Çözüldü TurkNet GigaFiber'de paket kaybı sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

CGS

Becerikli
Merhaba,

TurkNet GigaFiber kullanıyorum download 900, upload 600 alıyorum. Havaya suya göre değişkenlik gösteren internet hızım var. Pingplotter testlerimde gördüğüm kadarıyla herhangi bir sunucunun 3. ve 5. hoplarında paket kaybı sıkıntıları yaşıyorum. Zannediyorum ki fiziksel bir problemim yok değil mi?

Eğer 3. hop, ONT cihazı ile bina fiber kutusu arasını temsil ediyorsa fiberoptik kablo değişimi mi yapmak gerekir? Kablo yeni çekildi zaten paket kaybı olmasının sebebi gelen arkadaşların füzyon tekniği ile kurulum yapmaması ve konnektörü hatalı bağlamaları mı? Yoksa bulut tabanlı veya ISP'nin router, cihaz veya SSG cihazlarından kaynaklı bir paket kaybım mı var? Eğer öyleyse bu sorunu nasıl çözebilirim?

Onun dışında kablo düzenim yok elektrik kablolarım, CAT 6A kablolarımın hepsi dağınık bir şekilde duruyor. Bu kabloları birbirlerine kelepçeleyip paraziti ortadan kaldırmam ve nötrlemem için mıknatıs tarzı bir şey kullanmam gerekiyormuş. Bu bahsettikleri şeyi nereden bulabilirim ya da ismi nedir anlayan varsa yorumlarda buluşalım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler, iyi sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bilgisiz birisi değilsin. Santral tarafında L2 ile gelen ISP router ve SSG'yi herkes bilmez. Traceroute testlerinde gördüğün 2.3 Hoplar genelde BNG/SSG oluyor. IP seviyesinde iletim/IP seviyesine çıkaran cihazlar bunlar. SSG/BNG'lerde kötü bir CGN'ye geldiysen olabilir, Route yüzünden de olabilir. Ancak ISP Router'de sıkıntı olacağını sanmıyorum. L2 transit ile ISP Routerlerine geliyor. Diğer durum, ONT'ye gelen kablo (OBK)'da sıkıntı olmaz. Çünkü 1310/1490nw lazer dalga boyu iletişim olduğu için bağlantı ya var olur ya da olmaz, Füzyon yapılmaması sıkıntı yaratmaz, paket kaybı olmaz.

2 ihtimal var. Ya SSG'de kötü CGN bloğuna denk geldin (Farklı bir IP bloğu denemek gerekebilir.) Ya da ONT devrelerde sıkıntı olmuş olabilir. Yani ONT/SSG alakalı olabilir. Çok düşük ihtimal kablo (ethernet) parazitlenme durumu olabilir ancak 3.Hop paket kaybı var diyorsun, SSG/BNG cihazlarından kaynaklı gibi duruyor.
CAT6 kablonun yanında elektrik kablosu varsa onu uzaklaştırıp dener misiniz?

İfadeler: CGS
Bilgisiz birisi değilsin. Santral tarafında L2 ile gelen ISP router ve SSG'yi herkes bilmez. Traceroute testlerinde gördüğün 2.3 Hoplar genelde BNG/SSG oluyor. IP seviyesinde iletim/IP seviyesine çıkaran cihazlar bunlar. SSG/BNG'lerde kötü bir CGN'ye geldiysen olabilir, Route yüzünden de olabilir. Ancak ISP Router'de sıkıntı olacağını sanmıyorum. L2 transit ile ISP Routerlerine geliyor. Diğer durum, ONT'ye gelen kablo (OBK)'da sıkıntı olmaz. Çünkü 1310/1490nw lazer dalga boyu iletişim olduğu için bağlantı ya var olur ya da olmaz, Füzyon yapılmaması sıkıntı yaratmaz, paket kaybı olmaz.

2 ihtimal var. Ya SSG'de kötü CGN bloğuna denk geldin (Farklı bir IP bloğu denemek gerekebilir.) Ya da ONT devrelerde sıkıntı olmuş olabilir. Yani ONT/SSG alakalı olabilir. Çok düşük ihtimal kablo (ethernet) parazitlenme durumu olabilir ancak 3.Hop paket kaybı var diyorsun, SSG/BNG cihazlarından kaynaklı gibi duruyor.

