Türk Telekom kazı ile fiber getirmek için 265.000 TL istedi

Aynı şeyleri düşündüm inan bana:

Poseidon: Merhaba, buyurun.

Türk Telekom (Baran): Alaattin Bey merhaba. Ben Türk Telekom Samsun Bölge Müdürlüğü'nden arıyorum. Bayram öncesinde altyapı talebinizle ilgili bir yazı ulaşmıştı da, müsaitseniz altyapı bedeli hakkında bilgi vermek istedim. Sistem maliyetimiz (yer altı vesaire) vergiler hariç normalde 200.172 lira tutuyor. KDV, ÖİV ve damga vergisi matrahı dahil toplam maliyet ise karışıklık olmasın diye direkt söyleyeyim, 262.310 lira tutuyor.

Poseidon: 262.310 lira mı? Siz Türk Telekom Samsun Bafra'nın tam olarak hangi tarafındasınız? BTK Bölge Müdürlüğü ile bir bağlantınız var mı?

Türk Telekom (Baran): Biz Türk Telekom Bölge Müdürlüğü'ndeyiz Alaattin Bey, BTK ile ayrı kuruluşlarız.

Poseidon: Anladım. Yanlış anlamayın diye soruyorum, yakın zamanda BTK Samsun Bölge Müdürü'nün yanına gitmiştim. Bana 2 ay içinde hiçbir ücret ödemeden altyapının yapılacağını, kazıların başlayacağını söylemişlerdi Bafra'dan gelen ekipler için. Sonrasında BTK Bölge Müdürü Mustafa Semerci Bey bana bir kağıt yolladı. Kağıtta açıkça yazmıyor ama durumdan ötürü 4 katı fiyat çıktığını belirtti kendisi. Sonrasında bana "Sana 4 kat fiyat çıkarmışlar, 2027'lerde Cimer üzerinden bize tekrar ulaşırsın" gibisinden bir açıklama yaptı. Dolayısıyla BTK tarafından size gelen, sonrasında bir bildirim oldu mu, onu merak ediyorum.

Türk Telekom (Baran): Şöyle Alaattin Bey, bize valilik tarafından Bölge Müdürlüğü'ne bir yazı ulaşmış bayramın hemen öncesi gibi bir tarihte. Valiliğe yazmış olduğunuz yazıdaki adres ve bilgilendirme üzerinden konu bize iletildi. Biz de hemen maliyet çıkarılması için ilgili ekibe yönlendirdik ve "Müşteri ne kadar maliyetle altyapı yaptırabilir?" diye sorduk, bu fiyat çıktı. BTK nezdinde bize ulaşan bir şey var mı, orasını ben bilmiyorum, elime öyle bir şey gelmedi. Biz bu süreci tamamen valilik yazısına istinaden başlattık.

Poseidon: Anladım, tabii bu kadar maliyet çıkacağını hesap etmemiştim. Bölge Müdürü bana en yakın fiberin emniyet tarafında, yaklaşık 150 metre civarında olduğunu söylemişti. Onun haricinde istasyon ya da kutu olarak galiba 1 kilometre mesafedeymiş. Peki ben bunu havadan noktadan noktaya (wireless/anten) sistemine çevirebilir miyim? Masrafını karşılamak şartıyla havadan sizin taraftan abone edilerek alma şansım var mı? Kazıya gücüm yetmeyecek çünkü. Anten masrafını ben karşılasam maliyeti düşürme şansımız olur mu?

Türk Telekom (Baran): Şöyle, oranın havadan (RL olarak) temin edilip edilemeyeceğini teknik taraftan bir araştırayım, bilgi alayım. Eğer olabiliyorsa, bu sefer de karşımıza tek seferlik altyapı bedeli yerine aylık bir fatura tutarı çıkabilir. Yani altyapıyı biz karşılarız ancak aylık faturanıza yansıyacak şekilde bir ödeme çıkabilir. Ben teknik ekiple bunu bir görüşeyim, ona göre tekrar konuşalım.

Poseidon: Çok memnun olurum, olurunu bu şekilde yapalım. Eğer havadan lisans ödemesi ya da log tutulması gibi üst düzey bir şeye gerek yoksa mesafenin çok uzak olduğunu düşünmüyorum. Kurumsal olarak başvurmadığım sürece devlet de bana bu hakkı vermez büyük ihtimalle.

Türk Telekom (Baran): Evet, o da var dediğiniz gibi. Siz nerede çalışıyordunuz, yazıda belirtmiş miydiniz? Hatırlayamadım kusura bakmayın.

