Hangi SFP modülü kullanıldı? Türk telekom fiber kablo doğrudan takılabiliyor mu ONT'ye giren?
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Evet hazırlayacağım bugün yarın.
Bu rehberde, uzun süreli araştırmalarım sonucunda FTTH (Fiber to the Home) altyapısında klonlama yöntemi kullanarak ONT/ONU cihazlarının nasıl değiştirileceğini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Ayrıca, SFP GPON modülleri ile bağlantı kurulumu yapmayı ve internet sağlayıcının verdiği donanım limitlerini aşmayı adım adım ele alacağız.
PON Teknolojisi
Fiber PON teknolojisi, tamamen pasif bileşenler kullanarak yüksek hızlı ve ölçeklenebilir veri iletimi sağlayan bir fiber optik erişim altyapısıdır. Bu teknoloji, başlangıçta GPON (Gigabit Passive Optical Network) ve EPON...- Majdev
- ftth nasıl ont
- Forum: İnternet Erişimi
Hangi SFP modülü kullanıldı? Türk telekom fiber kablo doğrudan takılabiliyor mu ONT'ye giren?
Çözüldü: PON Altyapısında SFP İle Bağlantı Nasıl Kurulur?
Merhabalar, Bu başlık altında Türk Telekom'un GPON altyapısında SFP ile bağlantı kurmak için çalışmalar yapmayı planlıyorum. Amacım ONT cihazı olmadan internet erişimi sağlamak. Bu nedenle ilerleyen süreçte yaptığım çalışmaları burada paylaşacağım. Katkıda bulunan herkese şimdiden teşekkür...
Burada uzunca konuştuk, müsait zamanda bakın isterseniz.
Mertcan39
Yetkin
Çözüldü: PON Altyapısında SFP İle Bağlantı Nasıl Kurulur?
Merhabalar, Bu başlık altında Türk Telekom'un GPON altyapısında SFP ile bağlantı kurmak için çalışmalar yapmayı planlıyorum. Amacım ONT cihazı olmadan internet erişimi sağlamak. Bu nedenle ilerleyen süreçte yaptığım çalışmaları burada paylaşacağım. Katkıda bulunan herkese şimdiden teşekkür...www.technopat.net
Burada uzunca konuştuk, müsait zamanda bakın isterseniz.
Konuyu merakla okudum konuda uğraşan herkesin eline sağlık. Benim de bazı dostlarım sol altyapısında birden çok SFP ile çıkış almayı denemişti ancak başaramamıştı. TurkNet'in kendi içinde çalışan biri fiber altyapısını SFP ile kullanıyordu kendini kayıt ettirmişti
Film gibiKonuyu merakla okudum konuda uğraşan herkesin eline sağlık. Benim de bazı dostlarım sol altyapısında birden çok SFP ile çıkış almayı denemişti ancak başaramamıştı. TurkNet'in kendi içinde çalışan biri fiber altyapısını SFP ile kullanıyordu kendini kayıt ettirmişti![]()
Mertcan39
Yetkin
Film gibiFurkan ve ben (miclhmo) döktürdük sayfalarca. Diğer sayfalarda da verdiğim en teknik bilgiler var, oraları da okumanızı tavsiye ederim. Bu tarz (santral tarafı) bilgileri normalde vermek biraz sıkıntıydı ama ben yine de verdim
![]()
Bu tür bilgilere erişmek çok zor gerçekten. Türkiye de internet konusunda deneyimli birilerini bulmak ve sohbet etmek epey zor. ISS'nin kendi çalışanları bile birçok şeyden bir haberler.
Maalesef öyle.Bu tür bilgilere erişmek çok zor gerçekten. Türkiye de internet konusunda deneyimli birilerini bulmak ve sohbet etmek epey zor. ISS'nin kendi çalışanları bile birçok şeyden bir haberler.
Şurada, yapılan işlemler hakkında güzel bir özet geçiliyor. Direkt konuya girmek isteyenler için.
PON Altyapısında SFP İle Bağlantı Nasıl Kurulur?
Son düzenleme:
Dün bir arkadaş isyeri VPN'ine Vodafone ile (mobil veri paylaşarak Laptopda internete baglaniyor, KYK yurdunda) baglanamadigi icin aramis, daha Wireguard ne demek onu bilmiyorlarmisBu tür bilgilere erişmek çok zor gerçekten. Türkiye de internet konusunda deneyimli birilerini bulmak ve sohbet etmek epey zor. ISS'nin kendi çalışanları bile birçok şeyden bir haberler.
Bilmeleri zaten olası değil. Muhtemel mağarada, kuvvetle muhtemel en derininde, yaşayan mahlûkâtları müşteri hizmetleri olrak atıyorlar.
Bilseler bile bilmiyoruz derler çünkü yalancı olmadan müşteri temsilcisi olunmaz. Angajman kuralının ilk sırasında yalan söylemek vardır.
Konuyu okudum ve öğrendiklerimi yazıyorum adım adım:
Ek not: Asus Router ile denenecekse WAN IP adresini statik yapmak gerekebilir.
