini, en azından ebeveynlerin bilmediğini düşünüyorum.

Aslında küçük yaşta zorla kuran kursuna gondermek, başörtüsüne zorlamak doğru yanlış ama tamamen de özgür bırakmamak gerekiyor. Her daim başında olup doğru yanlış neyse öğretilmeli ve seçenekler önüne sunulmalı ki çocuk kendi seçimlerini yapabilmeyi öğrensin küçük yasta. Ama Türkiye'de bu iş böyle işlemiyor maalesef.

Kesinlikle ileride aile yapısı daha iyi gider. Ama ileride inanç azalacağı için aileden ziyade gayrimeşru ilişki ve gayrimeşru çocuk görülebilir.

Şu an öyle bir hal almış durumda ki, hala eski dönemlerden "Ben en iyisini bilirim!" anlayışı bile devam ediyor ailelerde.

Miras kavgaları desen ayrı dert.

Çocukların düşüncelerini önemsemeyen sözde yaşlarının fazla olması sebebiyle "tecrübeliyiz" düşüncesinden çıkamayan anne ve babalarla dolu. Baskıcılığı, psikolojik yıpranması bitmeyen aile düzenidir. Sonradan çocukların eline para geçip, para kazanmaya başlayıp kendi isteklerini yapınca anne baba tarafından "itaatsiz ve yoldan çıkmış" damgası yediğiniz aile düzenidir.

Çocukların düşüncelerini önemsemeyen sözde yaşlarının fazla olması sebebiyle "tecrübeliyiz" düşüncesinden çıkamayan anne ve babalarla dolu. Baskıcılığı, psikolojik yıpranması bitmeyen aile düzenidir. Sonradan çocukların eline para geçip, para kazanmaya başlayıp kendi isteklerini yapınca anne baba tarafından "itaatsiz ve yoldan çıkmış" damgası yediğiniz aile düzenidir.
Son derece katılıyorum, akıl yaşta değil başta diye boşa dememişler. Bunun birde sırf ailesi yüzünden çok ağır travmalara maruz kalmış insanlarda var.

Çocuklarını kendi malları olarak görme huylarını çok iyi bir şekilde deneyim ettiğimden biliyorum. Birçoğu çocuk yetiştirmek hakkında en ufak bir bilgiye sahip değil. Beni aile ve çocuk kavramlarından o kadar soğuttular ki kısır olduğum için mutlu oluyorum.