Merhabalar. Hemen cevaplayalım;
TurkNet en fazla 1 Gbps vermiyor mu?
Kaçak internet mi çektirdiniz?
Vanaları kısmamışlar demek ki. Aslında teorik olarak akan trafiği limitlemeye çalışmak yada eşit bölmeye çalışmak küçük bir kullanıcı grubu için avantajlı iken büyük bir kullanıcı kitlesi için dezavantajlıdır. Çünkü siz trafiğin içindeki her bir eş için denetim yapmak istediğinizde yapacağınız denetimi vereceğiniz maksimum hızdan daha hızlı yapmanız gerekir. Ek olarak bu ayrımı ve limitlemeyi yapacak işlem gücü de gerekir.
Her bölgede, her santralde, her olt cihazına veya her binaya böyle denetim mekanizmaları kurmak bence çok maliyetli olacağından veya mevcut internet akışını çok hantallaştıracağından dolayı çok tercih edilmiyor. (bence) Ek olarak ben 1gbps hizmet alıken komşum kurumsal hizmet alıp 10gbps talep edebilir. Bu durumda tüm hattı limitlemek de saçma olacaktır.
Genelde limitlemeyi bizim evlerimizde verilen gpon ont cihazları ile yapıyorlar. Bi ont kutucuğu ne kadar az maliyetli değil mi. Ver portu maks 1gbps alan ont cihazını al sana fiziki limit.
Onlar da biliyor farklı bir router takabileceğimizi ve yani git istersen 10gbps wan ve lan portları olan router tak; router'dan bilgisayarına cat7 üstü kablo çek; bilgisayarına 10gbps lan kartı tak. Alacağın şey 1gbps çünkü ont cihazının teorik limiti 1gbps.
Eğer ont cihazının teorik limitini ortadan kaldırırsan ne alacağını görebilirsin.
Yalancı çıkmayayım: Bazı servis sağlayıcıları nasıl beceriyorsa tüm riskleri göze alıp hatta gelen internet hızını 1.1 - 1.5 gbps arasına limitlemeyi başarmışlar.
@Recep Baltaş hocamın videosunda da tt altyapıdan ortalama olan 1.3 gbps aldığını görebilirsiniz.
Bunu niye ve nasıl yapıyor bilmiyorum ama yapıyorlar.
Apartman sakinleri pingleri 300 uçmuştur.
Sanmıyorum. 32 kat ve 250+ daireli apartmanlardan oluşan 16 bloklu bir sitede ikamet ediyorum. Her binanın ayrı kutusu var. Ayrıca benin 1'den 2.5'a çıkacağım hızdan dolayı ping artacaksa tüm altyapıyı söküp atmaları lazım
Benim interneti sen mi aldın
Eki Görüntüle 187479
Hayır ama almış olsaydım misliyle geri verirdim.
Microsoft Store ve Epic'ten 1 GB üzeri download yap ve süre olarak bak; gerçek download değerleri çıkacaktır. Bu yüzden TurkNet'i terkettim ben. 940 hız gösterirken 400 hız download süre olarak veriyordu yani 2 dakikada 15GB üzeri almam gereken dosya boyutunu en fazla 8 GB olarak gördüm. Bunun üzerine destek de gelmeyince; her şey normal denildi, ben de terkettim TurkNet'i.
50-60 gb değerindeki torrent denemelerimde 2.5gbps gırtlak değeri görüp geçtiğini de gözlemledim. Fakat bu dediğinizi de deneyeceğim.
TP-Link Archer BE550 | BE9300 olarak geçen, wan ve 4 adet alan portunun her birinin bağımsız 2.5gbps desteklediği bir router. Ağ içinde switch olarak 8 adet 2.5gbps portu olan TP-Link TL-SG108-M2 marka modelli cihazı kullanıyorum. Tüm kablolamayı ise Ugreen'in cat 7 örgülü kabloları ile döndüm.
Hocam ben anlamadım şimdi normal şartlarda hiçbir sağlayıcı 1 gigabit üstü internet vermiyor. Türkiye'de maksimum 1 gigabit paketler sunuluyor. Nasıl 2.5 gigabit alabiliyorsunuz? Ayrıca çok mu uğraşlı bunu yapmak?
İlk sorunuza yukarıda cevap vermiş oldum. Zor değil bence. Bence diyorum çünkü zaten teorideki kısımları iyi biliyordum.
@Majdev ve
@Recep Baltaş 'in destekleriyle pratik kısmı da halletmiş oldum. Sadece sabır gerekiyor benim açımdan. Mesela ürünlerin sipariş kısmında bile çetrefilli mevzular döndü. Ki onu
şu mesajda anlatmıştım.
Fiber'de teorik olarak sınır yok gibi bir şey

. Tabii ki tam olarak böyle söylenmesi doğru değil ama. Fiberde kullanıcıların internetini sınırlamak yerine 1 gbit modem veriyorlar sen sanıyorsun ki fiber internette en fazla bu kadar olabiliyor.
Aslında bunu modem/router ile yapmak yerine seri numarası, donanım kimliği, yazılım sürümü vs vs gibi bilgilerini loglayıp buna göre doğrulama yapabileceği ve bizlere servis sağlayıcı tarafından verilen ont cihazları ile limitleme yapmış oluyorlar. Sen istediğin gibi router tak ucuna ont'nin portu 1gbps teorik limitli. Bizim de yaptığımız şey temelde bu ont'yi değiştirip bu teorik limitten kurtulmak.
Tebrik ederim, güle güle kullanın. Bir sorum olacak, SOL altyapısında yapsak bunları 2.5Ghz destekler mi acaba?
Teşekkür ederim. İsteyen herkesin erişmesi dileğiyle diyelim. Denemek lazım. Evde 2 adet fiber internetim var. Birisi turknet birisi Vodafone. İkisi de 1gbps. Her iki internet ayrı fiber hatlardan geliyor eve. Yakında vf için de deneyeceğim.