Unity vs Unreal Engine 5 hangisi daha iyi, 3 boyutlu bir oyun yapmak istiyorum.

Merhaba, Unity de yaklaşık 1 yıl tecrübem Unreal da ise 3 yıl tecrübem var. Şunu söylemek isterim ki bana göre Unity daha kolay, Unity sadece mobil oyun yapmak için görülüyor fakat Unity ile yapılmış bir sürü şaheser var ( mesela Rust ) Unity'nin forumu çok geç cevap veriyor, eğer Unity ile alakalı sorular soracaksan Unity'nin kendi forumu değil, ilk önce Reddit'den yazmanı tavsiye ediyorum. Unity de UI yapmak biraz karışık oluyor orası biraz sıkıntılı, ayrıca Unity de 4 tane render pipeline var bu biraz kafa karışıklığı çıkartabilir ama benim kafam karışmadı pek fazla. Sonuca gelirsek ben Unity'i öneriyorum.

Merhaba, Unity de yaklaşık 1 yıl tecrübem Unreal da ise 3 yıl tecrübem var. Şunu söylemek isterim ki bana göre Unity daha kolay, Unity sadece mobil oyun yapmak için görülüyor fakat Unity ile yapılmış bir sürü şaheser var ( mesela Rust ) Unity'nin forumu çok geç cevap veriyor, eğer Unity ile alakalı sorular soracaksan Unity'nin kendi forumu değil, ilk önce Reddit'den yazmanı tavsiye ediyorum. Unity de UI yapmak biraz karışık oluyor orası biraz sıkıntılı, ayrıca Unity de 4 tane render pipeline var bu biraz kafa karışıklığı çıkartabilir ama benim kafam karışmadı pek fazla. Sonuca gelirsek ben Unity'i öneriyorum.
Unity'de yapılan çok güzel oyun olduğu için Unity'e daha kolay demen ilginç. İkisini de kullandığına emin misin?
Unreal'in hakkını verebilen doğru düzgün birileri yok. Yoksa thriple A kategorisinde eline su dökebilecek motor yok. Daha fazla ayrıntı içermesi daha zor olduğuna geliyorsa, yanılıyorsun. Temelde, Unreal çok daha basit. Modern arayüz bile yok Unity'de. Şahsen ben aylarımı/yıllarımı harcayacağımın uygulamamın:
1745991533656.webp
1745991598154.webp
Kullanıcılara olan desteği, ücretsiz assetler vs. vs. içe dahil olduğunda. Unity'le kıyaslanamayacak kadar iyi oluyor UE. Epic Games Mağzasından da anlayacağınız üzere.

Unity'de yapılan çok güzel oyun olduğu için Unity'e daha kolay demen ilginç. İkisini de kullandığına emin misin?
Unreal'in hakkını verebilen doğru düzgün birileri yok. Yoksa thriple A kategorisinde eline su dökebilecek motor yok. Daha fazla ayrıntı içermesi daha zor olduğuna geliyorsa, yanılıyorsun. Temelde, Unreal çok daha basit. Modern arayüz bile yok Unity'de. Şahsen ben aylarımı/yıllarımı harcayacağımın uygulamamın:
Kullanıcılara olan desteği, ücretsiz assetler vs. vs. içe dahil olduğunda. Unity'le kıyaslanamayacak kadar iyi oluyor UE. Epic Games Mağzasından da anlayacağınız üzere.
Hocam Unity3D'de iyidir. UI olarak bakmadım işe ama sekmelerin yerleri, boyutları falan değişiyor. Kolaylık sağlıyor. UI kafa karıştırmıyor öyle.

Hocam Unity3D'de iyidir. UI olarak bakmadım işe ama sekmelerin yerleri, boyutları falan değişiyor. Kolaylık sağlıyor. UI kafa karıştırmıyor öyle.
Ben zaten Unity'i kesinlikle kötülemiyorum. Ancak, bir doğru var ki Unreal her konuda daha iyi. Pencerelerin boyu ve yerleri zahmet olmazsa değişebilsin. Renkler, paletler, düzen, appbarlar falan. 90'ların teknolojisi gibi hissettiriyor.
Unreal'de daha çok ayrıntı olmasına rağmen bu kadar katı bir tasarım yok. Unityle başladım bir sene sonra Ue'ye geçtim. Böyle rahatlık yok diyebilirim. Her konuda mükemmel olmayı nasıl becermiş epic bilmiyorum. UE'ye başladıktan sonra bir daha Unity kullanmadım.

Dostum selam,
Öncelikle Unreal’ı savunmana lafım yok ama yazdıklarını biraz dikkatli okusaydın, ne dediğimi daha iyi anlardın. Ben “Unity’de yapılan güzel oyunlar olduğu için Unity kolay” demedim, “Unity genelde 2D ya da mobil motoru gibi görülüyor ama bu yanlış” dedim. Çünkü Rust gibi oyunlar Unity’den çıkmış durumda. Adamlar survival türünü yeniden yazdı resmen. Bu örnekle anlatmak istediğim: Unity'nin potansiyeli var, sadece doğru ellerde neler yapabileceğini göstermek lazım.

