Kutram

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar;

3 katlı bir evde oturuyorum. Burada 10 Mbps yalın internet varken iç tesisat CAT6 kablolarla çekilmiş. Yoğun uğraşlarım sonucu fiber altyapı geldi. İç tesisat ile 100 Mbps geçemiyorum. Bu arada sistemi size anlatayım;

ONT - fıber modem - Switch - başka bir Switch - deco X50 hepsi kablolu bağlantı.

1000 Mbps'e yakın bir bağlantı hızı almam için nasıl bir sistem önerirsiniz. İkinci Switch evin fiziki durumu sebebiyle gerekiyor.

Switch'ler: TL-SG108e ve TL-SG105 Switch ayarlarını da yaptım orada sorun yok. Deneme yanılma yöntemiyle kontrol ettiğimde problemin kablolarda oldugunu gördüm. Bu arada deco X50'lerde 680-700 civarında hız veriyordu. (Modem Wi-Fi'da aynısını veriyor.)

Fiber 1000 Mbps olmasına rağmen orada da sorun olabilir diye düşündüm, çünkü modemden direk PC'ye kablolu bir bağlantı deneyemedim. Tavsiyelerinizi bekliyorum, hepinize şimdiden teşekkür ederim.

Ayrıca kabloların yenilenmesi gereken durumda kırma dökme olmadan bu işi nasıl halledebilirim?

Son düzenleme:
İç tesisatta hasar oluşmuş olabilir. Router'dan bilgisayara olacak şekilde parti parti test edin tüm kabloları.

Çiftlerden biri hasar gördüğünde bağlantı otomatik olarak 1 Gbps'den 100 Mbps'ye düşer.

Kablolar çok eskiyse CAT5 olabilir. CAT5 ise en fazla 100 Mbps destekler.

Ama muhtemelen en kötü CAT5e olduğunu varsayalım. CAT5e ve üstü rahatlıkla 2500 Mbps bile destekliyor. Buradaki sorun büyük ihtimalle RJ45 kablo uçlarında veya duvar prizindeki girişlerden kaynaklanıyor. CAT5 ve üstü kablolar 8 adet bakır kablo pin'i barındırır. 100 Mbps üstü hızlar alabilmek için 8 pin'in de hepsinin temas yapması ve doğru sonlandırılmış olması gerekir. Eğer bir tanesi bile temas yapmıyorsa hız otomatik olarak 100 Mbps'e düşer.

Ayrıca kabloların yenilenmesi gereken durumda kırma dökme olmadan bu işi nasıl halledebilirim?
Mevcut kabloları kılavuz olarak kullanın ve yeni Nexans CAT6 U/UTP kablo geçirin. Ben kendim böyle yaptırmıştım.

İç tesisatta hasar oluşmuş olabilir. Router'dan bilgisayara olacak şekilde parti parti test edin tüm kabloları.

Çiftlerden biri hasar gördüğünde bağlantı otomatik olarak 1 Gbps'den 100 Mbps'ye düşer.
evet öyle yapıp sorunu buldum. sorun kablolarda.

Kablolar çok eskiyse CAT5 olabilir. CAT5 ise en fazla 100 Mbps destekler.

Ama muhtemelen en kötü CAT5e olduğunu varsayalım. CAT5e ve üstü rahatlıkla 2500 Mbps bile destekliyor. Buradaki sorun büyük ihtimalle RJ45 kablo uçlarında veya duvar prizindeki girişlerden kaynaklanıyor. CAT5 ve üstü kablolar 8 adet bakır kablo pin'i barındırır. 100 Mbps üstü hızlar alabilmek için 8 pin'in de hepsinin temas yapması ve doğru sonlandırılmış olması gerekir. Eğer bir tanesi bile temas yapmıyorsa hız otomatik olarak 100 Mbps'e düşer.

Mevcut kabloları kılavuz olarak kullanın ve yeni Nexans CAT6 U/UTP kablo geçirin. Ben kendim böyle yaptırmıştım.
ben kendim yapabileceğim bir iş mi hocam bu. kılavuz ile söylediğiniz marka kablo alayım peki uçları nasıl çakacağız

ben kendim yapabileceğim bir iş mi hocam bu. kılavuz ile söylediğiniz marka kablo alayım peki uçları nasıl çakacağız

Evet kendiniz yapabilirsiniz. Ben kendim yaptım.

Kılavuzdan kastım eski kabloyu kılavuz olarak kullanmak. Yani yeni CAT6 Nexans kabloyu eski kablonun ucuna bağlayın, sonra eski kabloyu çekin ve sökün, o sırada CAT6 kablo çekilmiş olacak. Bir taşla iki kuş vuracaksınız.