Canepe

Uzman
Yer
Denizli, Türkiye
Selamlar,

Dün hız testi yaparken farketmiştim, bugün farklı bir forumda daha gördüm verildi yazısını. IP adresimi kontrol edince bayağı IPv6 tanımlanmış görünüyor. Sizde durumlar nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Daha önce veriyor muydu yoksa ben mi yanlış biliyorum? Daha önce IPv4 idim, değişmiş bulunuyor.
Mayıs ayı itibariyle yeni yeni verilmeye başlandı hocam. Türk Telekom altyapısında IPv6'yı benim bildiğim sadece TürkNet veriyordu o da bir süre sonra bazı sebeplerden dolayı iptal oldu zaten.

Ne gibi avantajlari oluyor IPv6'nin hocam bilginiz var midir?
IPv4 adresler artık tükenmekte hocam, hatta sunucu firmalarına vs. ciddi fahiş fiyatlar üzerinden satılmakta.

IPv6 daha fazla öbek içerdiğinden gelecekte çok daha fazla kullanıcı için çok daha fazla benzersiz adres demek oluyor. Bu sayede kirli IP'ler (IPv4) kullanmak yerine daha kullanılmamış IP adresleri kullanabiliyoruz. Daha güvenli olması, güvenlik protokolleri vs. de yanında cabası.

Ne gibi avantajlari oluyor IPv6'nin hocam bilginiz var midir?
Dünyada IPv4 stokları bitti hocam. Bu yüzden CGNAT isimli bir sistem sayesinde şu an IPv4 kullanıyoruz. Kısaca özetlemem gerekirse CGNAT bir çok kullanıcıyı tek bir IP ile internete çıkış yaptıran bir sistem. Birisi size ev adresini sorduğunda sadece mahalleye kadar bilgi verebiliyormuşsunuz gibi düşünün.

Ipv6'da ise böyle bir stok sorunu yok. Her cihaza tek tek IP adresi verilebiliyor bu sayede hem CGNAT gibi bir aracı ile uğraşmamış oluyorsunuz hem de bu sefer ev adresinizi direkt belirtebiliyorsunuz. Daire numaranıza kadar. Bu sayede internet kaliteniz iyileşiyor, (ping sürelerinde azalma gibi), IPv6 destekli sitelere girebiliyor ve istediğiniz gibi sunucu açabiliyorsunuz. (IPv4'te CGNAT yüzünden sunucu açmak çok zahmetli, çünkü sunucuya erişebilmeniz için gereken ev adresiniz yok öyle düşünün :D )

Dünyada IPv4 stokları bitti hocam. Bu yüzden CGNAT isimli bir sistem sayesinde şu an IPv4 kullanıyoruz. Kısaca özetlemem gerekirse CGNAT birçok kullanıcıyı tek bir IP ile internete çıkış yaptıran bir sistem. Birisi size ev adresini sorduğunda sadece mahalleye kadar bilgi verebiliyormuşsunuz gibi düşünün.

IPv6'da ise böyle bir stok sorunu yok. Her cihaza tek tek IP adresi verilebiliyor bu sayede hem CGNAT gibi bir aracı ile uğraşmamış oluyorsunuz hem de bu sefer ev adresinizi direkt belirtebiliyorsunuz. Daire numaranıza kadar. Bu sayede internet kaliteniz iyileşiyor, (ping sürelerinde azalma gibi), IPv6 destekli sitelere girebiliyor ve istediğiniz gibi sunucu açabiliyorsunuz. (IPv4'te CGNAT yüzünden sunucu açmak çok zahmetli, çünkü sunucuya erişebilmeniz için gereken ev adresiniz yok öyle düşünün :D )

Hocam Allah kahretsin CGNAT'i var ya sunucuya port acmak icin 2 saat ugrastiktan sonra musteri hizmetlerini aradim adamlara anlatiyorum durumu bir turlu cozemediler cunku hicbiri CGNAT nedir bilmiyor. En sonunda statik IP alin duzelir dediler ona da aylik 169 lira ekstra para istiyorlarmis, benim sunucu isi yatti orada 🤣.