Prof. Dr. Abuzer Kömürcü
Uzman
Hepinize Adana'dan iyi akşamlar Techolay üyeleri. Malum son haftalardaki iğrenç gündemden hepimiz illallah ettik. Sağ sol fark etmiyor, nefret ettik haber izlemeye. Hem kafa dağıtma maksatlı, hem de gerçekten ileri için fikirler almak maksatlı bugün itibariyla yeni bir seri başlatıyorum. Diğer üyelerden de bu konuda ve daha iyi neler yapabiliriz diye fikir alışverişinde bulunmamız gerekiyor. İleride bu ülkenin bu devletin sahibi biz olacağız. Eğer etkileşim çok olursa moderasyon ekibi bu konuyu sabitleyebilir. Konu onaylandığında ilk kendi fikrimi yazacağım. Hayırlı olsun.
İlk mesajımı yazıyorum.
Malum son zamanlarda belediye başkanları ve belediyeler hakkında ister istemez kötü olaylar oldu. Bir sağcı olarak özellikle abb başkanı zeydan Karalar'ın sebepsiz yere tutuklanmasına üzüldüm. Tanışma fırsatımız da olmuştu. Çalacak çırpacak bir adam kesinlikle değil.
Neyse, bugün 81 tane vilayetimiz var, 973 ilçemiz var. En son vilayet olan ilimiz 1999 yılında 81 plaka kodlu Düzce vilayetimiz oldu.
Yeni vilayetler kurulmadan önce 67 vilayetimiz vardı. Şu an 81 tane vilayet fazla, yeni il olanların yüz ölçümü çok küçük, nüfusları az.
Sonradan il olan ve il olmayı hak eden sadece Aksaray ve Şırnak illerimiz var.
Aksaray, sanayi olarak gelişmiş bir ilimiz. Eskiden Niğde'ye bağlıydı. Şırnak'ın ise nüfusu fazla. Kalabalık. Önceden Hakkari, Siirt ve Mardin'e üçe bölünmüş haldeydi.
Eki Görüntüle 173440
Ben 69 vilayetli bir harita hazırladım. Fark ettiyseniz küçük yüzölçümlü vilayet yok. Küçük yüzölçümlü il ile normal bir il devletten aynı bütçeyi alıyor. Eğer vilayet sayısı azaltılırsa belediyeler ve valiliklere gidecek parada çok büyük oranda tasarruf olur ki artan parayı belediyelere verip bu ihtimal düşük de olsa halkın yararına işler yapılabilir.
Bu harita 67 il sistemiyle neredeyse aynı. Tek fark Aksaray ve Şırnak'ta var. Şırnak'ın plaka kodu 69 olarak değiştirildi.
Hem paradan tasarruf ederiz hem de belediyelere daha az para gider.
Nüfusu 7000 altında olan ilçeler de diğer ilçelere bağlandı. Şu an TÜİK verilerine göre en az nüfuslu ilçemiz Konya'ya bağlı yalıhüyük ilçesi. Nüfusu 1900 civarında.
Şimdi bu ilçe ile 800.000 nüfuslu seyhan, devletten aynı parayı alıyor. Sizce de adaletsizlik yok mu?
Bir de çoğu il kalkınması için birkaç ilçenin başka bir valilik altında birleştirilerek il edildi ama kalkınma nerede
Var mı sizin de başka düşünceleriniz?
Herkes farklı çözümler üretiyor ama ilk önce bütün siyasi, ideolojik, dini ve kültürel farklılıkları bir kenara bırakacağız.
İlk önce toplumun ve devletin her yerinde adaleti tesis edeceğiz.
Sonra sözde eğitim için açılan bir sürü üniversite var bunları azaltıp kaliteli hale getireceğiz.
Ülkenin neye ihtiyacı varsa ona uygun okullar açacağız.
Sivil toplum kuruluşları ailelere iyi bir insan olmayı öğreten eğitimler verecek. Hem öğrenciler hem de aileler düzelmeden hiçbir şey olamaz.
Kavgalı bir aileden sağlıklı bir birey çıkmayacağı gibi kavgalı bir toplumdan da sağlıklı bireyler çıkmaz.
Adalet ve eğitim de belli bir seviyeye gelmemiz zorunlu.
Torpil yerini liyakata bırakacak adam kayırma tarihe karışacak herkes eşit olacak aman çocuklar duymasın diyerek boşanmalar engellemeyecek.
Kadına hakkettiği değer verilecek
Kimse milli ve dini değerlere hakaret edemeyecek uymayanlar cezalandırılacak.
Eğer önce kendimizi sonra ailemizi sonra şehrimizi ve ülkemizi düzeltirsek işte o zaman atamın sözünü ettiği çağdaş bir millet oluruz.
Çağdaşlık ona buna özenmekle olmaz.
Ne Avrupa hayranlığı ne de düşmanlığı yapmayacağız.
Şimdilik bu kadar. Zaten adaleti ve eğitimi geliştirirsek diğer sorunlar daha kolay çözülür.