Çözüm
Anladım, öncelikle zayıflamam -19 muş bu iyi bir değer mi sizce? Arıza talebi açıp yapılan ekleri kaldırtıp yeniden füzyonlu bir şekilde kurulum yaptırayım mı? Ve durumla alakalı olarak Türknet Network ekibi tarafıma; sunucular her zaman traceroute testlerine yanıt vermeyebilir gibi saçma bir geri dönüş yaptılar. Bende sorunumu çözmeleri için Btk’ya şikayette bulundum. Senin dediklerini de, bana verecekleri cevaba itiraz edip birer birer yazacağım. Sen CGN’dan dolayı paket kaybı yaşadığımı veya SSG/BGN cihazlarından kaynaklandığını düşünüyorsun. Peki Sence Statik IP alıp Port Yönlendirme yapsam sorunum düzelir mi? Bu arada Port yönlendirme ile DMZ aynı görevi görmüyor muydu yanlış mı hatırlıyorum? Veya Port yönlendirme yapmadan DMZ açıp bilgisayarımın Lan IP’sini girsem sorunumu çözer mi? Şu an routerım teknik serviste olduğu için kontrol edemiyorum. Adamlar routerı bile kötüledikleri için teknis servise gönderdim. 3’ü çözdük diyelim peki 5. Hop için ne yapacağız, nasıl çözeceğiz? İstersen Pingplotter test sonucumu buradan gönderebilirim. Bu arada adamlar koskoca Google’ın sunucularında sıkıntı olduğunu söylediler ya pes Ethernet parazitlenme içinde uzat tutma durumum yok maalesef yan yana geçmek zorundalar ve bu mıknatısı nereden bulup da kabloları nötrleyebilirim? Yada sarmal şeklinde kabloları birbirlerine dolasam parazit azalır mı acaba?

@BeTas,

Static IP, L3 ile çıktığı için bazen daha berbat hale getirebiliyor. Tamamen şans. İstiyorsan dene. Yalnız, 5.Hop'ta da mı sıkıntı var? Onu kaçırmışım. Eğer 5.Hop sıkıntı varsa ISP Router'de de sıkıntı vardır. Senin tarafında pek bir sorun yok gibi. Sen testleri at bir bakayım en iyisi.

Shared From PingPlotter
Shared From PingPlotter

Shared From PingPlotter
https://share.pingplotter.com/TJMWGw4G3J

Değerler bu şekilde nasıl çözeceğim şimdi ISP’me ne demeliyim çözmeleri için çünkü benlik bir durum yok gibi gözüküyor.

@8668

Evet senlik bir durum yok gibi. İlginç olan şu. SSG tarafı hem de ISP Router tarafında PCK olması yani iki tarafta da sıkıntı olması çok nadir görülür. SSG'de olan durum farklı bir IP tanımlama ile çözülebilir belki. Ancak Santral tarafındaki Turknet Router'in sorunu hemen çözülmeyebilir. SSG'den sonra gelen Hop'lar Turknet Router. Bu işi Turknet'in çözmesi gerekli. Bu geçici de olabilir ne zamandır böyle?

Daha 1 aydır aboneyim bundan önce full TT vardı. Hatta evimde hem TT 35 hem de Türknet Gigafiber var. Tt de de durum bu şekilde hem 3. Hem de 5. Hoplarda sıkıntı var peki TT müdürünün bana fiziksel bir sorun gözükmüyor sunucu kaynaklı bir sıkıntı görünüyor demişti. Onlara da aynı bilgiyi ileteceğim. Sizcede sunucu kaynaklı bir sıkıntı mı yaşıyorum yoksa fiziksel mi? Değerlerin -19 desibel çok iyi demişti. Başından beri böyle anlayacağın.

@CGS, dediğimi denediniz mi hocam çünkü başıma böyle bir şey geldi internet kablosunu elektrik kanalın içinden götürünce internet gidiyor çıkarınca geliyordu belki sizde böyle bir şey ola bilir.

-19 dbM değeri inanılmaz iyi bir değer. -21 altı neredeyse hiç görmedim öyle düşün. Dbm'de sıkıntı yok zaten. Senlik durum yok, SSG/ONT/ISP Router bu üçünden birinden sıkıntı var. İki tarafta ilet. SSG biraz daha basit şekilde halledilir, ONT'de değiştirebilir ancak Turknet Router tarafı yani Core şebeke'de sıkıntı olursa o biraz daha uzun sürebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…