Sonuç: Sanırım Huawei MA5671A Smartax Optical Network Fiber Optic Terminal FTTH GPON ONT SFP, ASUS BE88U ile uyumlu olacak. @Majdev de onaylarsa ben de bundan sipariş verebilirim. Ben MikroTik işlerine girmek istemiyorum. Son kullanıcının yaapbileceği bir şey lazım.
Olmazsa OpenWrt destekli ve yine ASUS SFP portlu bir ürün bakacağım.
- İşlem için bir statik IP gerekiyor gibi. Sonrasında da manuel IP vermek gerekiyor.
- Bazı bölgelerde ONT ve OLT seri numarası numarası dışında da doğrulama var mış. Yani SN numarasını ve MAC adresini klonladınız diyelim; eğer bölgenizde başka bir doğrulama yöntemi varsa olmuyormuş.
- Ben hattımda başka bir ONT ile deneme yapmış ve internete erişebilmiştim.
- ONT Kimlik Doğrulama:SN numarası ile yapılır. Farklı bir Huawei ONT ile SN numarasını değiştirerek kimlik doğrulama yapılabilir. Ayrıca, MAC adresi değişikliği gerekmemektedir.
- MikroTik CRS309 Router kullanılmış işlem için.
- SFP olarak da Huawei OM5052 ve Cisco 10G-SR tercih edilmiş.
- Huawei GPON-ONU-Class B+I SFP de uyumlu gibi ASUS ile.
- Benim aldığım Class B, genellikle evlerde kullandığımız ürünler de Class B oluyor. Zaten ONT’nin arkasında yazar; -27 dBm'den -8 dBm'ye kadar destekliyor. Sizin gönderdiğiniz üründe bu bilgiyi göremedim. Kaynak @Majdev
- Öncelikle, standart bir ONU SFP işinizi görmeyecektir. Bu tür cihazlar genellikle "tak çalıştır" olarak tabir edilir ve "aptal stick" diye adlandırılır. İnternette gördüğümüz videolarda, SFP'lerin arayüzleri mevcut olup, bu arayüzler veya telnet üzerinden cihazı yapılandırarak doğrulama yapabiliyorsunuz. Bu akıllı stick'ler Türkiye'de bulunmuyor ve Aliexpress üzerinden getirmeniz gerekiyor. Ancak, ülkemizde 30 Euro sınırı getirildiği için bireysel olarak getirmeniz mümkün değil. Almamız gereken ürün şu: DFP-34X-2C3. Kaynak: @Majdev
- Bu sipariş edilmiş: Huawei MA5671A Smartax Optical Network Fiber Optic Terminal FTTH GPON ONT SFP | eBay
Gelelim teknik doğrulama kısmına. ONT ve OLT arasında bir iletişim var; bu iletişimi, bir yapılandırma dosyasının gönderilip alınması gibi düşünebilirsiniz. Bu dosya XML formatında gönderiliyor ve alınıyor. Benzer bir durum, Türk Telekom modemlerinde de mevcut; IP almak için bir yapılandırma dosyası gönderip alıyorlar. Linux üzerinde Wireshark kurarak tüm trafiği dinlemeye karar verdim. ONT cihazımızın gönderdiği yapılandırma dosyasını buldum, çözdüm ve XML formatındaki dosyayı kaydettim. ONT tarafından gönderilen yapılandırma dosyasında SN numarası ve cihaz bilgileri bulunuyor. OLT tarafından gelen yapılandırma dosyasında ise onay durumu, santral adı gibi bilgiler yer almakta. Bağlı olduğum santralin adı bile aslında bizim cihazlara bilgi olarak geliyormuş.
Mikrotik işletim sistemi, açık bir dünya olduğu için kaydettiğim XML dosyasını belli aralıklarla OLT'ye gönderdim. İletişim bir IP üzerinden oluyor ve POST yöntemiyle iletiliyor. OLT'yi kandırmayı başardıktan sonra WAN bilgilerimi (IP adresi, PPPoE, VLAN ID vs.) ekledim. Daha sonrasında ping attığımda internete çıkabildiğimi fark ettim. Gerekli yerel ayarlamaları da yaptıktan sonra (bu kısım size basit gelebilir ama 2 saatimi aldı), internete çıkabildim.
Ek not: Asus Router ile denenecekse WAN IP adresini statik yapmak gerekebilir.
Sonuç: Sanırım Huawei MA5671A Smartax Optical Network Fiber Optic Terminal FTTH GPON ONT SFP, ASUS BE88U ile uyumlu olacak. @Majdev de onaylarsa ben de bundan sipariş verebilirim. Ben MikroTik işlerine girmek istemiyorum. Son kullanıcının yaapbileceği bir şey lazım.
Olmazsa OpenWrt destekli ve yine ASUS SFP portlu bir ürün bakacağım.
Majdev
Yetkin
- Makaleler
- 2
Merhaba @Recep Baltaş, ilginiz ve alakanız için teşekkür ederim. Tüm süreci size özetlemek isterim. Evet, SFP ile bağlantı kurmayı başarmıştım, fakat kullandığım yöntem, elimdeki router'ın tüm performansını kaybettirmesi ve stabil olmaması nedeniyle herkesin yapabileceği bir yöntem arayışına girdim.
