Freaktofen

Başarılı
Dün Ekşi'de gördüm, bayağı tartışılmış. Hatta 172 sayfa yazı var. Özetlemek gerekirse, %70'i "Sen Türkçe bilmiyorsundur, kelime dağarcığın gelişmemiştir." diyenlerden; %30'u ise beton gibi paragraflarla Türkçenin ne kadar yetersiz olduğunu kanıtlamaya çalışanlardan oluşuyor. Argümanlar çok farklı, birkaç tanesi hariç:

Bazıları Türkçenin bir kısmının Arapça ve Farsçadan geldiği üzerinden eleştirmiş.

Kelime haznesinin İngilizce gibi dillere göre daha az olduğunu söyleyenler olmuş.

Birisi daha da ileri gidip "Türkçe pratik bir dildir ama uzun yazı yazarken tıkanıyor, İngilizce daha iyi." demiş.

Bazıları da "Diliniz zenginse neden diğer dilleri öğrenmekte zorlanıyorsunuz? Bu da bir belirti." demiş.

Buna benzer onlarcasını gördüm.

Ama açıkçası moralimi bozdu be. Hemen hepsini doğru kabul etmedim zaten. Türkiye'deki aşağılık kompleksinin de farkındayım ama ona rağmen moralimi bozdu. Türkçeyle övünen bir adamım, konuşmayı da seviyorum. Diğer dillerden daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Biri aydınlatabilir mi?

Türkçe mükemmel bir dildir.

Fonetiktir, ses uyumu vardır. İngilizce de bu yoktur.
Sondan eklemelidir, bir sözcükle bile uzun bir düşünceyi anlatabilirsiniz. İngilizce böyle değildir.
Kurallıdır, istisnalar azdır.
Artikel kullanmaz.
Alfabesi olması gerektiği gibidir. İngilizcedeki gibi iki harfin birleştirerek başka harfi oluşturma olayı Türkçe'de yoktur. İngilizcede CH = Ç SH=Ş sesine karşılık gelir, Türkçede böyle yazmaya gerek yoktur çünkü harfler zaten alfabede vardır.
Türkçe öğrenmesi zor ancak çok kaliteli bir dildir. Filologlar da benim gibi düşünüyor.

Ben bu dilin sade ve pratikliğinden razıyım. Ayrıca "lan" gibi hiçbir anlam barındırmayan bir sözcüğü bünyesinde barındırdığı için de ayrıca mutluyum. Teşekkürler Türkçe.

1790954504551.webp