İyi yaşamaya çalışmalar. Sizce Türkiye simülasyonun da yaşanır mı? Neden yaşanır veya yaşanmaz? Bana göre Türkiye sağlıklı yaşanacak bir yer değil. Bakın hukuk, iş hayatı, insanlar, koşullar vs. dikkat ederek söylüyorum bunu; Türkiye sağlıklı yaşanacak bir yer değil. Tamam ekonomi zaten berbat ama tek sıkıntı ekonomi değil, bunu anlamayan insanların olması. İnsanlar da saygı kalmadı artık; saygısızlık güzel bir şey gibi gösteriliyor her yerde. Yolda rastgele yürüyen özellikle kadın olmak üzere hiçbir insanın canı güvende değil. En çok çalışan ülkeler arasında olmamıza rağmen en az karşılık alan ülkelerdeniz. Mutsuzluk sıralamalarında 1. oluyoruz ve işin kötü yanı ancak bu listede 1. olmayı becerebiliyoruz. Eğitim sisteminin nereden tutmaya çalışsan tutulacak bir yanı yok, mantığı yok ve mantıksızlıklarla dolu bir sistemde okuyor bu insanlar. "çok paran varsa her türlü iyi yaşarsın." diye bir şey de yok. Paran ile düzeltemeyeceğin çok şey var bu ülkede ve akıl sağlığını korumaya çalışan kimse bunlar ile birlikte gerçekten "iyi bir hayat" yaşayamaz. Biz yine de, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün () "umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır" sözüne dayanaraktan umudumuzu kaybetmemeliyiz. Bu ülkeyi düzeltecekse eli bıçak tutan kırolar düzeltmeyecek, çalışıp çabalayan "vatansever" akıl sahipleri düzeltecek. Düşüncelerim böyle, sizlerin düşüncesini de merak ediyorum.
Türkiye’ye turist olarak bile 3 günden fazla gelinmez. Gelirseniz de Beşiktaş ve Kadıköy gibi zengin ilçelerde durmanız gerekir. Yapıştırıcıyla zar zor tutturulmuş bir ülke gibi. Hiçbir şeyin başka şeyle alakası yok. Eğitim sistemi bile vaktinizi çalıyor ve bir şey öğretmiyor. Kimya ve fizik gibi konular hep Avrupa’dan geliyor. Türkiye’de de orucun bozulmaması için gerekenler milyonuncu defa tartışılıyor.
Düzeltilmesine düzeltilir de ömrünüz gider. Belki yetmez bile. Çocuk yapmayacak, dinle de ilgilenmeyecek birisiyseniz ömrünüzü başkaları için harcamış oluyorsunuz. Ülkeyi baştan yaparsanız ancak düzelir. Seçilmeniz, eğitim sistemini düzeltmeniz ve insanların fikirlerini değiştirmeniz gerekiyor. Bu da bugün seçilseniz bile en az 30-50 sene alır. Onun yerine hayatınızı yaşamak için gelişmiş bir ülkedeki harika kültüre katılmak, gelişmiş ülkeyi daha da geliştirmek ve korumak da bir seçenek. İnsani yardımlar da fakir ülkelere yardımcı olur. Belki bir gün yanlış olanı düzeltmek için de ayaklanırlar.
İyi para kazansanız da biri size tecavüz edebiliyor. İyi para kazansanız da biri sizi öldürebiliyor. İyi para kazansanız da Discord ve PayPal gibi yerler size yasak oluyor. İyi para kazansanız da pasaportunuz sebebiyle her ülke sizden vize istiyor. İyi para kazansanız da yaşanmaması için binlerce sebep var.
Türkiye mükemmel veya çok iyi değil fakat yurt dışıda anlatıldığı kadar mükemmel değil. Türkiyenin şu anda her alanda irili ufaklı sorunları var buna lafım yok fakat her ülkeninde kendine göre zorlukları ve kolaylıkları var. Türkiyede 50 bin TL maaşı olan birisi ortalama bir hayat yaşayabilir. Şahsen benim kendi düşünceme göre Türkiye yaşanabilirlik açısından 7/10'lik bir ülke.