Poseidon: Ben bireysel bir müşteriyim, kurumsal bir bağlantım yok. Burada bir konut projemiz var, abim ilgileniyor. Benim bir bağlantım yok ama durumu kağıtta yazmıştım. BTK Bölge Müdürü bana "Konuttan iskan alsanız bile size yine internet getiremiyoruz, 2027'yi beklemeniz gerekiyor, sabredin" demişti. Ben de arka plandaki inşaat işlerini pek bilmediğim için artık bilgisayar üzerinden işler yapmak niyetindeyim. En nihayetinde bire bir (simetrik) internet alabilsem çok güzel olacak. Havadan olması önemli değil, 500'e 500 de olur, 500'e 200 de olur. Eğer bu 260 bin liralık fiziksel altyapı bedeli taksitlendirilebiliyorsa, onu da bilmek isterim açıkçası.

Türk Telekom (Baran): Anladım. Bu projenin başlaması için genelde müşterimizden ödeme dekontunu alıyoruz, taksitlendirme muhtemelen yoktur. Daha önce böyle bir örnek yaşamadım ama yine de sorarız tabii farklı bir pozisyon var mı diye.

Poseidon: Gerekirse BTK Samsun Bölge Müdürü'ne durumu tekrar ifade edebilirim ne kolaylık yapılabilir diye. Ama 2027'de buradaki projeyi de bilmediğim için, bana "3-5 ay sabredin, gelecek" derseniz bu yükün altına girmeye de gerek kalmaz. Net bir bilgi yok şu an.

Türk Telekom (Baran): Tabii, 3-5 ay içinde gelecekse niye şimdi böyle bir maliyetin altına giresiniz ki? BTK Bölge Müdürü bu detayı veriyorsa onu dinlemekte fayda var. Boşa söylemez beyfendi, demek ki orada bir altyapı çalışması planlanıyor.

Poseidon: Yani "Bu konuda bir şey göstermeniz, haklı olarak bir ücret ödemeniz gerekiyor ki başlayalım" derseniz o başka, sonuçta özel bir şey istiyorum. BTK Bölge Müdürü de belki "Bu adama özel bir şey çıkartın, inisiyatif verelim" diyebilir mi diye düşündüm. Demeyebilir de büyük ihtimalle.

Türk Telekom (Baran): Şöyle Alaattin Bey, BTK ile biz tamamen iki farklı bağımsız kuruluşuz. Onlardan görüş alma ya da ortak paydada buluşup size dönme gibi bir durumumuz olamaz tahmin edersiniz ki. Ben sadece "BTK Müdürü biraz sabret, 2027'de başvur dediyse bunu boşa söylememiştir, altyapı çalışmasını düşünerek söylemiştir" demek istedim. O durumda zaten böyle bir altyapı maliyetine katlanmanıza gerek kalmayabilir.

Poseidon: Anladım, siz de haklısınız. Mantıksız konuşmadı kendisi zaten. Burada Yeşilköy diye bir yer var, buranın konumuna hakim misiniz bilmiyorum ama oraya kadar fiber çalışmalarının yapıldığını biliyorum. Bana gelişi ne kadar sürer, nereler öncelikli hiç bilmiyorum. Eğer "Bunun en az 1-2 yılı var" dediğimiz noktada mecbur bu şekilde yapmak zorundayım. Bunu rapor olarak görebilsem çok mutlu olurdum ama kimse bana bu bilgiyi vermez büyük ihtimalle.

Türk Telekom (Baran): Yani evet, maalesef rapor halinde iletilmez. Bir de şöyle bir durum var Alaattin Bey; ben şu an teknik operasyon ya da yatırım planlama biriminde değilim. Normalde Satış ve Ofis Yönetimi tarafındayım, yani kurumsal tarafta müşterilere yardımcı olan bir satış yöneticisiyim. Biz burada sadece operasyon/yatırım tarafına "Müşterinin böyle bir talebi var, ne kadar maliyet çıkar?" kısmını sorup iletiyoruz. Havadan altyapı maliyeti ve aylık fatura ödemesi ne olur kısmında size fiyatlandırma olarak yardımcı olabilirim ama yatırım kısmı planlama müdürlüğümüzün sorumluluğundadır. Ben o taraftan direkt bilgi alamam ama havadan altyapı durumunu farazi olarak kendilerine sorabilirim. Yine de kimse size bunu resmi bir yazı olarak iletmeyecektir, biz sadece böyle dost sohbeti gibi fikir alışverişi yapabiliriz.

Poseidon: Anladım. Peki şunu kullanabilir miyiz; kurumsal noktada abimin limited şirketi var ve bu konut projesiyle ilgileniyor. Onun üzerinden gittiğimizde, kurumsal olunca fiyatlandırma daha mı yüksek olur yoksa düşer mi? Sonuçta altyapı paraları ödenmiş ya.

Türk Telekom (Baran): Yok yok, fiyat değişmez. Çıkardığım 262 bin küsur liralık maliyeti Sabancı Holding de istese aynı lokasyon için yine 262 bin lira çıkacaktır. Şirket ya da şahıs olması değeri değiştirmez.

Poseidon: Peki tecrübelerinize istinaden soruyorum; diyelim ki fiziksel tarafta taksitlendirme uygun oldu, bu durumda minimum aylık ödemeler ne kadar oluyor? Eminim özel olarak çektirenler vardır, kime olursa olsun bir fiyatlandırma veriyorsunuzdur.

