outcastagne

Uzman
Merhaba,

Aşağıda bilgileri bulunan sabit internetimde, resimlerde de göreceğiniz üzere bufferbloat ve indirme sırasında düşük hız sorunu yaşamaktayım. İnternette benzer tarife ve cihazı kullanan kişiler görüyorum fakat benim gibi problem yaşamıyorlar.
Sizce sorunun asıl kaynağı ne olabilir?
Yardımlarınızı bekliyorum.

Router: TP-Link EX20v
ONT: Nokia G-010G-Q
ISS: Türk Telekom
Tarife: 1000/50 Mbps

1745000685356.webp

1744478034689.webp

Son düzenleme:
Saha Nokia ise maalesef olt kaynaklı bufferbloat var, ben uzun süredir uğraşıyorum.
İstersen QoS uygula fakat tam çözülmez hafifler.
30ms ama 400-500ms var gibi buffer, bende muzdaribim :)

Saha Nokia ise maalesef olt kaynaklı bufferbloat var, ben uzun süredir uğraşıyorum.
İstersen QoS uygula fakat tam çözülmez hafifler.
30ms ama 400-500ms var gibi buffer, bende muzdaribim :)
Sahadan yana bilgim yok maalesef hocam.

Buffer sorununu da bir kenara koyacağım ama hızı tam alamamak can sıkıcı oluyor açıkçası. NVMe SSD üzerinde bile Steam'de hızın %60-70'i kayboluyor.

Sahadan yana bilgim yok maalesef hocam.

Buffer sorununu da bir kenara koyacağım ama hızı tam alamamak can sıkıcı oluyor açıkçası. NVMe SSD üzerinde bile Steam'de hızın %60-70'i kayboluyor.

ONT cihazın Nokia ise sahada Nokia'dır.
İndirirken hız düşüklüğü bufferbloat ile dolaylı yoldan alakalı. Diğer yandan CPU ve SSD gücü ayrıca sunucu hızı etken.

Kullandığı ONT'nin Nokia olması(olt büyük ihtimal Nokia) sebebiyle buffer oluşmasından bahsediyorum.
Havai fiber olt cihazı değil altyapının topolojisidir.

Air fiber falan diyorsan, ONT kullanılmıyor onda :)
Bende Türk Telekomun çektiği Havadan Fiber Optik kablolarla gelen altyapı var ondan bahsediyorum. GPON değil mi bu da ?

Bende Türk Telekom'un çektiği Havadan Fiber Optik kablolarla gelen altyapı var ondan bahsediyorum. GPON değil mi bu da?

Havai fiber: oltden çıkan Fiber Core'nin direk veya binalar üzerinden asılı çekilmesi demektir.

Air fiber: Radyo ile verilen internettir, yani evin çatısında anten olur ubiquti o alır senin routera iletir. GPON değildir yani.

Evet havai ile çekilende GPON oluyor.
Fakat konu ile alakasını anlamadım.

Havai fiber: oltden çıkan Fiber Core'nin direk veya binalar üzerinden asılı çekilmesi demektir.

Air fiber: Radyo ile verilen internettir, yani evin çatısında anten olur ubiquti o alır senin routera iletir. GPON değildir yani.

Evet havai ile çekilende GPON oluyor.
Fakat konu ile alakasını anlamadım.
Tekrar okudum yanlış anlamışım ben hocam pardon.

İndirirken hız düşüklüğü bufferbloat ile dolaylı yoldan alakalı. Diğer yandan CPU ve SSD gücü ayrıca sunucu hızı etken.
Hocam bilemiyorum açıkçası Ryzen 5 4500 işlemci ve WD SN550 SSD var sistemde. Darboğaz olur düşüncesiyle ilk başta hattımı 500 Mbps mi alsaydım diye kararsızdım ama fiyat farkı çok fazla olmadığından 1000 Mbps aldım. QoS bile açsam fayda etmiyor şu anda.

ONT’ye bakıyorum gözle görülür bir sıcaklığı da var. Yılların Nokia’sında niye böyle bir sıkıntı oluyor anlamıyorum. İşin kötü yanı bir çaresi bulunmuyor bunun galiba. Komple hattı değiştirecek halimiz yok.