- Makaleler
- 3
Ingilizce ogrenmek icin istiyorsan verimsiz bir yontem olacagini dusunuyorum. YouTube, film, dizi, oyun gibi sesli ve dogal konusma kaynaklari daha faydali olur.
İngilizce çok dağınık bir dil ve zaman içinde de çok değişmiş. Fransızca ve Almanca gibi bir sürü dilden kelime almış. Örneğin, yazılı bir şekilde "Th" gördüğünde bunun ne olacağını kestirmesi oldukça zor. Dinleye dinleye sesleri öğrenmeye çalışırsa yanlış öğrenebilir ve özellikle de bir aksana odaklandığı için kritik önemi var. Kusursuz bir aksan için kesinlikle temel seviyede de olsa çalışması lazım ama duyduğu sesi taklit etmekte çok iyi olan birisi IPA olmadan da öğrenebiliyor. O derecede kusursuz bir yeteneği olan bile bazı kelimelerin okunuşunu çıkarırken zorlanabilir. Yine de herkesin tüm sesleri öğrendikten sonra mümkün olduğunca çok dinleme ve konuşma yapması gerekir ki pekişsin. Her kelime için gidip IPA açmaya tabii ki gerek yok.Ingilizce ogrenmek icin istiyorsan verimsiz bir yontem olacagini dusunuyorum.
Onların da pratiğini yapacağım ama önce IPA, sonra kelime ve gramer bitirip, kademe kademe dinleme, konuşma, okuma ve yazma pratikleri yapmayı düşünüyorum. Yani şöyle: önce A1 bitireceğim, kelimelerini ve gramer kurallarını öğrenip, sonra belirli bir süre pekiştirmek için çizgi film yani o seviyeye uygun içerikler, masal vesaire okuyup, sonra A2, B1, B2, C1 diye gitmeyi düşünüyorum. Bu yöntem çok doğru mu, ondan da pek emin değilim. Orijinal dilinde bilim kurgu kitap okuma isteğim sebebiyle başladım bu serüvene. Umarım başarılı olurum.Ingilizce ogrenmek icin istiyorsan verimsiz bir yontem olacagini dusunuyorum. YouTube, film, dizi, oyun gibi sesli ve dogal konusma kaynaklari daha faydali olur.
Tekrardan çok teşekkür ederim, hocam. Şu anlık kafamda bir soru kalmadı.IPA her zaman işinize yarayacaktır. Öğrenirken çok zorlanmanıza gerek yok, IPA mantığını herhangi bir kaynaktan öğrendikten sonra şu siteler üzerinden bir sesi seçeceksiniz ve nasıl telaffuz edildiğini öğreneceksiniz. Daha sonra da istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Seeing Speech sitesi üzerinde ağızdaki hareketleri görebiliyorsunuz ve Wikipedia sitesinde de yazılı olarak hareketler hakkında size tek tek bilgi veriyor. Wikipedia üzerinden de ses kaydını dinlemeniz mümkün ve üstelik de sese tıklayıp gittiğinizde o sesin nerede kullanıldığını size gösteriyor. Örneğin /ɪ/ sesini gördüğünüzde Türkçede "müşteri" kelimesindeki "i" olduğunu anlayabiliyorsunuz. Türkçede olan veya Türkçedeki seslere benzeyen seslerde böyle çok sorun yaşanmasa da hiç duymadığınız sesler sizi biraz uğraştırabilir. Onu da pratikle öğreniyorsunuz ve ileride başka dil öğrenirken ses bilginizi yavaş yavaş artırarak sonunda tüm alfabeyi bile öğrenebiliyorsunuz.
