Makaleler
2
Yer
Denizli
Mesela yapay zeka sağ olsun güzel bir site önerdi. Oraya baktım MSI Raider'lar, ASUS ROG'lar, Lenovo Legion'lar havada dolaşıyor. Ama bizde ASUS ROG'lar falan ya az, ya çok pahalı. Niye? Yani Türkiye'den 62K'ya Tongfang kasalı laptop alıyorsun, ama o siteden ASUS ROG falan alabiliyorsun aynı paraya.

Son düzenleyen: Moderatör:
Vergiler falan bir yana, esnafın en düşük bütçeye en yüksek karı elde etme çabası diye yorumluyorum :D tabii tercih meselesi de var. Türkiye'de her zaman orta halli laptoplar satıyor. Donanımlar dışında kasa ve model çeşitliliği de, bizde bazı markalar çok tutuyor, satın alınıyor. Bir de ABD ve Avrupa ülkelerinde bir ton alışveriş seçeneği, alternatifi var. Gerekirse modeli yurt dışından da alabiliyor, biz de gelenlerle idare ediyoruz ve gelenler de genellikle hep aynı markalar oluyor.

Sonuç olarak, bizde genel olarak markanın kendisi gelmiyor hep bir aracı distribütör var. Bunlar F/P kasalar, donanımlar (hızlı satılan, çok tercih edilen ve premiumlara göre daha ucuz) barındıran sistemleri stokluyorlar çünkü premium olanların ticareti daha yavaş ve az dönüyor. Alıcısı çok değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
Framework Laptop dedikleri cihazlar var mış. Ama yurt dışında. Cihazı istediğiniz gibi upgrade edebiliyormuşsunuz. (Ben öyle duydum.) Araştırmadım çünkü bu cihazlar da Türkiye'de yokmuş mesela. Steam konsolları da yok. Ekonomi ve vergi ile ilgili diye yorumluyorum.

Framework Laptop dedikleri cihazlar var mış. Ama yurt dışında. Cihazı istediğiniz gibi upgrade edebiliyormuşsunuz. (Ben öyle duydum.) Araştırmadım çünkü bu cihazlar da Türkiye'de yokmuş mesela. Steam konsolları da yok. Ekonomi ve vergi ile ilgili diye yorumluyorum.
Filistin bile var o sitede. Ancak Türkiye yok. Palau bile var.

Edit: O anlık sinir ile yazdım. O ülkelerde de yok. Öylesine koymuşlar.

Markanın kendisi ülkede oldugu zaman kendi stogunu globalden istediğini gibi satıyor. Markanın dolar kuru ve vergiye gore fiyat ayarlaması da yine distribütör markalara gore daha minimal oluyor. Tabii markaya da bağlı ama sonuç olarak, senin dediğin laptop cok spesifik bir kitleye hitap edecek diye distribütör onu getirmeye bile tenezzül etmiyor. Onun icin 60 serisi kart olan 92933939 kronik sorunlu su gibi satacak laptop lazım...