Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ibrhmdurna

Uzman
Selam arkadaşlar, ben TurkNet internet kullanıyorum. Evimde fiber hat internet var. Bu hat sadece oturma odasında var bu yüzden TurkNet'in bana vermiş olduğu Türk Telekom modemi oturma odasına kurdum. Ancak oturma odası, yatak odasına uzak olduğu için ve benim çalışma odasında bir modeme ihtiyacım olduğu için oturma odasından çalışma odasına Ethernet kablosu çektim. Çalışam odasına Keenetic hopper DSL AX1800 Wi-Fi 6 destekli modemimi router olarak bağladım ve Keenetic modemimin Wi-Fi'nı kullanıyordum. Kablolu bağlamam gereken cihazları ise Türk Telekom modeme bağlıyordum.

Buraya kadar bir sorun yoktu. Ben şu an evime akıllı sistemler kurmaya çalışıyorum bu konuya merak saldım. Şimdi de Home assistant kurulumu yapacağım ve bunu modeme kablolu bir şekilde bağlanacağım. Ancak şöyle bir sorunum var. Home Assistant'a ev dışında uzaktan bağlanmak için farklı yöntemler var mış. Bunlardan birisi ise Keenetic modemler domain servisiyle bir host oluşturarak uzaktan bağlanmanı sağlıyormuş. Ama bu özelliği kullanabilmem için Keenetic modemimi router olarak değil modem olarak kullanmam gerekiyor. Router olarak kullanırken bu özellik gözükmüyor. Wi-Fi ve Ethernet portu problemi yaşamamak için ise bu modemi çalıştırma odamda kullanmaya devam etmek istiyorum.

Nasıl hem portu çoğaltır hem de Türk Telekom modemi iptal edebilirim diye düşünürken internette biraz araştırma yaptım ve Chatcpt'ye sorudum. VLAN switch cihazlarını buldum ama bu cihazlar hakkında hiçbir bilgim yok. Ben şimdi Türk Telekom modem yerine bir tane VLAN switch bir cihaz koysam. Fiber kutusundan çıkan Ethernet kablosunu VLAN switch cihazına bağlasam daha sonra VLAN switch cihazından çıkan Ethernet kablosunu Keenetic modemimi bağlasam. Bu şekilde internet bağlantısını yapıp kullanabilir miyim? Bu konu hakkında bir bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

Bu da bulduğum VLAN destekli Ethernet port switch cihazı:
TP-Link TL-SG108e, 8-port 10/100/1000Mbps ağ Görüntüleme/Önceliklendirme/VLAN % 80 enerji tasarruflu gigabit akıllı switch.
https://app.hb.biz/kwnM04SF14n0

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
TL-SG108E switch'te PPPoE desteği yok. Bu durumda dediğiniz bir yöntem yapamazsınız. Şöyle olur: ONT > Turk Telekom ZTE Modem/Keenetic > Switch.

Ya da şöyle de yapabilirsiniz, Keenetic'i doğrudan modem olarak kullanın, Turk Telekom modemi Router moduna alın.

TL-SG108E switch'te PPPoE desteği yok. Bu durumda dediğiniz bir yöntem yapamazsınız. Şöyle olur: ONT > Turk Telekom ZTE Modem/Keenetic > Switch.

Ya da şöyle de yapabilirsiniz, Keenetic'i doğrudan modem olarak kullanın, Turk Telekom modemi Router moduna alın.

Çözüm

Cevabınız için çok teşekkür ederim Recep Bey. Peki PPPoE desteği olan bir switch ile bu dediğimi gerçekleştirebilir miyim?

Bu tarz bir cihaz buldum: Keenetic PoE+ Switch 9

PoE ve PPPoE tamamen farklı şeyler. PoE, Power over Ethernet oluyor. Yani tek Ethernet kablosu ile cihaza güç de sağlyıp kablo kalabalığını ortadan kaldırıyorsunuz.

PPPoE ise Point to Point Protocol over Ethernet oluyor. Kullanıcı adı ve şifreyle internete bağlanmanıza yarayan protokol diyebiliriz. Bu işi Switch ile yapabileceğinizi düşünmüyorum. Ben bugüne kadar böyle bir şey görmedim.

Yapacağınız en iyi şey dediğim gibi Keenetic'i doğrudan fiberi alan cihaz modunda kullanmak.