Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 22 Aralık 2023
- Makaleler
- 1
%65 bence. Müslüman kimliğine sahip farkli dinlere geçenler de var.
Ben non teist olarak dediklerini saçma buluyorum. Bir dinin ibadetlerini yapmaman o dine inanmadığı ya da şüphe duyduğun anlamına gelmez. Zor geliyordur kılmaz, ya da canı istemiyordur kılmaz falan. Dine göre namaz kılmamak, oruç tutmamak gibi ibadetleri yerine getirmezlerse "dinden çıkarlar" gibi bir durum yok. Sadece günah işlerler o kadar. Yani kısacası. Bir adam Allah'a, kitabına, peygamberine inanıyor olabilir ama ibadetleri yerine getirmeyedebilir.Kendine Müslüman'ım diyen ama tanrısının ona "farz kıldığı" yani "bana inanıyorsan kesin olarak yapacaksın" dediği görevi, 5 vakit namazını kılmayan bir kitle de var. Onlar da Müslüman sınıfına girmez. Kesin bir eminlikle İslam'ın tanrısına ve ölümden sonra sonsuz bir hayata inanan insan, tıpkı ay sonu maaş alacağından emin olduğu işine gidip çalıştığı gibi ölümden sonraki sonsuz hayatı için de 5 vakit namazını aksatmadan kılar. Aksatıyorsa eğer kesin bir teslimiyetle inanmıyordur ve kendini kandırıyordur. O kişi de içten içe biliyordur bu dinin gerçek olmadığını. Net bir şekilde söyleyebilirimki Müslüman oranı ülkemizde %50'den çok daha düşük.
Müslüman oranı ülkede çok çok fazla. %90 ın üzerinde. İbadetleri yerine getiren müslüman sayısı az olabilir onu bilemem.
Bence din dediğimiz durum bir ihtiyaçtır, Müslüman dini veya dinim ile bir derdim asla olmadığı gibi Türkiye gibi laik ve demokratikleşmeye çalışan devletlerde her zaman %90+ aynı din olma oranının imkansız olduğunu düşünmekteyim. Sebebi de Türkiye Cumhuriyeti devleti, devlet olarak bir dine sahip olmayıp (bence olması gerekende bu), Türkiye Cumhuriyeti devletinin bence her bir ferdi, vatandaşı, her ne derseniz artık bir dini eşit bir şekilde yaşayabilecek ve ona uyabilecek, bir takım emir ve benzeri durumları kabul edip buna uyacak imkana sahip değildir. Yani böyle bir şey olacak olsa bile ekonomik, sosyolojik veya coğrafi sebeplerden dolayı bu mümkün olmayabilir. Bir sürü daha sebepte eklenebilir buna. Özellikle pandemi gibi insanları eve hapseden zamanlarda kalabalık yerlerde uzak durduğumuz dönemleri de düşünürsek. Bu iş tarihsel olarak bile zor. Ha camiye gidememek Müslüman açısından engel mi? Hayır ama gerçek bu. Hani Şeytan senin aklına girmiş diye her ne kadar söylense de din refah ve barış ile bağlantılı bir şeydir. Hani illa çok inanan ve ekmeği suyu olmasa dahi sarılan olacaktır ama benim görüşüm bu şekilde.
Kendi mahallemden örnek vereceksem, çocukluğumda dolu olan camiler şu an boş diye kulağıma cümleler geliyor. Buna en büyük etki eden durum ülkenin ekonomik durumu, çocukluğumda bende camiye severek giderdim hocamız çok tatlı bir insandı. Sadece cami ile kalmazdık, çeşitli etkinliklerde yapılırdı ve çocuklar teşvik edilirdi kısaca. Şimdi o etkinlikler azaldı ve yeni gelen hoca mahalleye hitabı olan biri olmadığından kurslar dahi açılmıyor. Kendisi iyi biri bile olsa bu böyle.
