Abartıldığı falan yok. Hikayesi gayet tutarlı. Western sevmeyeni belki tutması için giriş bir miktar sabır gerektiriyor olabilir. Ama adamlar tıpkı bir roman gibi karakterleri güzel güzel işliyor oyuncunun kafasına. Western sevenler zaten konunun muhattabı değil. Cayır cayır oynadılar. :)

Animasyonlarına bir bir özenilmiş, oyunun geçtiği alanda neredeyse hiç bir detay atlanmamış. Özellikle şu zamanda bulmakta zorluk çekeceğiniz tam anlamıyla "bitmiş" olarak çıkan nadir oyunlardan. Oynayabilmek için aylarca patch, fix cart curt beklemedi kimse. Hikayelerini anlattılar, ve çekildiler.

Kusura bakmayın da öyle her b*ku 2 günde tüketen, oynadığı oyunlarda meta-build vs çözmeden oyunu oynayamayan insanların beğenmemesi, vakit kaybı olarak değerlendirmesi ya da abartılı bulması gayet normal. Makul bir adam "Bana hitap etmiyor." der çıkar işin içinden. Zira gömülecek bir yanı yok şu oyunun.

Yabancılarda gayet seviyor oyunu bence internette karşıma denk geliyor yabancıların yaptığı editler veya klipler falan. Genel olarak Türkiye'nin insanları daha çok seviyor mu bilemiyorum ama öyle düşünmekte gayet normal forumlarda hep insanlar RDR2 öneriyor oyun önerisi olarak.

Herkesin zevki farklı ama kısaca, millet beğendi diye beğenmek veya beğenmedi diye beğenmemek saçma. Daha da saçmasını demeyi unuttum millet beğendi diye beğenmemek, beğenmediler diye beğenmek.

Oyuna ilk başta biraz süre verirsiniz çünkü hikayeli oyunlar size daha çok "gerçek" dopamin verir. İlk başta karakterlerle bağ kurarsınız, etrafı tanırsınız, oyunu öğrenirsiniz ve ilerledikçe olaylar geliştikçe acayip keyif almaya başlarsınız bir doyum hissi olur, boş bir keyif hissi olmaz. Ben zamanında RDR2'yi bitirdim ama pek keyif alamadım nedeninden tam emin değilim ama tahminimce, karakterlere hiç empati kuramadım ve evreni, zamanı bana çok tersti. Ben daha çok modern veya gelecekte geçen oyunları seviyorum.

Herkesin zevki farklı ama kısaca, millet beğendi diye beğenmek veya beğenmedi diye beğenmemek saçma. Daha da saçmasını demeyi unuttum millet beğendi diye beğenmemek, beğenmediler diye beğenmek.

Kendini havalı göstermek için açılan bir konu işte. Ben herkes gibi değilim farklıyım demeye çalışıyor. :D

Bu tarz insanlar, sadece farklı görünmek ya da dikkat çekmek için olumsuz yorum yapıyor gibi geliyor. Özellikle türkler arasında bir ilgi çekme çabası var :D oyunu sadece 1 saat oynayıp "çok kötü" diye kestirip atanlar var. Oyunları anlamadan, derinliklerine inmeden yapılan bu tür yorumları dikkate almayın sadece gülün geçin o arkadaşlara ilgi vermemek lazım. RDR 2 gibi cillop gibi bir oyuna hiçbir açıklama olmadan kötü demek gerçekten anlaşılır gibi değil. Eğer birileri bu oyunu sevmiyorsa, belki de yeterince zaman ayırıp hikayesine ve detaylarına odaklanmamışlardır. Bu tarz başyapıtları anlamak için yüzeysel bakmamak lazım.

Ne demek at simülatörü? Ayıp, ac lerdeki at sürüşlerini görün ondan sonra yorum yapın. Oyunun giriş sekansını oynayıp karalamak ne kadar mantıklı? Zaten oyunda fast travel sistemi var, kampı geliştirdiğinde açıyorsun. Ayrıca Chapter 2'yi geçtiğinde bütün atlar açılıyor, hızlı atla istediğin yere gidebiliyorsun. Oyunun sana verdiği atla oynarsan tabii ki işkence olur. 2018'de God of War çıkmasaydı yılın oyunu seçilecekti. 1800 lerin sonunda taksiyle uçakla mı ? gidecekti yapmayın.

Son düzenleme:
Makul bir adam "Bana hitap etmiyor." der çıkar işin içinden. Zira gömülecek bir yanı yok şu oyunun.
Her oyunun eleştirilecek yönü vardır bu kadar uçuk kaçık yorum yapmaya gerek yok. Bu kadar yücelttiğiniz için insanlarda antipati oluşuyor RDR2 adına zaten.

Oyunun oyun dizaynı maalesef çok kötü, gameplay loop ve feedback loop açısından oyun demeye bin şahit ister RDR2. Gameplay inanılmaz sınırlı, 60 saat boyunca aynı şeyi yaptığın bir oyun RDR2.