“İkisini de kullandığına emin misin?” demen ise açıkçası güldürdü. Mesajın başına yazmışım zaten: 3 yıl Unreal, 1 yıl Unity. Şimdi bu cümleyi okuyup hâlâ “emin misin?” diyorsan, ya okuma özrün var ya da karşı çıkma hobin. Ne diyeyim, bol şans.

Gelelim motorlara. Unreal teknik anlamda çok güçlü, bunu inkâr eden yok. Ama “temelde Unreal daha basit” demen bence ciddi yanılgı. Unreal’ın C++ yapısına indiğinde işler öyle “basit” kalmıyor. Editor ağır, build süreleri uzun, custom şeylerde çok fazla configuration istiyor. Ayrıca, Unreal Engine ile yapılan oyunların neredeyse hepsi low-end sistemleri desteklemiyor. Desteklese bile, çok kötü FPS veriyor. UE5 ile birlikte performans daha da kötüleşti ve Blueprint sistemi bu durumu daha da tetikliyor. Blueprint çıktığından beri oyunların çoğu Blueprint ile yapılmaya başlandı, fakat bu durum da UE5 ile yapılan oyunların performansını çok kötü etkiliyor. Sonuç olarak, çoğu low-end PC’de ciddi FPS drop’ları yaşanıyor ve kullanıcılar sıkıntı çekiyor.

Unity ise burada çok farklı bir noktada. Unity’de oyunları optimize etmek daha kolay çünkü render pipeline'ını kendin kodlayabiliyorsun. Yani, grafiklere çok fazla detay eklerken bile performansı kontrol altında tutmak mümkün. Unity'nin esnekliği sana daha fazla özgürlük tanır, her şey sana bağlı. Grafik açısından daha basit bir şey yapabilirsin, ama daha karmaşık bir sistem istersen de ona uygun şekilde yapılandırabilirsin. Ayrıca, Asset Store ve diğer araçlar da sana kolayca erişim sağlıyor ve hızlı prototipleme yapmanı mümkün kılıyor. Ama işte, burada da sorun şu: Asset Store’un avantajı olduğu kadar yaratıcılığı öldüren bir yanı da var. İnsanlar, her şeyi hazır assetlerle yapmaya başlıyorlar. Bu da kolaya kaçmak oluyor. Kendi fikirlerini üretmek yerine hazır şeyleri kullanarak oyun yapmaya çalışıyorsun, bu da aslında seni geliştirici olarak kısıtlıyor. Yani bir yanda hızlı çözüm bulabilirsin, ama diğer taraftan yaratıcı düşünmeni engelliyor.

Unutma, bir oyunun ya da projenin ne kadar güzel olduğunu o oyunun grafikleriyle ölçemezsin. Oyunların asıl gücü oynanabilirlik ve yaratıcılıkla ölçülür. Görseller elbette önemli ama bir oyunun hikayesi, mekanikleri ve oyuncuya sunduğu deneyim, onu kalıcı kılar. Grafiklerin ne kadar iyi olduğu, ne kadar başarılı olduğunuzu göstermez. Bunu anlamalısın.

Evet, Unreal’ın görsel gücü çok yüksek ama Unity de performans odaklı çalışmak isteyenler için her zaman çok güçlü bir seçenek. Geliştiriciler çoğunlukla Blueprint’e bağımlı kalıyorlar çünkü daha kolay ama bu da onların performansını ciddi şekilde engelliyor. O yüzden ben Unity’yi öneriyorum. Performans, esneklik ve hız açısından benim için Unity hala en iyi seçenek.

Unreal’ın C++ yapısına indiğinde işler öyle “basit” kalmıyor.
C++ kullan diyen mi oldu? BP neyine yetmiyor?

Editor ağır, build süreleri uzun, custom şeylerde çok fazla configuration istiyor.
Editör ağır olması, bir "zorluk" değil. Build süresi bir "zorluk" değil. Custom bir şey yapmak istediğinde Unity'den daha fazla ayrıntı içermesi, Unity'in daha kolay olduğu anlamına gelmiyor.
Ayrıca, Unreal Engine ile yapılan oyunların neredeyse hepsi low-end sistemleri desteklemiyor. Desteklese bile, çok kötü FPS veriyor. UE5 ile birlikte performans daha da kötüleşti ve Blueprint sistemi bu durumu daha da tetikliyor. Blueprint çıktığından beri oyunların çoğu Blueprint ile yapılmaya başlandı, fakat bu durum da UE5 ile yapılan oyunların performansını çok kötü etkiliyor. Sonuç olarak, çoğu low-end PC’de ciddi FPS drop’ları yaşanıyor ve kullanıcılar sıkıntı çekiyor.
Bu cümlende, ne UE konusunda neredeyse hiçbir şey bilmediğini belirttin. Boşuna yazmışım o kadar şeyi.

