Bende de pratikte birçok yerden (IDM hariç ama onda da bazen download sonrası parçaları birleştirmek için süre geçiyor) 300-400 hızların üzerine çıkamıyorum. Bir şey beni kısıtlıyor gibi. Steamde 250-300 mbit fix geçemiyor. Başka gigafiberli birisine bakıyorum adam 700-800'leri görebiliyor. Steam sadece bir örnek, yaptığım çoğu pratik download ve upload testinde bunu yaşıyorum. Testlerde sorun yok ama pratikte kısıtlama yiyorum. Bu kullandığım yerin kaynağıyla alakalı değil bence. Gıcık bir durum. Bilgisayara temiz kurulum yapmayı deneyeceğim + bilgisayarım çok eski (i5 4690k ve 8 gb ram) acaba işlemciden ötürü falan mı bilemiyorum.

İstisnalar var bu arada, IDM ve ipsw.me, Microsoft OneDrive vs gibi bazı istisnai yerlerde normal hızları alıyorum. Ama yine de bir problem var.

Siz de her platformu, her siteyi deneyebildiniz mi?
Hocam, Steam, Epic Games vs. yaşadığınız problemlerin olabilecek sebeplerinden birini açıklayayım. Siz oyunun aslında sıkıştırılmış bir hâlini indiriyorsunuz. Gelen bu sıkıştırılmış veri paketlerini işlemciniz anında açmaya (dekompresyon) ve orijinal hallerine getirmeye çalışır. İnternetinizden gelen veri o kadar hızlıdır ki işlemciniz bu veriyi yeterince hızlı bir şekilde işleyip açamaz hâle gelir. İşlemciniz kapasitesinin sonuna kadar (%100) çalışmasına rağmen gelen veriye yetişemez. Sonuç olarak, bu noktada indirme hızınızı limitleyen şey artık internet bağlantınız değil, işlemcinizin kendisi olur. Bu yüzden daha iyi bir işlemci almanız, daha hızlı download yapmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca problem SSD’nizden vs. de kaynaklı olabilir. Yanlış bir şey söylediysem lütfen düzeltin. Umarım yardımcı olabilmişimdir.:)

Hocam, Steam, Epic Games vs. yaşadığınız problemlerin olabilecek sebeplerinden birini açıklayayım. Siz oyunun aslında sıkıştırılmış bir hâlini indiriyorsunuz. Gelen bu sıkıştırılmış veri paketlerini işlemciniz anında açmaya (dekompresyon) ve orijinal hallerine getirmeye çalışır. İnternetinizden gelen veri o kadar hızlıdır ki işlemciniz bu veriyi yeterince hızlı bir şekilde işleyip açamaz hâle gelir. İşlemciniz kapasitesinin sonuna kadar (%100) çalışmasına rağmen gelen veriye yetişemez. Sonuç olarak, bu noktada indirme hızınızı limitleyen şey artık internet bağlantınız değil, işlemcinizin kendisi olur. Bu yüzden daha iyi bir işlemci almanız, daha hızlı download yapmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca problem SSD’nizden vs. de kaynaklı olabilir. Yanlış bir şey söylediysem lütfen düzeltin. Umarım yardımcı olabilmişimdir.:)
Estağfirullah yanlışlık bir durum yok. Zaten elimde geriye tek sebep olarak işlemci kalıyor. 10 senelik (belki daha fazla) işlemcim var. Haswell serisi, i5 4690k.

Ama bir ihtimal benim gibi eski pc'si olup sorun yaşamayan var mı onu da bulmaya çalışıyorum.

Benim işlemcim 14600k yani kısıt yiyeceğim bir durum yoktu. Sorun tamamen TurkNet kaynaklı; sadece benim PC ile değil laptop ile 1 metre CAT 6A kablo ile aynı kötü hızlar çıktı. Zaten gelen personel sorun merkez ile alakalı görünüyor, onlar artık ne yapacaklarsa yaparlar dedi ve raporladı.

Benim işlemcim 14600k yani kısıt yiyeceğim bir durum yoktu. Sorun tamamen TurkNet kaynaklı; sadece benim PC ile değil laptop ile 1 metre CAT 6A kablo ile aynı kötü hızlar çıktı.
Hocam peki IDM ile test ettin mi orada da mı düşük hız? Sadece steam, epic diye belirtmişsiniz de o yüzden sordum. Ben komple kapsamlı olarak test ediyorum.

2.5G'yi başaran arkadaşlara tavsiyem, DDL servislerini kullanmak yani normal siteler üzerinden HTTP indirmeleri yapmak yerine P2P torrent test yapın. Çünkü sitelerin yükü, yoğunluğu, limitleri, vb olabilir. P2P ile tam hızınızı görmüş olursunuz. Çok seeder'ı olan bir torrent bulun.
Hocam, daha önce uTorrent kullanmıştım ama insanlar güvenli değil demişti. O günden beridir de torrent hiç kullanmadım. Önerebileceğiniz bir torrent uygulaması var mı?

