Şimdi kâğıt neden içeriye girmiyor? Burada bir Bernoulli ilkesi var. Şimdi içerideki basınç, dışarıya göre daha yüksek. Hava basıncından bahsediyorum.
Bizim ilkemiz şunu söylüyor: Hızın arttığı yerde basınç düşer. Ben üflediğim zaman basınç düşüyor, yani o girişteki basınç düşüyor. İçerideki basınç yüksekti. Bu, benim girmeme engel oluyor (hava basıncı yüksek basınçtan düşük basınca gider) gibi düşünebilirsin.
Şimdi birinci öncül: Katı cisimler ile ilgili bir basınç var. Bu, yüzeyin genişleyerek benim batmamamı sağlıyor. Bizimkiyle tamamen alakasız; yüzey genişliyor, basınç azalıyor, yüzeye uygulanan basınç azalıyor, etrafa yayılıyor. Bu da benim batmamı normal sağlıyor, bu katı olanlar için.
Benimki akışkanlardı, sıvı ve gazlar için yani.
2. öncül, hız azaldığı zaman basınç artar, basınç arttığı zaman hız azalır.
Şimdi rüzgar şemsiyenin üstünden geçerken hızlı bir şekilde geçiyor. Şemsiyenin altındaysa sabit bir hava var. Rüzgar hızlı bir şekilde geçtiği zaman şemsiyenin üzerindeki basınç azalıyor. Altındaki hava sabitti, normal bir basınç yani.
Bu normal basınç azalan basınçtan daha fazla olduğu için yukarıya doğru geçiyor, o yüzden ters dönüyor. Burada bahsettiğimiz olay var, o yüzden ikinci öncül doğru.
3. öncül: Şimdi hortumun ucunu sıktığımızda suyun daha hızlı fışkırması biraz daha dalgalara da giriyor aslında. Bir kesit alanım var; daraldıkça hızım artar.
Şu şekilde düşün: Borunun diğer kısmından gelen hız sabit. Ancak borunun bir kısmında kesit alanı daralırsa, daha az su geçmesi gerekir gibi düşünülebilir ama öyle değil. Çünkü aşağıdan diğer taraftan daha fazlası geliyor, o yüzden kesit alanı azaldığı için benim hızım mecburen artmak zorunda kalıyor.
Çünkü uygulanan basınç da artıyor gibi düşünebilirsiniz.
Şimdi aslında 3. seçenek doğru gibi ama doğru değil. Niye? Şişede hız arttığı için basınç düşerken, hortumdaysa kesit alanı azaldığı için hız artıyor. İkisi başka şeyler, o yüzden cevap b.
3. öncülü örneği değerle sembolize ederek açıklayayım. V hızıyla akan bir suyun olsun, 2A'lık da bir kesiti olsun bu hortumun. Sen bu hortumu 2A'dan A'lık kesite düşürdüğünde suyun hızı artıyor. Bu durum akışkanların bir özelliğidir ancak sorudaki hız-basınç farkı yüzünden oluşan itme kuvvetinden farklı bir olay, bu yüzden bu öncül yanlış.
Bu yüzden B olması lazım.
@Winner Bak şu kısmı şu şekilde düşün: Musluk kapanmayan bir musluk, tamam mı? Musluktan sabit bir hızla su geliyor.
Şimdi ben yüzey alanımı bir anda yarı yarıya indirdiğimi düşün. Aynı musluk yine aynı miktarda suyu göndermeye devam eder. Ancak yüzey alanım azalırsa, senin mantığına göre benim hızımda bir değişim olmayacak ya da hızımda bir azalma olacak.
Her iki durumda da benim yüzey alanım azaldığı için bir miktar su musluğun çıkış noktasında birikmeye başlayacak. O hortum genişleyecek, genişleyecek, genişleyecek. En son su ileriye gidemediğinden dolayı, hortum genişledi ya, patlayacak. Senin düşüncende burada patladı.
Bunu şu şekilde düşün: Orada biriken su bir basınç uyguluyor. Bu basınç benim hızımı artırıyor. O şekilde düşünebilirsin.
Ya da şu şekilde düşün: Musluğun bir yerinde ben kesit alanımı daralttım ya. Aynı miktarda su geliyor, aynı miktarda gitmesi lazım.
Bu arkadan gelen su, o daralan kesit alanındaki suyu itiyor. Bir basınç uyguluyor ve yine aynı miktarda su geçişini sağlıyor basınç olarak. Ben şöyle bir mantık kurmuştum bunlar için.