Türk Telekom CGNAT sorunu

hkn27

Uzman
Türk Telekom 1000 Mbps fiber internet paketim var ve kullanıyorum. eFootball oyununda maçın ortasında “bağlantı hatası” diyerek maç sonlandırılıyor ve giriş ekranına atıyor. Türk Telekom müşteri hizmetlerini 4-5 kez aramama rağmen çözüm odaklı konuşmadılar. “her şey normal, sıkıntı yok; arıza kaydı oluşturamayız.” diyerek geçiştirdiler. Böyle bir hizmet olabilir mi? Hâlâ bana Wi-Fi güçlendirici, statik IP gibi ıvır zıvır şeyler satmaya çalışıyorlar. Tonla para veriyorum; üstüne bir de ekstra bir şeyler satarak hatalarını düzeltmeye çalışıyorlar. Böyle bir sorun yaşayıp çözebilen var mı ya da yapabileceğim bir şey var mı? Sistemim Windows 11, her şey güncel. Donanımım güncel, kablolarım sıfır ve kablolu kullanıyorum. Modem arayüzünü kurcalayıp birkaç şey denedim ama çözüm olmadı. Yardımcı olursanız sevinirim.

Klasik Türk Telekom işte sana 1000 Mbps hızı satarlar ama o hızı sunucuya stabil ulaştırmayı beceremezler. Yaşadığın durum tamamen CGNAT havuzundaki IP çakışması ve kötü yönlendirme rezaleti. Müşteri hizmetleri sadece sinyal var mı diye bakar, paket kaybıyla ilgilenmez.

Tek gerçek çözümün diyebileceğim şey statik IP alıp o havuzdan kurtulmak. Ayrıca Windows 11 üzerinde IPv6'yı kapatıp Ethernet kartının güç tasarrufu modunu devre dışı bırakmayı dene. Bunlar da olmazsa, altyapı ne kadar fiber olursa olsun Türk Telekom'un o hantal IP havuzunda bu kopmaları yaşamaya devam edersin.

Hocam, önce cevabın için teşekkür ederim. Ben de onu yazmayı unutmuşum; IPv6'ya geçsem bir etkisi olur mu diyecektim. IPv6 kapalı mı, açık mı onu hiç kontrol etmedim, ona bir bakayım. Bir de ben masaüstü kullanıyorum. Ethernet kartı güç tasarrufu olayını hiç duymadım senden duyuyorum onu da denerim.

Rica ederim, net konuşayım IPv6 meselesi Türk Telekom altyapısında tam bir kumar. Yapılandırma oturmadığı için oyun sunucularıyla el sıkışırken paket kaybı yaptırıyor eğer açıksa direkt kapatıp dene. Ethernet güç tasarrufu ise masaüstünde bile olsa Windows'un işgüzarlığıdır. Aygıt Yöneticisi'nden kartın özelliklerine girip güç yönetimi sekmesindeki o tiki kaldır yoksa sistem trafiği boşta sanıp kartı anlık uyutur, maçtan atılırsın. Bunlar da çözmezse, dediğim gibi statik IP parasını bayılmadan o kalabalık havuzdan ve kopmalardan kurtulamazsın.

Statik IP alarak sorunlarının çoğundan kurtulabilirsin ama eğer sorun rota ise muhtemelen onla bile düzelmez. Çünkü IP havuzunu paylaşmak ve port açamamak ile ISS'in sunduğu rota farklı sorunlar. Statik IP alınca farklı rota üzerinden sunucuya ulaşacaksın diye bir kural yok. ISS aynı rotayı kullanıyor olabilir.

Ki EA oyunları Turkcell ve Turk Telekom ile çok problem yaşıyor. Bu bir gerçek. Statik IP ile de çözülmüyor genelde. Ama gene de almanı tavsiye ederim.