Bende de pratikte birçok yerden (IDM hariç ama onda da bazen download sonrası parçaları birleştirmek için süre geçiyor) 300-400 hızların üzerine çıkamıyorum. Bir şey beni kısıtlıyor gibi. Steam'de 250-300 Mbit fix geçemiyor. Başka GigaFiber'li birisine bakıyorum adam 700-800'leri görebiliyor. Steam sadece bir örnek, yaptığım çoğu pratik download ve upload testinde bunu yaşıyorum. Testlerde sorun yok ama pratikte kısıtlama yiyorum. Bu kullandığım yerin kaynağıyla alakalı değil bence. Gıcık bir durum. Bilgisayara temiz kurulum yapmayı deneyeceğim + bilgisayarım çok eski (i5 4690K ve 8 GB RAM) acaba işlemciden ötürü falan mı bilemiyorum.

İstisnalar var bu arada, IDM ve ipsw. Me, Microsoft OneDrive vs gibi bazı istisnai yerlerde normal hızları alıyorum. Ama yine de bir problem var.

Siz de her platformu, her siteyi deneyebildiniz mi?

1- TurkNet'in kendi sağlamış olduğu ZyXEL modem Wi-Fi üzerinden 1gigabit interneti aktarma yeteneğine sahip değil bilginiz olsun. Onu kullanıyorsanız Ethernet ile bağlamanız gerekiyor cihazınızı.

2- eğer Wi-Fi için farklı, daha kaliteli bir cihaz kullanıyorsanız, bilgisayarınız bazen 160MHz yerine 80MHz kullanabiliyor frekans olarak. Bundan dolayı da hız düşebiliyor. Genellikle ilk bağlandığında 160 ile bağlanıyor, yoğun kullanım olmadığında güç tasarrufu için düşürüyor sanırım frekansı. Yük bindiğinde ise tekrar 160'a geçiyor. Bundan da sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Hocam, daha önce uTorrent kullanmıştım ama insanlar güvenli değil demişti. O günden beridir de Torrent hiç kullanmadım. Önerebileceğiniz bir Torrent uygulaması var mı?

Güvenli olmayan şey uTorrent değil, indirdiğin dosyaların güvenli olup olmadığı konusu problem.

2.5G'yi başaran arkadaşlara tavsiyem, ddl servislerini kullanmak yani normal siteler üzerinden HTTP indirmeleri yapmak yerine p2p Torrent test yapın. Çünkü sitelerin yükü, yoğunluğu, limitleri, vb olabilir. P2p ile tam hızınızı görmüş olursunuz. Çok Seeder'ı olan bir Torrent bulun.

Çok doğru bir tespit. Ben de şunu belirtmeliyim ki Steam üzerinden indirme yaptığımda 1 gigabit kullanabiliyorum ama speedtest.net ile test ettiğimde 200-300 gibi değerlerde kalıyor bazen.

1- TurkNet'in kendi sağlamış olduğu ZyXEL modem Wi-Fi üzerinden 1gigabit interneti aktarma yeteneğine sahip değil bilginiz olsun. Onu kullanıyorsanız Ethernet ile bağlamanız gerekiyor cihazınızı.

2- eğer Wi-Fi için farklı, daha kaliteli bir cihaz kullanıyorsanız, bilgisayarınız bazen 160MHz yerine 80MHz kullanabiliyor frekans olarak. Bundan dolayı da hız düşebiliyor. Genellikle ilk bağlandığında 160 ile bağlanıyor, yoğun kullanım olmadığında güç tasarrufu için düşürüyor sanırım frekansı. Yük bindiğinde ise tekrar 160'a geçiyor. Bundan da sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Güvenli olmayan şey uTorrent değil, indirdiğin dosyaların güvenli olup olmadığı konusu problem.

Çok doğru bir tespit. Ben de şunu belirtmeliyim ki Steam üzerinden indirme yaptığımda 1 gigabit kullanabiliyorum ama speedtest.net ile test ettiğimde 200-300 gibi değerlerde kalıyor bazen.
Tamam ama hocam wi-fi'den bahsetmedim ki ben. Ethernet ile kullanımda böyle.

Estağfirullah yanlışlık bir durum yok. Zaten elimde geriye tek sebep olarak işlemci kalıyor. 10 senelik (belki daha fazla) işlemcim var. Haswell serisi, i5 4690K.

Ama bir ihtimal benim gibi eski PC'si olup sorun yaşamayan var mı onu da bulmaya çalışıyorum.

İşlemciden patlıyorsunuz gibi.

Hocam peki IDM ile test ettin mi orada da mı düşük hız?

Gerek yok onunla test etmeye bize o olmadan da hız her zaman lazım. Test ettiklerim gerekeni söylüyor yeterli; 1 cihazla da değil içim rahat o yüzden. Ha dur şunu söylemeyi tekrarlayayım; hız ilk abone olduğumda yeterli düzeyde idi. Yani 1 dakikada 6,5 GB indiriyordu, bu da 2 dk DA13 yani hız 750'nin üstünde idi. Sonradan bozdu TurkNet.