MarcusKane
Başarılı
Eleştirmek ile gömmek farklı şeyler. Tabi ki kusursuz değil. Ancak At simülatörü diyip pas geçilecek bir oyun olduğunu da düşünmüyorum. Yetersiz hızlı seyahat noktaları ve sadece o noktalara gidip kullanabiliyor olmamız zaman zaman beni de darladı evet. Ama oyunu sırf bu yüzden bırakmak biraz abartılı değil mi? Siz de "Eğlendirmek için değil, etkilemek için" tanımıyla güzelce açıklamışsınız zaten. Sinematik deneyim sunuyor ve olayı o prodüksiyon kalitesi. Bunu kenara bırakmamanız gerektiğini Online moduna girip o kadar içeriğe gebe bir haritayı nasıl bomboş bıraktıklarını görünce anlıyorsunuz.Her oyunun eleştirilecek yönü vardır bu kadar uçuk kaçık yorum yapmaya gerek yok. Bu kadar yücelttiğiniz için insanlarda antipati oluşuyor RDR2 adına zaten.
Oyunun oyun dizaynı maalesef çok kötü, gameplay loop ve feedback loop açısından oyun demeye bin şahit ister RDR2. Gameplay inanılmaz sınırlı, 60 saat boyunca aynı şeyi yaptığın bir oyun RDR2.
Gelip burda ilahmış, eleştirilemezmiş gibi davranmayı bırakın artık. Prodüksiyon kalitesini bir kenara bırakın ortada 60 saat ateş eden bir kovboy kalıyor koca oyunda.
"At simülatörü" eleştirisi de "niye at sürüyoruz bana araba lazım" tarzı bir eleştiri değil. Konu ne ile seyahet ettiğin değil ne kadar çok aynı mekaniği kullanmak zorunda bırakıldığın. Oyunun %80i at sürmekle geçiyor herhalde zaten sorun bu. Kendini gameplay loop olarak bu kadar tekrar eden bir yapım nasıl oluyor da kusursuz sayılıyor? Sayılmıyor elbette. Hiçbir oyun kusursuz değil. Üstelik neredeyse her görev at üstünde birilerini takip edip onları dinlemekle başlıyor hani. İstisnasız her görevde aksiyondan önce birilerini takip edip onları dinliyoruz. Konu başka bir oyun firması olunca takip görevlerine olabildiğine laf söyleyen siz oyuncular neden RDR2ye ağzınızı açmıyorsunuz bunu da anlamak güç.
Hikayesi de bahsedildiği kadar iyi bir hikaye değil ki oyunun. Hani herhangi bir odak noktası bile yok hikayenin, oyuncuyu şaşırtan bir noktası yok. Dümdüz hikaye işte, ha işlenişi ve karakterleri çok iyi o ayrı. Fakat benim için senaryonun da çok iyi olması gerekiyor eğer bir oyunun hikayesine dünyanın en iyi hikayesi deniyorsa.
Eğer sırf 2-3 animasyon kalitesi görüp oyun öven birisi değilseniz RDR2'nin o kadar da övülecek bir oyun olmadığını fark edersiniz. İşin oyun kısmı iyi değil çünkü, RDR2 eğlendirmek için değil etkilemek için yapılmış bir oyun. Amacı prodüksiyon kalitesiyle görenleri etkilemek ve bunu başardığını görebiliyorum. Ancak bir oyun eğlenceli değilse en iyisi de olamaz. Oyunları eğlenmek için oynarız, ne kadar para harcandığına bakıp "vay be" demek için değil.
RDR2 Hikayesini anlatıp müsadesini istiyor. Arthur ile diğer karakterlerin ilişkileri, etkileşimleri güzel. Medeniyet denilen şeye ayak uydurmak istemeyen, elebaşının açgözlülüğüyle sağa sola savrulan bir grup kanunsuz çapulcunun maceralarına tanıklık ediyoruz. Hikaye ortalama, ama anlatımı güzel. Her hikaye LOTR derinliği taşımak zorunda değil. Zaten RDR2 bittikten sonra çok da tekrar oynanabilirlik sunmuyor. Tek seferlik bir yolculuğa çıkıp bitiriyorsunuz.
Bu sizi cezbetmiyorsa da "Bana göre değil." diyip salarsınız. Asla ilahlaştırdığımı düşünmüyorum. Aksine oyun sizin istediğiniz gibi değil diye yermek de, çok beğenenlerin fuzuli övmesi kadar sakıncalı bir yaklaşım.
Son düzenleme: