Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
Selamlar! Bu yazımda dolma kalem dünyasına giriş yapabileceğiniz güzel, hoş, kaliteli bir modelden bahsedeceğim: Scrikss Primeo.

Ucuz ve Kaliteli Bir Dolma Kalem: Scrikss Primeo​

1747659153670.webp

Genel olarak bahsetmek gerekirse dolma kalemler biraz pahalı, giriş modelleri haricinde ciddi rakamlara ulaşabiliyorlar. Tabii ki kalite farkı oluyor. Ama "dolma kalem kullanayım, uçlarda işim yok" kafasında bir insansanız da pek bir model seçeneğiniz de yok. Kısıtlı seçeneklerden biri olan yerli marka Scrikss'in Primeo modeli öne çıkıyor.

Tasarım ve Malzeme Kalitesi​

Primeo, plastik malzemeden üretilmiş, pastel renkleriyle öne çıkan bir model. Tatlı ve hoş olan renk seçenekleri aşağıda (pembe, lila, mint yeşili, latte, gri, kivi):

1747659258895.webp

Kalemin yukarıdan bakım tasarımı üçgen şeklinde. Bu da onu masadan kayma, döne döne düşme tehlikesinden koruyor. Bir iki yuvarlanma sonrası duruyor :D

1747659369679.webp

Malzeme kalitesi fiyatı göz önüne alındığında gayet iyi bana göre. Hani aman aman bir plastik kalitesi yok ama çok da öyle çıtkırıldım değil.
Plastik olmasının bir getirisi de kalemin cidden hafif olması. Bu hafiflik uzun yazımlarda el yorulmasının önüne geçer.

--

Ucu iridyum noktalı çelik malzemeden üretilmiş -firmanın belirttiği üzere. Damak kısmı yani gövde ile uç arasında kalan kısım da plastikten. Buranın tutuşu da iyi, yani elden kayma olmuyor.

20250519_154213.webp

Yazım Performansı​

Primeo'nun M (medium) ucu bana göre kararında bir yazım sunuyor. Yazarken gayet akıcı bir deneyim sağlıyor. Atlama, silik silik yazma gibi problemler kesinlikle yok. Kalem yağ gibi akıyor tabiri caizse.

Yazım kötü biliyorum. Pek umursamıyorum. :D A4 gibi dolma kalem uyumsuz bir kağıda yazdığım için ufaktan kılçıklanma yaptı ama o kalemden değil, kağıdın türünden dolayı. Dolma kalem uyumlu kağıtlar kullanırsanız bu sorun olmaz, örnek olarak Meteksan'ın bazı defterleri.

1747732868889.webp

1747732885697.webp

Yazan yazı:

“Beauty of whatever kind, in its supreme development, invariably excites the sensitive soul to tears.”

-Edgar Allan Poe

Türkçe çevirisi:

“Her türden güzellik, en yüce ifadesine ulaştığında, duyarlı bir ruhu kaçınılmaz olarak gözyaşlarına boğar.”

Kartuş Uyumluluğu​

Primeo, evrensel kartuşlarla uyumlu bir dolma kalem. Yani Scrikss'in kendi kartuşları haricinde Pelikan 4001 gibi evrensel kartuşlarla da kullanabilirsiniz.
Bunun haricinde doktor şırıngası ile sıvı mürekkep dolumu da yapabilirsiniz. Daha ekonomik olur ve farklı renk seçeneklerini de kullanabilirsiniz.

Günlük Kullanım Yorumu​

Ben gotik öyküler yazıyorum, belki biliyorsunuzdur. Öykülerimi öncelikle defterde yazıp sonra bilgisayara geçiyorum. Dolma kalemin yağ gibi akması sebebiyle daha keyifli bir yazım oluyor. Ben Parker Jotter kullanmakla beraber arada, bunun da keyfi olduğu için, Scrikss Primeo ile de yazıyorum.

Primeo cidden yağ gibi akıyor. Hani bu kadar bahsetmemin sebebi bu. Kalemle yazarken ciddi keyif alıyorum. Özgür Demirtaş'ın aşağıdaki videosundaki gibi hissettim bildiğin:

Kalemin hafif olması, kullanımının zahmetsiz olması, renklerinin tatlı hoş olması falan genel bir göz önüne alındığında cidden iyi bir dolma kalem. "Uçlarda gezinmeyeyim, dolma kalemin o akıcılığını göreyim, keyifli bir yazım deneyimim olsun, merakımı gidereyim" diyorsanız Primeo ile giriş yapabilirsiniz.

Scrikss Primeo Fiyatı​

Scrikss Primeo'nun genel fiyat bandı 100 TL civarındadır. Markakalem, Hepsiburada ve Amazon'dan alabilirsiniz.
Kartuş tercihi olarak Scrikss'in kendi kısa kartuşlarını da kullanabilirsiniz, Pelikan 4001 kısa kartuşları da. Hangisini nerede ucuz bulursanız oradan alabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur. İyi günler dilerim!

Son düzenleyen: Moderatör:
Yaklaşık 1 aydan fazladır kullandığım kalem. Ben de bu model ile giriş yaptım dolma kalem sektörüne. Bu içerikle de karşılaşmam çok hoş oldu açıkçası eline sağlık çok güzel bir inceleme olmuş. :)

Diğer "düzgün" kalemlerin 400 TL gibi fiyatlardan başladığını düşünürsek bence bu fiyata bu performans mükemmel. Tabi diğer dolma kalemler hakkında bir deneyimim olmadığı için kesin bir yorum yapmam mümkün değil. Fakat 100 TL'den aldığım verimi düşünürsem değdiğini düşünüyorum.

Kendi kartuşunun rengi çok açık bu arada. Pelikan 4001 aldım. Şu an daha koyu bir mavi ile yazıyorum. Beklediğimden iyi çıktı.