Techh

Uzman
Yer
Ekzosfer
Merhaba.

LOQ 15IRX10 kullanıyorum (83JE00ERTR). ThrottleStop ile UV ve Tuning yapmak istedim ancak algılayamadığım bir anormallik var.

Kilidi açmak adına VRT ayarını kapattım, Legion Optimization ayarını açtım ve UnderVolt Protection ayarını kapattım. Ayarlara ait görsellerini aşağıda bulabilirsiniz:

WhatsApp Image 2026-04-07 at 06.14.22.webp WhatsApp Image 2026-04-07 at 06.14.23.webp

Ardından, UV işlemine Cpu Core ile başladım ancak TS Bench üzerinden, -250 mV'a kadar bir hata ile karşılaşmadım. Aynı şekilde, Prime95 Small FFTs testinde de bir hata ile karşılaşmadım.
HWİNFO64 üzerinden kontrol ettiğimde, ThrottleStop üzerinden -250 mV seçilen değer, -152 mV olarak işlenmiş. Range'i 1000 mV'a çektim ve ThrottleStop üzerinden, -340 / -360 mV'a kadar çıktım. Her oynamada, HWİNFO64 üzerinde, ThrottleStop üzerinden benim belirlediğim değerin yaklaşık -100 mV altı işleniyordu. (Görsellerini aşağıda bulabilirsiniz.)
Screenshot_1.webp Screenshot_2.webp
Öte yandan, Prime95 testinde -240, -280 mV aralığında bir sıkıntı yaşamadım. -340 / -360 mV aralığında, 1 dakikalık Prime95 testini kapattığım esnada sistem kendini yeniden başlattı ancak Cinebench R23 testi esnasında yine ortalama bu değerlerde bir çökme yaşamadım.

Tam olarak neler olduğunu anlayabilmiş değilim. Bugüne kadar, İ5-9300H, İ5-11300H ve İ7-14650HX modellerine UV gerçekleştirdim ancak ilk defa böyle bir olayla karşılaşıyorum. Konuyla ilgili bilgi sahibi olan kullanıcılar beni aydınlatırsa çok sevinirim.

Güncelleme: Core ile birlikte P Cache değeriyle oynamaya başlayınca her şey normale döndü. ThrottleStop üzerinden, iki birim için de ne değer veriyorsam HWİNFO64'te o değer raporlanıyor.
Ayrıca, P Cache için -180 mV'da direkt kilitlenme yaşadım. -160 mV'da stabil çalışıyor. İki birimi de bu değere sabitleyip, R23 Multicore 10 dakika testinde çok minimal throttling ile güzel bir sonuç aldım. İşlemci, frekans değişimlerine dayanabildi ve frekansı koruma konusunda başarılıydı.
Yeni nesil özellikle e-core içeren işlemcilerde, Core ve P Cache'e birlikte UV uygulamakta fayda var diye düşünüyorum. İ7-14650HX için de mV değerini P Cache sınırlamıştı.

Son düzenleme: