Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
5
Yer
Winterfell
1755637325031.webp

Cevap C ama ben E şıkkında herhangi bir zarf bulamadım. YZ'ye sordum o da bulamadı, yardımcı olur musunuz? Soru çözüm videosunda durum zarfı olduğunu söyleyip "okur tarafından" kısmını gösteriyor fakat "nasıl?" sorusuna cevap vermiyor ki.

Çözüm
@Juvelius, aracılığıyla edat görevi görür. Edat tümleci görevinde.
TDK'ye göre -ınca anlamı varsa edat, aracılığıyla anlamı varsa zarftır. Örneğin "Dostları tarafından çok sevilmiş bir kimse." cümlesinde edattır, -ınca anlamı vardır. Sorudaki E şıkkında "okur tarafından tenkit edilmektedir" yazıyor yani aracılığıyla anlamı vardır. Bu cümledeki türüne zarf dersek doğru olur, hatalı denilemez. Aksini gösteren çıkmış soru yoksa TDK'yi baz alıp zarf demekte sakınca yok. Ayrıca zarfın mantığına daha uygundur, fiilin anlamını durum bakımından belirliyor.

Farklı zarf kullanımını sormuş. Farklı türde zarflar kullanımı soruluyor. Bu yüzden cevap C seçeneği.
Biliyorum, cevabın C olduğuna hemfikiriz. Sadece E şıkkındaki zarf kullanımına değinmek istedim.
Soru hatalı, E şıkkında zarf yok. Sıfat var. Zarf bulurken fiile soru sorarak buluyoruz ve zarf da durum zarfları, zaman zarfları, yer yön zarfları, miktar zarfları, soru zarfları, olarak ayrılıyor. Fiile "nasıl, ne zaman, ne kadar, nereye" gibi soruları sorunca cevap alabiliyorsan orada zarf vardır.

E şıkkındaki soruyu isme sorunca cevap alabiliyoruz. Bazı sanatçılarımız diyor. Nasıl sanatçılar? Sanatlı, süslü bir dil kullanan bazı sanatçılarımız. Sıfat da ismi niteler. Aynı soruları isme sorunca cevap alabiliyorsan o da sıfattır.

Soru hatalı, E şıkkında zarf yok.
Hatalı değil, E şıkkındaki "tarafından" durum zarfıdır. Eğer "...-ınca" anlamı katarsa edat, "aracılığıyla" anlamı katarsa zarf olur. Önündeki fiile soru sorarak da anlayabiliriz. Nasıl tenkil edilmektedir? Okur tarafından (aracılığıyla). @alperen

@Juvelius, aracılığıyla edat görevi görür. Edat tümleci görevinde. C'de ölmeden önce > zaman zarfı, ödül olarak > durum zarfı.

A seçeneğinde > geçen yıl > zaman zarfı, ropörtaj yaparken de > zaman anlamı taşıyan zarf fiil.
B seçeneğinde > düşünerek> durum zarfı
D seçeneğinde > zarf kullanımı yok.
E seçeneğinde > zarf kullanımı yok

Farklı zarf kullanımını sormuş. Farklı türde zarflar kullanımı soruluyor. Bu yüzden cevap C seçeneği.

@Juvelius, aracılığıyla edat görevi görür. Edat tümleci görevinde.
TDK'ye göre -ınca anlamı varsa edat, aracılığıyla anlamı varsa zarftır. Örneğin "Dostları tarafından çok sevilmiş bir kimse." cümlesinde edattır, -ınca anlamı vardır. Sorudaki E şıkkında "okur tarafından tenkit edilmektedir" yazıyor yani aracılığıyla anlamı vardır. Bu cümledeki türüne zarf dersek doğru olur, hatalı denilemez. Aksini gösteren çıkmış soru yoksa TDK'yi baz alıp zarf demekte sakınca yok. Ayrıca zarfın mantığına daha uygundur, fiilin anlamını durum bakımından belirliyor.

Biliyorum, cevabın C olduğuna hemfikiriz. Sadece E şıkkındaki zarf kullanımına değinmek istedim.

Çözüm