![]()
Near-close near-front unrounded vowel - Wikipedia
en.wikipedia.org
Her ne kadar şu anda mühendislik okusam ve gerçekten meşgul olsam da dil üzerine üniversite diplomam var ve birçok dili biliyorum. Tek tek araştırmak zor gelirse veya anlamadığınız bir yer olursa konu açıp beni etiketleyebilirsiniz. Müsait olduğumda da size cevap veririm. Sizden ricam, konuyu açmadan önce mümkün olduğunca araştırma yapmanız ve denemeniz olacak. Öğrendiğiniz bir ses hakkında da doğru öğrenip öğrenmediğiniz hakkında bilgi almak için konu açabilirsiniz. Yanlış öğrenmeniz hiç hoş olmaz çünkü aklınıza yanlış yerleştiğinde onu oradan çıkartmak ve düzeltmek çok zor oluyor.
Ek olarak da sitelerin tek tek nasıl kullanıldığına dair konu da açabilirsiniz, onu da açıklarım.
Rica ederim.![]()
En doğrusu olabilir ancak yavaş ve verimsiz bir yöntem. Kimse mükemmel İngiliz aksanı konuşmuyor, İngilizler bile. Zaten anadil olmadığı için aksan bariyerini kırmak oldukça zor olacakken mükemmel aksana zorlamak kitap okumak isteyen, günlük dilde iletişim kurmak isteyen, vs. birisi için tamamen işleri zora sokmaktan başka bir şey değildir.İngilizce çok dağınık bir dil ve zaman içinde de çok değişmiş. Fransızca ve Almanca gibi bir sürü dilden kelime almış. Örneğin, yazılı bir şekilde "Th" gördüğünde bunun ne olacağını kestirmesi oldukça zor. Dinleye dinleye sesleri öğrenmeye çalışırsa yanlış öğrenebilir ve özellikle de bir aksana odaklandığı için kritik önemi var. Tüm sesleri öğrendikten sonra mümkün olduğunca çok dinleme yapması gerekir ki pekişsin. Her kelime için gidip IPA açmasına tabii ki gerek yok.
Genede öğrenirken en doğru şekliyle öğreniyim diyorum.Diziler, filmler, oyunlar ve özellikle YouTube genel olarak kabul gören ve anlaşılan bir İngilizce sunar. Bu da “normal” kişiler için fazlasıyla yeterlidir. Hedef politik tercümanlık falansa veya kişisel istek o yöndeyse diyecek bir şey yok. En doğru yöntem zaten o.
Hedefin buysa ekstradan bir de fonetik alfabe öğrenmek zorlar, yer yer motivasyon düşürebilir. Ana dili İngilizce olan öğretmenlerden dil öğrenmen en iyi yöntem olur.Orijinal dilinde bilim kurgu kitap okuma isteğim sebebiyle başladım bu serüvene. Umarım başarılı olurum.
Şekil A bir İngiliz vatandaşıGenede öğrenirken en doğru şekliyle öğreniyim diyorum.
Hedefin buysa ekstradan bir de fonetik alfabe öğrenmek zorlar, yer yer motivasyon düşürebilir. Ana dili İngilizce olan öğretmenlerden dil öğrenmen en iyi yöntem olur.
Kitap dili de konuşma dilinden oldukça farklı bu arada. Altyazısız YouTube videoları, diziler izleyebilen birisiyim ancak kitaplarda cidden zorlanıyorum. Fonetik öğreneceğin zamanda daha çok kelime öğrenmek hedefine giden yolu kısaltır.
Dil senin için araç mı yoksa amaç mı ona iyi karar vermen gerek. Araçsa anlayabileceğin, anlatabileceğin şekilde öğrenip kullan, hedefine ulaş.
Şekil A bir İngiliz vatandaşı:
Bu kadar kasmana gerek yok bence.