Türk Telekom (Baran): Şöyle söyleyeyim; Samsun'da çok özel proje gitmiyor, çünkü çoğu yer geçen sene fiberleşme kapsamına alındı ve dönüşüm oldu. Müşterilerimize maliyeti söylüyorum (örneğin 400 bin lira tutuyor diyorum), onaylıyorlarsa dekontu iletiyorlar ve biz de direkt işe başlıyoruz. Ondan sonrasında ben devrede olmuyorum. Aylık ödeme kısmı ise aldığınız paketlere göre değişir, arkadaşlar ofislerimizde detaylı yardımcı olurlar.

Poseidon: Şunu da iletmiş olayım; ben bu ücreti ödedim diyelim. Türk Telekom bildiğim kadarıyla 1000'e 50 (Mbps) veriyor. Ben bunu Türk Telekom tarafında 1000'e 1000 (simetrik) olarak çıkarma şansına sahip miyim? Kurumsal olmam gerekir mi?

Türk Telekom (Baran): 1000'e 1000 tarzı simetrik bir hız kullanmak istiyorsanız oraya Metro Ethernet getirmek gerekir. O zaman da Metro Ethernet şartları devreye girer. Orada da iki seçenek çıkar; müşteri altyapıyı karşılarsa istediği hızı verebiliriz. Sadece sizin kullanacağınız örneğin simetrik 10 Megabit vereceğiz; bunu normal ADSL'in 10 Megabiti gibi düşünmeyin. Paylaşımsız, yavaşlamayan, full iş değişmeden gelen bir hız olduğu için farklıdır. Altyapıyı karşıladığınızda aylık fatura düşük olsun diye 10-20 Megabit seçip ona göre 3 bin - 5 bin lira arası aylık ödeme yaparsınız. Ya da altyapıyı bize bırakırsınız ama sistem der ki "Biz buraya maliyet yaptık, müşteri 70 Megabitten aşağı kullanamaz." Bunun da tutarı (geçenlerde 60 ya da 80 için yapmıştık) aylık 32.000 lira falan bir tutarı vardı Metro Ethernet tarafında.

Poseidon: Anladım, paylaşımlı olmasında da sorun yok ama bire elli (1000'e 50) de olsa benim işim için (upload kısmı) hazinedir, 50-40 hatta 30 upload bile çok iyi. Keşke bunu taksitlendirebilsek çünkü artık sadece bilgisayar üstünden çalışmak niyetindeyim.

Türk Telekom (Baran): Taksit işini soracağım ama çok da ümitli değilim, siz de çok ümit etmeyin derim. Nakit olarak ilerliyor genelde süreç. Ne kadar net bilgi alabilirsem o kadar dönüş yaparım size.

Poseidon: Anladım, ümit etmeyeyim. Ne kadar net, işime yarayacak bilgi alabilirsem o kadar iyi. Haklarımı, ne yapabileceğimi öğrenmek istiyorum, eğer beni aşıyorsa da bunu göreyim. Amacıma göre "Senin ihtiyacın buysa buna göre bir regülasyon yapalım" denirse o da olur ama o da kurumsallık gerektirebilir. Siz daha iyi bilir, daha iyi sorarsınız. İnşallah kendimi ifade edebilmişimdir.

Türk Telekom (Baran): Anladım üstat. Ben o zaman havadan bir altyapı imkanı var mı diye özet olarak bir bakayım. Arkadaşlara da valilik tarafına yazılmak üzere bir yazı hazırlatacağım; "Müşterimizle iletişime geçilmiş olup çalışmalarımız devam etmektedir" gibisinden standart bir yazı olsun ki valiliğin yazısı havada kalmasın. Çünkü herhalde bu zamana kadar bir görüşme yapılamamış, bize de yeni düştü konu.

Poseidon: BTK'dan gelen kağıt da bana çok geç geldi bu arada, o yüzden ortalığı biraz karıştırmak zorunda kaldım, kendim gidip ziyaret ettim vesaire. Şunu söyleebilirim; nerede baksam her tarafta gözüme baz istasyonları ilişiyor yakınlarda. Belki Türk Telekom değildir ama sonuçta etrafımda çok fazla baz istasyonu görebiliyorum.

Türk Telekom (Baran): Evet, doğrudur. Tamam üstadım, dediğim gibi yakın zamanda tekrar görüşmek üzere ben sizi arayacağım.

Poseidon: İsim neydi, kaydetmek için soruyorum?

Türk Telekom (Baran): Baran benim adım. Türk Telekom'dan Baran.

Poseidon: Baran Bey, ben de Poseidon. Çok memnun oldum, zaman ayırıp bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Türk Telekom (Baran): Rica ederim, ne demek. Görüşmek üzere hoşça kalın, kolay gelsin.

Poseidon: Görüşmek üzere, kolay gelsin, sağ olun.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…