28506

Çalışkan
Merhaba şu an 10. sınıfım. Yeni müfredat görüyoruz. Bazen denemelerde işlediğimiz metin türünün özelliklerini soruyor, yaklaşık 30 soru oluyor. 10-11 dil bilgisi, geri kalanı böyle işlediğimiz metinlerin özellikleri soruluyor. Örnek vermem gerekirse; işts hangisi gazel ve kasidenin ortak noktası değildir tarzı.

Benim bildiğim TYT Türkçede yaklaşık 10 dil bilgisi geri kalanı paragraf. Eski müfredat 10. sınıfları da böyle metinleride işlediler ama YKS'de çıkmıyor neden?

Anlatmak istediğiniz durumu anlamadım, başlığa göre yorum yapacağım.
TYT Türkçe kısmında dil bilgisi ve paragraf soruluyor.
AYT edebiyat kısmında ise edebiyat derslerinde işlediğin ve işlediğin çoğu konudan sorular soracaklar; şiir türleri, bu eser kime aittir, bu şiir ne anlatmak istiyor, aşağıda verilen metin hangi döneme aittir gibi çeşitli sorular sorulacak, geçmiş sınav sorularına bakınca da fikir edinirsin.
Türk edebiyatındaki adı geçen eserleri okursan işine yarar.

Limit yayınlarının edebiyat konu anlatım kitabını zamanında edebiyat çalışmak için güzel bulmuştum ama verdiği bilgileri filtrelemek gerekiyor.

AYT edebiyat kısmında ise edebiyat derslerinde işlediğin ve işlediğin çoğu konudan sorular soracaklar; şiir türleri, bu eser kime aittir, bu şiir ne anlatmak istiyor, aşağıda verilen metin hangi döneme aittir gibi çeşitli sorular sorulacak, geçmiş sınav sorularına bakınca da fikir edinirsin.

Limit yayınlarının edebiyat konu anlatım kitabını zamanında edebiyat çalışmak için güzel bulmuştum ama verdiği bilgileri filtrelemek gerekiyor.
Hocam müfredat değişikliğini yaşayan tayfadan arkadaş. Bizim girdiğimiz sistemle aynı olmayacak onlarınki büyük ihtimal, o yüzden dil bilgisi+paragraf dışında soru sorulmuş zaten.

Evet hocam. Ama biz şimdi Edebiyat dersimizde konu işlerken divan edebiyatındaki şiir türlerini inceliyoruz. Hoca bunlar eskiden AYT konusuydu. Benim merak ettiğim. Eski müfredattaki 10. sınıflarda böyle konular işliyor muydu? Ya da ne işliyorlardı?

Evet hocam. Ama biz şimdi Edebiyat dersimizde konu işlerken divan edebiyatındaki şiir türlerini inceliyoruz. Hoca bunlar eskiden AYT konusuydu. Benim merak ettiğim. Eski müfredattaki 10. sınıflarda böyle konular işliyor muydu? Ya da ne işliyorlardı?
Ben şahsen hatırlamıyorum 10. sınıfta ne izliyorduk. Youtube'dan okul sınavları için yapılan videolara bakabilirsin. 2023-2024 olması lazım benim donemim.

Edebiyat dersinde üzerinden geçiyorduk bu konuların fazla incik boncuğuna girmeden. Öğretmenin insiyatifine bağlı bir durumdu yani.
Hocam müfredat değişikliğini yaşayan tayfadan arkadaş. Bizim girdiğimiz sistemle aynı olmayacak onlarınki büyük ihtimal, o yüzden dil bilgisi+paragraf dışında soru sorulmuş zaten.
Önümüzdeki TYT sınavlarına şiir kısmını mı dahil edecekler yani? Edebiyat kısmı hakkında belirli bir bilgi birikimi sarf edilmeden şiirin yapısını çözmek uğraştırıcı olur.