Ben CV'imin iyi olmasından dolayı ve staj yaptığım yerlerden sağladığım referanslar ile mezun olmadan işimi buldum. Giriş için iyi bir maaş ile ve araba, yakıt, telefon hattı, özel sağlık sigortası gibi yan haklarla işe başlayacağım.

Ben de staj yaptığım tersane borç batağından çıkamadığından direkt işsiz olarak çıktım mesela. Asgariye başlıyordum, sadece tersane olması kaynaklı yol, yemek ve özel sigorta. 6 ayda bir yarım maaşı da ekleyelim.

Şimdi dediğin gibi araya tanıdık sokup tersanelerin bilgi işlemlerine girmeye çalışıyorum. Maalesef Yalova gibi bir şehirde alanım için farklı yer yok. Ya fabrikada işçi (askerlik şart) ya da tersanelere adam araya sokarak bölümle alakalı bir yer.

Ben de staj yaptığım tersane borç batağından çıkamadığından direkt işsiz olarak çıktım mesela. Asgariye başlıyordum, sadece tersane olması kaynaklı yol, yemek ve özel sigorta. 6 ayda bir yarım maaşı da ekleyelim.

Şimdi dediğin gibi araya tanıdık sokup tersanelerin bilgi işlemlerine girmeye çalışıyorum. Maalesef Yalova gibi bir şehirde alanım için farklı yer yok. Ya fabrikada işçi (askerlik şart) ya da tersanelere adam araya sokarak bölümle alakalı bir yer.
Ben Manisa, İzmir, Sakarya ve İzmit olarak 4 farklı şehirde yüzlerce işe başvurdum. Sistem Yöneticisi, Bilgi İşlem Uzmanı gibi title'lardı genel olarak. Hepsi referanssızdı, realistik maaşlar yazdım. Hiçbirinden daha ret bile almadım. CV'mi bıraktığım bir firma kurucusu abim ülkemizde savunma sanayi sektöründe öne çıkmış firmalardan birisine yollamış. Bu firmanın hizmet sağladığı bir otoyol işletme firmasına İstanbul'da muhatap olmak üzere bir mühendis arıyorlarmış. Adamlar CV'mi beğendiği için beni görüşmeye çağırdı, yüksek ihtimal diksiyon, girişkenlik gibi konularda da tatmin ettim yüzyüze görüşürken işe alımımı onayladılar. Oysa ki başvurduğum orta seviye firmalardan dönüş bile alamadım aynı CV ile. İş tamamen referansta bitiyor yani, torpil bile değil direkt referans. Ayrıca sektör İstanbul'da maalesef, hiç yaşamayı sevmesem istemesem de İstanbul'a yerleşmek zorunda kalıyoruz.

Şu an neredeyse tüm kalifiye sektörlerde işsizlik problemi var. Referanssız iş bulmak aşırı zor oluyor. Ailenin veya senin çevren yoksa, sektörünle alakalı mezun olduğunda iş bulamayacaksan stajlarını kesinlikle çok iyi değerlendir. Staj yaptığın yerlerde iyi ilişkiler kur, stajın bittikten sonra bağlantıyı koparma. Arada ziyarete bile gidebilirsin. Mezun olduktan sonra staj yaptığın yerde işe başlama şansın %50 ise birkaç ay veya aylarca işsiz kalma şansın %60'dır. Fakat benim 4-5 yıldır genel olarak gördüğüm teknik personel ihtiyacı ve alımı her zaman mühendis alımından daha canlı. Ben CV'imin iyi olmasından dolayı ve staj yaptığım yerlerden sağladığım referanslar ile mezun olmadan işimi buldum. Giriş için iyi bir maaş ile araba, yakıt, telefon hattı, özel sağlık sigortası gibi yan haklarla işe başlayacağım. Ama her zaman ne olursa olsun sevdiğin işi yap ve o işte kendini geliştir. Uçaklara ilgin varsa, yaz derim.
Gerçekten teşekkür ederim kafamdaki sorulara cevap vermişsiniz resmen. Var kesinlikle ve bu durumda yazıp gideceğim umarım.

Şu an neredeyse tüm kalifiye sektörlerde işsizlik problemi var. Referanssız iş bulmak aşırı zor oluyor. Ailenin veya senin çevren yoksa, sektörünle alakalı mezun olduğunda iş bulamayacaksan stajlarını kesinlikle çok iyi değerlendir. Staj yaptığın yerlerde iyi ilişkiler kur, stajın bittikten sonra bağlantıyı koparma. Arada ziyarete bile gidebilirsin. Mezun olduktan sonra staj yaptığın yerde işe başlama şansın %50 ise birkaç ay veya aylarca işsiz kalma şansın %60'dır. Fakat benim 4-5 yıldır genel olarak gördüğüm teknik personel ihtiyacı ve alımı her zaman mühendis alımından daha canlı. Ben CV'imin iyi olmasından dolayı ve staj yaptığım yerlerden sağladığım referanslar ile mezun olmadan işimi buldum. Giriş için iyi bir maaş ile araba, yakıt, telefon hattı, özel sağlık sigortası gibi yan haklarla işe başlayacağım. Ama her zaman ne olursa olsun sevdiğin işi yap ve o işte kendini geliştir. Uçaklara ilgin varsa, yaz derim.
Özellikle bilişim sektöründe felaket bir işsizlik söz konusu yapay zeka sebepli işten çıkarmalar çok. Kesinlikle farklı mesleklere yön alınmalı...

Üniversiteye başladığında dikey geçiş diye bir olaya girip de 4 seneliğe geçme şansın %10 falan. Bilişim sektöründe aşırı derecede iyi birisi olacaksan zaten bu soruyu sormadan kendi bilgi birikiminle iş yapmaya başlamış olurdun 2 sene bilgisayar programcılığı müfredatındaki kazanımlara ihtiyacın olmazdı. Arkadaşım 2 senelik uçak bölümünden mezun olur olmaz THY'de aday teknisyen olarak işe başladı, şu an eğitim alıyor. Aylık maaşı 80K civarı olması lazım. İş olanağı daha yüksek, teknisyen olduğun için.
Hocam aklıma takıldı tekrar sormak istedim, bir sertifika muhabbeti var. Şu an tercih edeceğim Gazi Üniversitesinde bu sertifika hakkında bir bilgi bulunmuyor. SHY-147 idi yanlış hatırlamıyorsam. Arkadaşınız nereden mezundu? Bu sertifikaya ihtiyaç olur mu iş hayatında?

Hocam aklıma takıldı tekrar sormak istedim, bir sertifika muhabbeti var. Şu an tercih edeceğim Gazi Üniversitesinde bu sertifika hakkında bir bilgi bulunmuyor. SHY-147 idi yanlış hatırlamıyorsam. Arkadaşınız nereden mezundu? Bu sertifikaya ihtiyaç olur mu iş hayatında?
Bilgim yok hocam. THY'de işe başladı o, şu an eğitim lisans falan alıyor teknisyen adayı olarak. İstanbul'da özel bir üniversiteden mezundu adını hatırlamıyorum.

Bilgim yok hocam. THY'de işe başladı o, şu an eğitim lisans falan alıyor teknisyen adayı olarak. İstanbul'da özel bir üniversiteden mezundu adını hatırlamıyorum.
Anladım, teşekkür ederim hocam. Tercihleri yaptık bakalım uçak teknolojilerini yazdım hep. Kendimi geliştirip iyi bir yere geleceğim umarım.