Tabii coğrafi savaşlar, internetin yaygınlaşması vs. zaten kendi akranlarından bile tiksinen bir nesil yetiştirdi bile diye düşünüyorum ben. Bırakın müslümanlık dinini veya dinimizi. Türk Türk'ten nefret edebilecek hale gelebilir. Hani Türk'leri ne kadar seviyorsunuz anketi açsanız %90 oran çıkmayabilir. Siyaset olarak bile biz ortadan bölünmüş bir vaziyetteyiz %90 din bütünlüğü olan bir ülkede bu çok zor. O yüzden maksimum 80 veya 75 diyorum ben. 70 veya 75'te mantıklı.
Kendi mahallemden örnek vereceksem, çocukluğumda dolu olan camiler şu an boş diye kulağıma cümleler geliyor. Buna en büyük etki eden durum ülkenin ekonomik durumu, çocukluğumda bende camiye severek giderdim hocamız çok tatlı bir insandı. Sadece cami ile kalmazdık, çeşitli etkinliklerde yapılırdı ve çocuklar teşvik edilirdi kısaca. Şimdi o etkinlikler azaldı ve yeni gelen hoca mahalleye hitabı olan biri olmadığından kurslar dahi açılmıyor. Kendisi iyi biri bile olsa bu böyle.
Tabii coğrafi savaşlar, internetin yaygınlaşması vs. zaten kendi akranlarından bile tiksinen bir nesil yetiştirdi bile diye düşünüyorum ben. Bırakın müslümanlık dinini veya dinimizi. Türk Türk'ten nefret edebilecek hale gelebilir. Hani Türk'leri ne kadar seviyorsunuz anketi açsanız %90 oran çıkmayabilir. Siyaset olarak bile biz ortadan bölünmüş bir vaziyetteyiz %90 din bütünlüğü olan bir ülkede bu çok zor. O yüzden maksimum 80 veya 75 diyorum ben. 70 veya 75'te mantıklı.
Son düzenleme:
Mezhep farklarından dolayı hangisi doğru hangisi yanlış bilemeyiz. Bu nedenle İslam'ın a dan z ye her şeyini yüzde yüz yapan kimse yoktur bence. Çünkü bir tarafta mesela a mezhebinde şunu yapınca şu olur diyor b mezhebinde aynı şeyi yapınca başka bir şey olur diyor. Bu farklı görüşlerde karmaşıklığa neden oluyor. Bence şu an tr de değil dünyada bile 2 milyar üstü gösterilen müslüman sayısı anca 4 te 1 i kadardır. Hatta o kadar bile olmayabilir.
Androidin50tonu
Yetkin
Bir dinin ibadetlerini yapmaman o dine inanmadığı ya da şüphe duyduğun anlamına gelmez. Zor geliyordur kılmaz, ya da canı istemiyordur kılmaz falan. Dine göre namaz kılmamak, oruç tutmamak gibi ibadetleri yerine getirmezlerse "dinden çıkarlar" gibi bir durum yok.
Diyelim ki Mr. Beast’in herhangi bir videosuna konuk oldunuz. Size, “Bir gün boyunca 5 farklı zaman diliminde, 10'ar dakikalığına namazdaki gibi hareketler yapacaksınız. Hatta bazı vakitlerde uygun olmazsanız, bunu başka bir zaman telafi edebilirsiniz. Bunun karşılığında size milyon dolar vereceğim,” dese, aklı başında bir insan olarak bunu aksatır mısınız? Eğer “Bu çok zor, yapamam,” diyorsanız kusura bakmayın, ama ben bir non-teist olarak asıl saçmalığın bu olduğunu düşünüyorum. Mr. Beast’in ödülü vereceğine kesin olarak inanan bir insan, bu basit görevi yerine getirir.
Ayrıca, İslam’ın tanrısı milyon dolar değil, milyarlarca dolardan bile daha değerli olan, her isteğin gerçekleşeceği sonsuz bir cennet vaat ediyor.
Son düzenleme:
RockyHighway79
Üstün
O azınlık %5-10 arası falandır bence. Senin tahminin ne?Anlamı olan bir şey değil bence, müslümanlığı gerçekten uygulayan hiç tahmin edilmeyecek kadar azınlıktır.