@Guilty Conscience arkadaşın dediğinin aksine IPv6'yı kapatma. Turk Telekom IPv6 yayılımında en önde gelen ISS. Ayrıca IPv6 kapatmanın hiçbir şeye faydası olmaz, hele oyunlara hiç olmaz. EA sunucuları, EA App, FIFA sunucuları, vs bunların hiçbir zaten IPv6 kullanmıyor. Piyasada IPv6 kullanan oyunları tek elle saymak mümkün. Yani IPv6 kapatman senin oyun deneyimini hiç değiştirmeyecek. Açık olması da değiştirmeyecek. Hatta kapatırsan normal web gezinme tecrüben daha kötü olur. Çünkü IPv4'ün aksine IPv6'da NAT diye bir şey yok, yani doğal olarak CGNAT diye bir şey de yok.

Statik IPv4 alarak dene. Sorunun çözülerse güzel. Çözülmez ise (muhtemel), BTK şikayeti dışında yapacak bir şey yok.

Bu arada ekleme yapayım. CGNAT zorunlu bir uygulama değil. BTK'nın böyle bir dayatması yok. ISS'ler işlerine geldiği için yapıyor. BTK üzerinden CGNAT havuzundan çıkmak istediğinizi ve dinamik havuza geçmek istediğiniz hakkında şikayet açın eğer statik IP almak istemiyorsanız.

Tamam ama ben şöyle biliyorum IPv6 teoride NAT ve CGNAT belasını ortadan kaldırdığı için harıka bir teknoloji, ancak Türk Telekom tarafında yönlendirme yapılandırması hala tam oturmuş değil ki. Paketler sunucuya giderken hatalı yönlendirmeler yüzünden havada kalabiliyor veya protokol çakışması yaşatabiliyor.

Oyunlar IPv6 kullanmıyor olsa bile, arka planda sistemin bu protokoller arasında el sıkışmaya çalışırken yaşadığı milisaniyelik kararsızlık, eFootball gibi anlık veri akışı isteyen oyunlarda bağlantı hatası almana yetiyor. Web gezinme hızın üç beş milisaniye düşsün önemli değil, şu anki öncelik oyunun stabilitesi. Bu yüzden arıza tespiti için en mantıklısı IPv6’yı kapatıp hattı saf IPv4 ile test etmek; sorun yine çözülmezse zaten tek gerçek çıkış yolun Statik IP.

Hocam şunu eklemeyi unuttum: daha önce VPN ile yaptığım denemelerde sorun çözülmüştü, bunu belirtmeyi atlamışım. Asıl canımı sıkan şey, zaten parasını ödediğim bir hizmeti kullanabilmek için ekstra şeyler almaya zorlanıyor olmam. Durumum yerinde, gerekirse onu da alabilirim ama almadan önce her yere şikayet edeceğim. Tamam ben alabiliyorum ama alamayan insanlar ne yapacak? Rezillik mi çekecekler? Yazık değil mi? Bu resmen dolandırıcılık.

VPN ile düzelmesi zaten olayın hızla değil, tamamen Türk Telekom'un hatalı yönlendirmesi ve IP bloğuyla ilgili olduğunun kanıtı olmuş. VPN seni o sorunlu rotadan çıkarıp farklı bir tünelden geçirdiği için sistem rahatlıyor.

Dediğin gibi, parasını verdiğin hizmeti stabil kullanabilmek için statik IP gibi ek ödemelere zorlanmak resmen kullanıcıyı köşeye sıkıştırmak. Durumu olan alır geçer ama alamayanın oyun zevki Türk Telekom'un insafına kalıyor. Bu gerçekten kabul edilebilir bir hizmet anlayışı değil altyapı fiber olsa ne yazar, yazılım ve yönlendirme tarafı böyle hantalken? Sen yine de şikayetlerini yap, BTK üzerinden de mutlaka kaydını oluştur.

Bu dediklerinin maalesef gerçeklere bir yansıması yok. İşletim sisteminin modem üzerinden lokal veya public bir IPv6 adresinin olmasının herhangi bir işleyişe (oyun, web gezinmesi, vs) negatif veya pozitif bir efekti olmaz. Ki zaten IPv6 aktif ise 4 adet adresi vardır. İki tane lokal IPv6, iki tane public IPv6.

IPv6 kapatmanın veya açmanın hiçbir faydası olmaz konu sahibine.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…