cemkaraca

Yetkin
Merhaba,

Türk kültüründe yok diye biliyorum. Sevgililer günü, anneler günü vs. böyle şeyler var mı? Atatürk sayesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi açılış günü olan 23 Nisan'da Çocuk bayramı var bi bildiğim. Birde diğer national bayramlar var. Religion bayramlar Türk kültüründe değil zaten onlar ayrı bir şey. Kısacası, sevgililer günü gibi özel günler Türk kültüründe var mı? Hani yılbaşı eski Türklerde özel gun olarak kutlanıyordu da bu da onun gibi bir şey mi?

1800'lü yıllarda batıda ortaya çıktı diye biliyorum. Zamanında bir hocamın Katolik inancına dayandırdığını da görmüştüm. Türk kültüründe önceden olan bir şey değil yani muhtemelen ama bunun bir önemi olduğunu sanmıyorum. Türk ülkelerinde fazlasıyla önemsenen bir gün çünkü.

Ek not: İnternetten biraz baktım ve eski Türklerde Sevgililer Günü'ne benzeyen bir şölen, bayram vb. göremedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Emperor Claudius II executed two men — both named Valentine — on Feb. 14 of different years in the third century. Their martyrdom was honored by the Catholic Church with the celebration of St. Valentine's Day.

1741761666665.webp

1741761685918.webp

npr.org denen bu siteye göre Valentine isimli iki kişi, 3. yüzyılda farklı yılların 14 şubatlarında padişah tarafından şehit edilmiş ve kilise bu günü şehit günü yapmış. Sevgili anlamındaki valentine ile bile alakası yok buna göre.

Anladım. Sanırım eğer yanlış anlamadıysam, Türkiye'nin batılılaşma sürecinde ortaya çıkan özel günlerden biri. Çünkü dedemlere sorduğumda 1970'lerde öyle bir şeyin olmadığını söylemişti. Son 20 yılda Türkiye batılılaşmaya çok fazla yaklaşıyor o yüzden batılı devletlerinin sahip olduğu özel günlerin gelmesi de olası diye düşünüyorum. Bu şekilde mantıklı geliyor harbiden.

Valentine isimli klise papazıydı yanlış bilmiyorsam roma zamanında evlenmesi yasak olan roma askerlerini evlendirdiği için idam edilmişti. İlk başta onu anmak için düzenlenen törenlerden sevgililer gününe denk geldi.

Yoktur. Bunlar Amerika'nın oyunları yeğenim. Git kız arkadaşına hediye adı altında gereksiz şeyler alasın diye uyduruldu. (!)

Son yıllarda girmiştir hayatımıza.