Gelip burda ilahmış, eleştirilemezmiş gibi davranmayı bırakın artık. Prodüksiyon kalitesini bir kenara bırakın ortada 60 saat ateş eden bir kovboy kalıyor koca oyunda.

"At simülatörü" eleştirisi de "niye at sürüyoruz bana araba lazım" tarzı bir eleştiri değil. Konu ne ile seyahet ettiğin değil ne kadar çok aynı mekaniği kullanmak zorunda bırakıldığın. Oyunun %80i at sürmekle geçiyor herhalde zaten sorun bu. Kendini gameplay loop olarak bu kadar tekrar eden bir yapım nasıl oluyor da kusursuz sayılıyor? Sayılmıyor elbette. Hiçbir oyun kusursuz değil. Üstelik neredeyse her görev at üstünde birilerini takip edip onları dinlemekle başlıyor hani. İstisnasız her görevde aksiyondan önce birilerini takip edip onları dinliyoruz. Konu başka bir oyun firması olunca takip görevlerine olabildiğine laf söyleyen siz oyuncular neden RDR2ye ağzınızı açmıyorsunuz bunu da anlamak güç.

Hikayesi de bahsedildiği kadar iyi bir hikaye değil ki oyunun. Hani herhangi bir odak noktası bile yok hikayenin, oyuncuyu şaşırtan bir noktası yok. Dümdüz hikaye işte, ha işlenişi ve karakterleri çok iyi o ayrı. Fakat benim için senaryonun da çok iyi olması gerekiyor eğer bir oyunun hikayesine dünyanın en iyi hikayesi deniyorsa.

Eğer sırf 2-3 animasyon kalitesi görüp oyun öven birisi değilseniz RDR2'nin o kadar da övülecek bir oyun olmadığını fark edersiniz. İşin oyun kısmı iyi değil çünkü, RDR2 eğlendirmek için değil etkilemek için yapılmış bir oyun. Amacı prodüksiyon kalitesiyle görenleri etkilemek ve bunu başardığını görebiliyorum. Ancak bir oyun eğlenceli değilse en iyisi de olamaz. Oyunları eğlenmek için oynarız, ne kadar para harcandığına bakıp "vay be" demek için değil.

Son düzenleme:
Her oyunun eleştirilecek yönü vardır bu kadar uçuk kaçık yorum yapmaya gerek yok. Bu kadar yücelttiğiniz için insanlarda antipati oluşuyor RDR2 adına zaten.

Oyunun oyun dizaynı maalesef çok kötü, gameplay loop ve feedback loop açısından oyun demeye bin şahit ister RDR2. Gameplay inanılmaz sınırlı, 60 saat boyunca aynı şeyi yaptığın bir oyun RDR2.

Gelip burda ilahmış, eleştirilemezmiş gibi davranmayı bırakın artık. Prodüksiyon kalitesini bir kenara bırakın ortada 60 saat ateş eden bir kovboy kalıyor koca oyunda.

"At simülatörü" eleştirisi de "niye at sürüyoruz bana araba lazım" tarzı bir eleştiri değil. Konu ne ile seyahet ettiğin değil ne kadar çok aynı mekaniği kullanmak zorunda bırakıldığın. Oyunun %80i at sürmekle geçiyor herhalde zaten sorun bu. Kendini gameplay loop olarak bu kadar tekrar eden bir yapım nasıl oluyor da kusursuz sayılıyor? Sayılmıyor elbette. Hiçbir oyun kusursuz değil. Üstelik neredeyse her görev at üstünde birilerini takip edip onları dinlemekle başlıyor hani. İstisnasız her görevde aksiyondan önce birilerini takip edip onları dinliyoruz. Konu başka bir oyun firması olunca takip görevlerine olabildiğine laf söyleyen siz oyuncular neden RDR2ye ağzınızı açmıyorsunuz bunu da anlamak güç.

Hikayesi de bahsedildiği kadar iyi bir hikaye değil ki oyunun. Hani herhangi bir odak noktası bile yok hikayenin, oyuncuyu şaşırtan bir noktası yok. Dümdüz hikaye işte, ha işlenişi ve karakterleri çok iyi o ayrı. Fakat benim için senaryonun da çok iyi olması gerekiyor eğer bir oyunun hikayesine dünyanın en iyi hikayesi deniyorsa.

Eğer sırf 2-3 animasyon kalitesi görüp oyun öven birisi değilseniz RDR2'nin o kadar da övülecek bir oyun olmadığını fark edersiniz. İşin oyun kısmı iyi değil çünkü, RDR2 eğlendirmek için değil etkilemek için yapılmış bir oyun. Amacı prodüksiyon kalitesiyle görenleri etkilemek ve bunu başardığını görebiliyorum. Ancak bir oyun eğlenceli değilse en iyisi de olamaz. Oyunları eğlenmek için oynarız, ne kadar para harcandığına bakıp "vay be" demek için değil.
Aynen çok doğru vallahi. Oynanış diye bir şey yok bu oyunda ve her Rockstar oyunu birbirinini aynısı olduğu için sıkıcı.