Tecrübeniz varsa pek verimsiz olduğunu düşünmüyorum. Vurgu içeren dillerde gerçekten çok işe yarıyor çünkü en ufak vurgu kelimenin anlamını bile değiştirebiliyor. İspanyolca öğrenirken konuşma kısmında 25 üzerinden 25 puan alabilmiştim ve 7-8 ayda B2 seviyesini sıfırdan hazırlanarak geçmiştim. C2 için biraz daha uzun sürdü ama tam olarak hesaplamadım. O dönemde İspanya'da yaşadığım için biraz daha avantajlıydım ve dil üzerine diplomam olduğu için biraz aşırı bir örnek sayılabilir. Birkaç dil öğrenmekte zaten tecrübem vardı. İlk günden dildeki sesleri kontrol ediyordum, yeni kelime öğrendikçe 500-1000 kelimeye kadar emin olmadığım yerlerde IPA ile kontrol ediyordum. Mantığını oturtunca ve tüm sesleri öğrenince zaten o günden sonra İspanyolca için hiç ihtiyacım olmadı desem yeri. İngilizcede C2 belgem olsa da bazı kelimeleri ana dili İngilizce olan bile telaffuz edemediği için arada IPA ile kontrol etmem gerekebiliyor. Avusturalya'da yaşayan birisinin İngilizce telaffuzunu da IPA ile kontrol etmem gerektiği oluyordu ama ses bilgim arttıkça ona da gerek kalmadı.En doğrusu olabilir ancak yavaş ve verimsiz bir yöntem.
Bazı dillerde bu konu çok önemli çünkü iyi anlamlı bir kelime birden hakaret olabiliyor. Kusursuz konuşacak kadar iyi öğrenmesine gerek yok ama sesler arasındaki farkı ve vurguyu öğrenmesi gerekli.Zaten ana dil olmadığı için aksan bariyerini kırmak oldukça zor olacakken mükemmel aksana zorlamak kitap okumak isteyen, günlük dilde iletişim kurmak isteyen, vs. birisi için tamamen işleri zora sokmaktan başka bir şey değildir.
Yeni öğrenirken düzgün kaynak bulabilirse ve sesleri iyi taklit edebilirse kesinlike öyle oluyor. Bazı dillerde 10 sene taklit etseniz de çözemeyeceğiniz sesler olabiliyor. Bazen basit bir şey olsa da o konuda yetenekli olmayınca yine zor olabiliyor. O yüzden tavsiyem temel bir şekilde tüm sesleri öğrenmesi, tamamen kusursuz telaffuz edemese de en azından deneyebilmesi. Bazen bu durum oldukça sinir bozucu olabiliyor. Örnek vermek gerekirse: Fransa'ya gidildiğinde turistler Fransızca birkaç kelime konuşmaya çalışıyor ama Fransızcada o kadar çok sesli harf var ki çoğu insan bu sesleri çıkartmayı bilmiyor ve benzer veya alakasız bir ses kullanıyor. Yerliler de anlamadığı için garip diyaloglar meydana gelebiliyor.Diziler, filmler, oyunlar ve özellikle YouTube genel olarak kabul gören ve anlaşılan bir İngilizce sunar.
Bunun için cidden uğraşması gerekir ama tecrübe ile de iyi bir seviyeye gelinebiliyor. O kadar emeği ben sadece İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Türkçe için vermiştim.Hedef politik tercümanlık falansa veya kişisel istek o yöndeyse diyecek bir şey yok. En doğru yöntem zaten o.
Yanlış değil ama bölgesinde öyle.
Türkçeyi yanlış konuşanları duyduğumuzda nasıl oluyorsa öyle oluyor. Ya düşünerek ya da gülerek.Şimdi de doğrusunu öğrenince yanlışını bilenleri nasıl anlarım diye düşünmeye başladım.
Genellikle konularda verilen kelimelerin başında telaffuzları da vardı (IPA değil) ve onlarla çalışıyordum. Şimdi site üzerinden çalışacağım için A1, A2, B1, B2, C1 seviyelerinde gramer olarak çalışacağım. Bunların kelimelerini, CEFR by 3000 ve 5000 içerisindeki kelimelere çalışırım. Karşılarına parantez içerisinde IPA karşılıklarını da ekleyip çalışırım diye düşünüyorum.Sıfırdan İngilizce öğrenecekse temel sesleri öğrenirken yanında IPA yazılışlarını okumayı öğrenebilir, her sesi oturup haftalarca öğrenmesine ve tüm kelimeleri gözden geçirmesine gerek yok. Anlamadığı kelimelerde öğrene öğrene birikecektir, sonunda da iyi bir birikim olacaktır.