Biraz araştırma yaptığımda, GPON ONU SFP modüllerinin olduğunu öğrendim ve direkt bir tane Türkiye'den aldım. Ancak aldığım ürün, Türk Telekom altyapısında çalışmadı. Sebebi, SN numarasını değiştiremediğim içindi. Ayrıca aldığım SFP (Huawei Gpon-Onu-Class B), MikroTik tarafından desteklenmiyordu.
Daha sonrasında biraz daha araştırınca, videolardaki SFP'lerin kısmen router diyebileceğimiz web arayüzlü olduklarını öğrendim. Bu SFP'ler, ONT gibi SN değiştirerek bağlantı kuruyor ve sonrasında SFP içinde arayüzden WAN bağlantısı ayarlanıyor (PPPoE, VLAN ID vs.). Böylece taktığımız cihaz o SFP üzerinden internete çıkıyor. Bu sürümü sipariş ederken 30 Euro sınırına takıldım; bu sebeple AliExpress üzerinden siparişi veremedim.
Biraz daha araştırınca Huawei MA5671A modeline denk geldim. Bu ürün Türkiye'de zamanında satılmış, çünkü ikinci el sitelerinde de mevcutmuş. Ancak ben sipariş vereceğim zaman Türkiye'de sıfır veya ikinci el bulamadım. Ben de "ya gelir ya gelmez" düşüncesiyle eBay üzerinden sipariş geçtim. Satıcıya sorun yaşamamak için fiyatı düşük göstermesini istedim; nasıl yaptı bilmiyorum ama 50 Dolar üzerinde bir ücret ödeyerek siparişi geçtim. 1 ay sonra PTT ile adresime getirildi, 152 TL ücret ile teslim edildi. Bu ürün, teslim edildiği tarihten beri ülke dışındayım ve bu hafta sonu döneceğim.
Ürünün çalışacağından %90 eminim çünkü global forumlarda hatırladığım kadarıyla bu ürün çok kullanılmış. Aynı zamanda bu ürün hakkında çalışmalar yapılmış. Aldığım ürünün de bir arayüzü var ve yine bir router mantığında çalışıyor. Dilerseniz benden haber bekleyin, test sonuçlarını sizlerle paylaşayım. Eğer olursa, ürünü size gönderebilirim; Asus üzerinde de çalışırsa bir rehber hazırlarız.
Ek olarak bu ürünün modlanıp root erişimi alması gerekiyor daha sonrasında web arayüzü açılıyormuş. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Biraz araştırma yaptığımda, GPON ONU SFP modüllerinin olduğunu öğrendim ve direkt bir tane Türkiye'den aldım. Ancak aldığım ürün, Türk Telekom altyapısında çalışmadı. Sebebi, SN numarasını değiştiremediğim içindi. Ayrıca aldığım SFP (Huawei Gpon-Onu-Class B), MikroTik tarafından desteklenmiyordu.
Daha sonrasında biraz daha araştırınca, videolardaki SFP'lerin kısmen router diyebileceğimiz web arayüzlü olduklarını öğrendim. Bu SFP'ler, ONT gibi SN değiştirerek bağlantı kuruyor ve sonrasında SFP içinde arayüzden WAN bağlantısı ayarlanıyor (PPPoE, VLAN ID vs.). Böylece taktığımız cihaz o SFP üzerinden internete çıkıyor. Bu sürümü sipariş ederken 30 Euro sınırına takıldım; bu sebeple AliExpress üzerinden siparişi veremedim.
Biraz daha araştırınca Huawei MA5671A modeline denk geldim. Bu ürün Türkiye'de zamanında satılmış, çünkü ikinci el sitelerinde de mevcutmuş. Ancak ben sipariş vereceğim zaman Türkiye'de sıfır veya ikinci el bulamadım. Ben de "ya gelir ya gelmez" düşüncesiyle eBay üzerinden sipariş geçtim. Satıcıya sorun yaşamamak için fiyatı düşük göstermesini istedim; nasıl yaptı bilmiyorum ama 50 Dolar üzerinde bir ücret ödeyerek siparişi geçtim. 1 ay sonra PTT ile adresime getirildi, 152 TL ücret ile teslim edildi. Bu ürün, teslim edildiği tarihten beri ülke dışındayım ve bu hafta sonu döneceğim.
Ürünün çalışacağından %90 eminim çünkü global forumlarda hatırladığım kadarıyla bu ürün çok kullanılmış. Aynı zamanda bu ürün hakkında çalışmalar yapılmış. Aldığım ürünün de bir arayüzü var ve yine bir router mantığında çalışıyor. Dilerseniz benden haber bekleyin, test sonuçlarını sizlerle paylaşayım. Eğer olursa, ürünü size gönderebilirim; Asus üzerinde de çalışırsa bir rehber hazırlarız.
Ek olarak bu ürünün modlanıp root erişimi alması gerekiyor daha sonrasında web arayüzü açılıyormuş. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.