çaput

Uzman
Arkadaşlar merhaba,

Üniversite de bir proje için site oluşturulması gerekiyordu. Bende para ile yapacağımızı düşündüğümden dolayı bunu sağlayan sitelerden yaparız bu sayede yazılım kısmına hiç girmemiş oluruz diye düşündüm fakat üniversite bize domain ve hosting servisi sağladı. Ben de Ubuntu Linux serveri üzerinden site oluşturacağım, fakat hiçbir bilgim yok. Yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sadece proje amaçlı bir site ise "Apache", eğer yayınlanıp büyük trafik alma potansiyeli varsa "nginx" kullanarak halledebilirsiniz. Üniversitenin size sağladığı hosting hakkında pek bir bilgi sahibi olmadığımdan port açma veya güvenlik duvarı ayarlama konusunda bir şey diyemiyorum. Aynı şekilde domaini de nereden ve nasıl sağladıklarını bilmediğimden o konuda da bir şey demek pek mümkün değil.

Apache veya Nginx kurup iki konfigurasyon yapacak olursaniz zaten gereken websitesini hostlamis olursunuz cogu zaman. Biraz dokumantasyonlarinda vakit harcayabilirsiniz sadece o kadar. Yukaridaki bir arkadasin dedigi gibi guvenlik duvari konfigurasyonu yapip gereken port uzerinden host etmeniz gerekecek.

Aapanel kurabilirsiniz, ücretsiz ve açık kaynak olan bir site yönetimi paneli.

Apache veya nginx kurup iki konfigurasyon yapacak olursaniz zaten gereken web sitesini hostlamis olursunuz cogu zaman. Biraz dokümantasyonlarinda vakit harcayabilirsiniz sadece o kadar. Yukaridaki bir arkadasin dedigi gibi guvenlik duvari konfigurasyonu yapip gereken port uzerinden host etmeniz gerekecek.

İşte tam bu işlemleri nasıl uygulamaya dökeceğimi bilmiyorum. Kaynak izlesem yapabilir miyim?

Hocam işte öyle bir hata yaptım ki hiçbir bilgim yok. Boş ekrana bakıyorum.
Simdi senin siten statik mi olacak yoksa Web uygulamasi tarzi bir sey mi yapacaksiniz? Web uygulamasi tarzi bir sey yapacaksaniz NGINX ile falan ugrasmadan direkt Node.js ile backend yazarak halledersin. Sadece bir HTML sitesi sunacaksan da NGINX kullanman gerekli.

Dinamik Web uygulamalari yapacaksan MERN stack (MongoDB, Express.JS, React, Node.js) ile ise baslaman gerekli. MongoDB senin veritabanin olacak, kullanicilara ait tum dosyalari orada saklayacaksin. Express.JS senin Node.js'te Web uygulamalari yapmani saglayacak olan framework. React ile on yuzu tasarlayacaksin. Node.js ise zaten sitenin iskeletini olusturacak; sunucu tarafinda JS kodu calistirmani saglayarak JS ile web uygulamasi yazmani saglayacak.

Sadece statik bir HTML dosyasini kamuya acmak istiyorum diyorsan NGINX konfigurasyonu yapman gerekli. Web uygulamasi tarafindaki Express.JS'in isini NGINX gorecek; bilgisayarlar sonucta Web'te iletisim kurmak icin HTTP protokolunu kullaniyor ve HTTP'yi konusarak senin HTML dokumanini insanlara sunmak icin gereken sey, NGINX tarzi bir HTTP sunucusu.

Umarim anlatabilmisimdir.

Simdi senin siten statik mi olacak yoksa web uygulamasi tarzi bir şey mi yapacaksiniz? Web uygulamasi tarzi bir şey yapacaksaniz ngınx ile falan ugrasmadan direkt Node.js ile backend yazarak halledersin. Sadece bir HTML sitesi sunacaksan da ngınx kullanman gerekli.

Dinamik web uygulamalari yapacaksan mern stack (MongoDB, Express.JS, React, Node.js) ile ise baslaman gerekli. MongoDB senin veritabanin olacak, kullanicilara ait tum dosyalari orada saklayacaksin. Express.JS senin Node.js'te web uygulamalari yapmani saglayacak olan Framework. React ile on Yuzu tasarlayacaksin. Node.js ise zaten sitenin iskeletini olusturacak; sunucu tarafinda JS kodu calistirmani saglayarak JS ile web uygulamasi yazmani saglayacak.

Sadece statik bir HTML dosyasini kamuya acmak istiyorum diyorsan ngınx konfigurasyonu yapman gerekli. Web uygulamasi tarafindaki Express.JS'in isini ngınx gorecek; bilgisayarlar sonucta Web'te iletisim kurmak icin HTTP protokolunu kullaniyor ve HTTP'yi konusarak senin HTML dokümanini insanlara sunmak icin gereken şey, ngınx tarzi bir HTTP sunucusu.

Umarim anlatabilmisimdir.

Hocam terimlerden çok anlamıyorum lakin şöyle ki araştırdığım kadarıyla söylüyorum. SSH atıp dış IP'den siteyi kurmam gerekiyor.

Hocam terimlerden çok anlamıyorum lakin şöyle ki araştırdığım kadarıyla söylüyorum. SSH atıp dış IP'den siteyi kurmam gerekiyor.
Yahu o baglanma seklin sunucuya. Benim sana sordugum, nasil bir proje cikacak ortaya. Kullanicilar da islem yapabilecek mi (hesap falan acacaklar mi sitede) yoksa normal bir HTML dosyasini mi sunacaksiniz? Terimlik bir sey bile yok bu sorularin icinde.