29835

Becerikli
Selam arkadaşlar,

Bir konuya açıklık getirmek istiyorum; şu an piyasadaki RE Engine, Unity, Unreal Engine veya Quantic Dream oyunlarına Türkçe yama yapmak için EXE kurulumu %100 gereksiz bir iş.

Oyunun mantığını çözen birisi, çeviri dosyalarını oyunun kendi uzantısına göre (PAK olur, Asset olur) güzelce paketleyip içine atar. Oyun zaten bunu kendi dosyasıymış gibi okur çünkü hash değerleri ve imzası aynıdır. O yüzden şu Türkçe yamalarda EXE kullanma işini artık normalleştirmeyelim.

Açık konuşmak gerekirse, yama işindeki en tehlikeli şey o EXE dosyaları. İçinde ne döndüğü, arka planda hangi işlemi yaptığı belli değil. Bazı virüsler EXE’nin içine şifrelenmiş halde öyle bir gömülüyor ki siz "Kur" butonuna basana kadar antivirüsler bile uyuyor. Siz kurulumu bitirdiğiniz an zararlı yazılım sisteme sızıyor ve iş işten geçiyor.

Ben yaklaşık 1-2 senedir gizli olarak bu motorlarla uğraşıyorum. RE2 Remake gibi en zorlu motoru kullanan oyunlarda bile DLC'ler dahil her şeyi EXE kullanmadan, sadece tertemiz bir sıkıştırma yöntemiyle çalıştırdım. Yani bu işin doğrusu, sistemi riske atmadan oyunun kendi dosya yapısını kullanmaktır.

Kısacası, bir yama için sisteminizde neden yönetici izni verip ne olduğu belirsiz yazılımlar çalıştırasınız ki? Teknik olarak her şey dosya kopyalamayla çözülebiliyorken bu riski almayın derim.

Siz ne düşünüyorsunuz? Neden hâlâ bu installer merakı var, merak ediyorum.

Türkçe yama için oyunun dil dosyalarını değiştirmek gerekiyor. Bunu bilmeyen birisi oyun dosyalarını değiştirmekte zorlanır, oyunu bozar. Bunun önüne geçmek için malum ".exe" kullanarak otomatik kurulum sağlayan setup dosyaları oluşturulyor. Hem dediğim olayın önüne geçiliyor, hem de kolaylık sağlıyor. Bir Türkçe yama kurulumuna güvenmeyecek kadar paranoyak olduysanız, kendi iyiliğiniz için modemin fişini çekmenizi tavsiye ederim. Tabii önünüze gelen her Türkçe yama sitesinden Türkçe yama indirmeyin. Güvenilir, kimsenin sorun yaşamadığı, bilinen siteleri kullanın. Ona bakacak olursak yüklediğiniz programlar vs. için de ".exe" kullanıyorsunuz. Hatta eğer korsan oyun yüklüyorsanız onu kurmak için bile ".exe" kullanıyorsunuz.

Çünkü bilgisayar kullanıp daha C diskine bile girmeyi bilmeyen, adım adım yönlendirdiğin halde yapamayan, kafası basmayan insanlar var ve bu insanlar ile çeviri yama kullanan insanlar yüksek oranda keşişiyor. O yüzden .exe daha basit oluyor son kullanıcı için. Verdiğim örneği 45 yaşındaki dayıma GTA Vice City Türkçe yaması kurdurmaya çalışırken birebir yaşadım örneğin.

Türkçe yama için oyunun dil dosyalarını değiştirmek gerekiyor. Bunu bilmeyen birisi oyun dosyalarını değiştirmekte zorlanır, oyunu bozar. Bunun önüne geçmek için malum ".exe" kullanarak otomatik kurulum sağlayan setup dosyaları oluşturulyor. Hem dediğim olayın önüne geçiliyor, hem de kolaylık sağlıyor. Bir Türkçe yama kurulumuna güvenmeyecek kadar paranoyak olduysanız, kendi iyiliğiniz için modemin fişini çekmenizi tavsiye ederim. Tabii önünüze gelen her Türkçe yama sitesinden Türkçe yama indirmeyin. Güvenilir, kimsenin sorun yaşamadığı, bilinen siteleri kullanın. Ona bakacak olursak yüklediğiniz programlar vs. için de ".exe" kullanıyorsunuz. Hatta eğer korsan oyun yüklüyorsanız onu kurmak için bile ".exe" kullanıyorsunuz.

Adi üzerinden oyun veya program bunlar exe gerektiriyor ve ben korsan oynamıyorum oyun dil dosyaları için bir sıkıştırma dosyası eklemek yeterli orijinal dosyası gibi okur.

Çünkü bilgisayar kullanıp daha C diskine bile girmeyi bilmeyen, adım adım yönlendirdiğin halde yapamayan, kafası basmayan insanlar var ve bu insanlar ile çeviri yama kullanan insanlar yüksek oranda keşişiyor. O yüzden .exe daha basit oluyor son kullanıcı için. Verdiğim örneği 45 yaşındaki dayıma GTA Vice City Türkçe yaması kurdurmaya çalışırken birebir yaşadım örneğin.

O zaman mesela kendi sitesinde veya forumda link paylaşırken yama nasıl kurulur diye video paylassin ben öyle yaptım en cahil adam bile videoyu izleyerek yapabilir.

@29835, tamam zaten. Oyun veya programların kolay kurulum için ".exe" gerektirdiği gibi, Türkçe yamalarda kolay kurulum için ".exe" gerektiriyor. Örneğin size Kaspersky'ın kurulum dosyalarını ".exe" halinde vermeseler, kendiniz kurabilir misiniz?

Söyleyeceğim şeyi @Blackraven yukarıda söylemiş zaten. Daha yazmama gerek yok.

O zaman mesela kendi sitesinde veya forumda link paylaşırken yama nasıl kurulur diye video paylassin ben öyle yaptım en cahil adam bile videoyu izleyerek yapabilir.

Vallaha yine yapamayan çıkar. Aslında olması gereken nasıl korsan oyun siteleri hem Torrent hem çeşitli siteler üzerinden yama paylaşıyorsa aynı şekilde bu yamalarda hem dediğiniz gibi dosya olarak hem de .exe olarak paylaşılabilir. Bu konuda size katılıyorum.

Bunu bende düşündüm, ki %100 haklısınız. Fakat ikili paylaşmak bir çözüm değil midir? Konunun ana indirme bölümünde .exe paylaşılır. İsteyen de alttaki 2. linkten dosyayı indirip kendisi atar.

Bunu bende düşündüm, ki %100 haklısınız. Fakat ikili paylaşmak bir çözüm değil midir? Konunun ana indirme bölümünde .exe paylaşılır. İsteyen de alttaki 2. linkten dosyayı indirip kendisi atar.

Haklısınız zaten 2. yorumumda bu ikili paylaşma sisteminin daha mantıklı olduğundan bahsettim.

Katılıyorum. Buradan @Calypso Çeviri'ye de sesleneyim. Öncelikle yaptığınız işi takdir ediyorum. Her yama konunuzda not olarak antivirüs programları lisansımız olmadığı için virüs uyarısı veriyor diye kendinizi açıklamak yerine manuel kurulum için ayrı bir link de verebilirsiniz, kaldı ki illa kurulum otomatikleştirilmek isteniyorsa exe dosyasına gerek kalmadan basit bir bat dosyası ile de çözülebilir.