Unity ise burada çok farklı bir noktada. Unity’de oyunları optimize etmek daha kolay çünkü render pipeline'ını kendin kodlayabiliyorsun. Yani, grafiklere çok fazla detay eklerken bile performansı kontrol altında tutmak mümkün. Unity'nin esnekliği sana daha fazla özgürlük tanır, her şey sana bağlı. Grafik açısından daha basit bir şey yapabilirsin, ama daha karmaşık bir sistem istersen de ona uygun şekilde yapılandırabilirsin. Ayrıca, Asset Store ve diğer araçlar da sana kolayca erişim sağlıyor ve hızlı prototipleme yapmanı mümkün kılıyor. Ama işte, burada da sorun şu: Asset Store’un avantajı olduğu kadar yaratıcılığı öldüren bir yanı da var. İnsanlar, her şeyi hazır assetlerle yapmaya başlıyorlar. Bu da kolaya kaçmak oluyor. Kendi fikirlerini üretmek yerine hazır şeyleri kullanarak oyun yapmaya çalışıyorsun, bu da aslında seni geliştirici olarak kısıtlıyor. Yani bir yanda hızlı çözüm bulabilirsin, ama diğer taraftan yaratıcı düşünmeni engelliyor.
Burda bahsettiğin her şeyi UE'de de yapabiliyorsun.

Unutma, bir oyunun ya da projenin ne kadar güzel olduğunu o oyunun grafikleriyle ölçemezsin. Oyunların asıl gücü oynanabilirlik ve yaratıcılıkla ölçülür. Görseller elbette önemli ama bir oyunun hikayesi, mekanikleri ve oyuncuya sunduğu deneyim, onu kalıcı kılar. Grafiklerin ne kadar iyi olduğu, ne kadar başarılı olduğunuzu göstermez. Bunu anlamalısın.
Ben zaten grafikleri karşılaştırmadım. Kendin oraya sürükledin. Benim konum senin bahsettiğin "zorluk" meselesi. Dostum, daha programlama temeli bilmeyip, gram teknolojiyle alakası olmayan bir kişi ingilizce biliyorsa UE ile 1 ayda basit seviye oyun yapabilir. Epic games'te 50 kuruş harcamadan oyunu yayımlayabilir. Bundan daha "basit"ini idda edebilmen mümkün değil.

Evet, Unreal’ın görsel gücü çok yüksek ama Unity de performans odaklı çalışmak isteyenler için her zaman çok güçlü bir seçenek. Geliştiriciler çoğunlukla Blueprint’e bağımlı kalıyorlar çünkü daha kolay ama bu da onların performansını ciddi şekilde engelliyor. O yüzden ben Unity’yi öneriyorum. Performans, esneklik ve hız açısından benim için Unity hala en iyi seçenek.
Dostum, 5.1 çıktıktan sonra Unity geliştiricilerinin UEye geçtiğini bilmiyor. Nanite, Lumen, RT. Bu konular zaten performans odaklı.
Sene olmuş 2025. Adını duymadığımız oyun şirketleri 3A oyunlar geliştiriyor. Hem aynı zamanda performans'a da önem veriyor.
Bundan dolayı UE kullanıyor. Sen UE kullanıp optimizasyonunu kötü yaparsan, o senin sorunun. Tam tersine böyle mükemmel hem grafik hem performans teknolojileri çıkartmasına rağmen, böyle bir şeyi nasıl diyebildin hayretler içerisindeyim. Senin konun performans ise, "basitlik" çatısı altında değil, "hafiflik" altında olmalı. Sonuç olarak, UE'nin barındırdığı özelliklerin 4/1'ini barındırmıyor Unity. Bırak da hafif olsun.

Eğer konumuz basitlik ise, arayüz, düzen vb temel taşlardan tut, kod yazmaya kadar UE daha basit. İngilizce bilmen = Blueprint bilmen.
Motor zaten 5.4'de türkçe oldu. Yarın öbür gün 6 çıkarsa Blueprint'e de dil desteği verdiklerinde neler olur o zaman göreceğiz.
Kısacası, ben kod yazmadan bütün ikili sistemleri yapabiliyorum. 3 4 tane kablo bağlamam yeterli oluyor.
Ancak sen, satırlarca kod harcayıp, leş gibi UI'a gömülü şekilde çalışıyorsun.

Konu basitlikti, sen hafifliğe doğru sürüklüyorsun. Senin mantıkla ilerlersek:
Capcut > AE
Örnek olarak bu arkadaşa bakabilirsin. %95 BP, %5 CPP kullanmış.

Son düzenleme:
Boş kapıştırma. İkisinin de belli alanlarda avantajı var. Biri daha iyi demek aşırı yanlış. Kim ne projesi yapacaksa o projeye göre oyun motoru kullansın. Sadece Unity veya sadece Unreal Engine kullanmak zorunda değil sonuçta.