Bence din dediğimiz durum bir ihtiyaçtır, Müslüman dini veya dinim ile bir derdim asla olmadığı gibi Türkiye gibi laik ve demokratikleşmeye çalışan devletlerde her zaman %90+ aynı din olma oranının imkansız olduğunu düşünmekteyim. Sebebi de Türkiye Cumhuriyeti devleti, devlet olarak bir dine sahip olmayıp (bence olması gerekende bu), Türkiye Cumhuriyeti devletinin bence her bir ferdi, vatandaşı, her ne derseniz artık bir dini eşit bir şekilde yaşayabilecek ve ona uyabilecek, bir takım emir ve benzeri durumları kabul edip buna uyacak imkana sahip değildir. Yani böyle bir şey olacak olsa bile ekonomik, sosyolojik veya coğrafi sebeplerden dolayı bu mümkün olmayabilir. Bir sürü daha sebepte eklenebilir buna. Özellikle pandemi gibi insanları eve hapseden zamanlarda kalabalık yerlerde uzak durduğumuz dönemleri de düşünürsek. Bu iş tarihsel olarak bile zor. Ha camiye gidememek Müslüman açısından engel mi? Hayır ama gerçek bu. Hani Şeytan senin aklına girmiş diye her ne kadar söylense de din refah ve barış ile bağlantılı bir şeydir. Hani illa çok inanan ve ekmeği suyu olmasa dahi sarılan olacaktır ama benim görüşüm bu şekilde.
Kendi mahallemden örnek vereceksem, çocukluğumda dolu olan camiler şu an boş diye kulağıma cümleler geliyor. Buna en büyük etki eden durum ülkenin ekonomik durumu, çocukluğumda bende camiye severek giderdim hocamız çok tatlı bir insandı. Sadece cami ile kalmazdık, çeşitli etkinliklerde yapılırdı ve çocuklar teşvik edilirdi kısaca. Şimdi o etkinlikler azaldı ve yeni gelen hoca mahalleye hitabı olan biri olmadığından kurslar dahi açılmıyor. Kendisi iyi biri bile olsa bu böyle.
Tabii coğrafi savaşlar, internetin yaygınlaşması vs. zaten kendi akranlarından bile tiksinen bir nesil yetiştirdi bile diye düşünüyorum ben. Bırakın müslümanlık dinini veya dinimizi. Türk Türk'ten nefret edebilecek hale gelebilir. Hani Türk'leri ne kadar seviyorsunuz anketi açsanız %90 oran çıkmayabilir. Siyaset olarak bile biz ortadan bölünmüş bir vaziyetteyiz %90 din bütünlüğü olan bir ülkede bu çok zor. O yüzden maksimum 80 veya 75 diyorum ben. 70 veya 75'te mantıklı.